Hayır oyun güzel değil, konsollar için basitleştirildi, Diablo 2'nin hissiyatını hiç vermiyor, ne geriyor ne rahatsız ediyor ama o kadar çok konuşuldu, o kadar abartıldı ki insanın girip oynayası geliyor. Beta'da bile çok hafif gelen oyun, ben oynamayı bıraktıktan sonra defalarca daha da "siz düşünmeyin oyun halleder" şeklinde salak bir kafaya sokuldu. Diablo bu değildi.
İşin komik tarafı, Diablo 1/2'yi yapan adamlar Torchlight 2'yi yaparken, Diablo 3'ü yapan kişilerin büyük kısmı daha önce hiç diablo ile alakası olmayan kişiler heh. Oyunun beni neden sarmadığını bunu öğrendikten sonra biraz daha anladım zaten. Diablo 3 iyi bir oyundan çok, iyi bir marka şu anda. Diablo 2 kadar oynanır mı, daha çok oynanır mı bilmiyorum. Ancak Diablo 1-2 ile oluşturdukları standartın oldukça altında kalan, WoW'daki gibi "Sen düşünme oyuna bırak" konseptine fazla takılmış bir oyun.
Grafiklere girmiyorum bile, fazla Warcraft çizgiromanı tadında. Path of Exile'ın videolarına bakın, o oyun yansıtabilmiş işte Diablo'nun atmosferini, o Dark Fantasy havasını. Witcher 2 bile o Dark Fantasy kafasını, cıvıl cıvıl grafiklerle güzel yansıtıyordu. Diablo 3 ise çizgiroman tadında.
Kısaca, olması gereken şey değil Diablo 3. Eğlenilir oynanır ama, olması gereken şey değil. Oyunu geliştirmektense basitleştirmeyi seçtikleri için, tüyler ürpertici atmosferini çizgiromana çevirdikleri için olması gereken şey değil. Diablo 3, kendi serisindeki o güzel gerginliği vermekten çok uzak, klasik bir hack'n'slash oyunu.
Daha yeni çıktı lan nereden biliyorsun diyebilirsiniz, haklısınız da. Ancak beta'yı 8 kere bitirdim. Hepsi farklı farklı dönemlerde oldu ve farklı farklı sınıfları denedim. Her updateleri "bakın sizin elinizden özgürlüğünüzü şöyle aldık oyun artık kendi karar vericek!" şeklinde oldu. Olmadı.
Gelip de bana Diablo 3 şöyle böyle diye savunan da inanılmaz fanboydur. Ben kötü demiyorum veya hater değilim çünkü. İyi oyun güzel oyun ama Diablo ortalamasının acayip altında. Diablo'nun o büyük fanbase'i oluşturmasının küçük küçük sebepleri vardı ve bu küçük sebeplerin hepsi ortadan kaldırılmış durumda. Veya basitleştirilmiş. Veya parayla satılabilir hale getirilmiş.
Heh evet Real-Money Auction house'a hiç girmeyeyim değil mi?
Size iyi eğlenceler, ben biraz Diablo 2, biraz Fallout Online oynayacağım.