Ben Ravenloft'un asıl 'Ben, Strahd Bir Vampirin Anıları' ile başlanılması gerektiğini savunurum. Çoğu insanın Ravenloft'u sevmesinin gerçek sebebi bu kitap ve ardından gelen kitaplardaki Strahd ile Azalin'in mücadelesidir. Sislerin Vampiri hiç okunmasa dahi herhangi bir kayıp oluşturmaz.
Peki Sislerin Vampirinin en başta okunsa?
Yani Sislerin Vampiri diğer kitaplardan bağımsız, ama diğer kitaplar kendi aralarında bağımlı mıdır? Yoksa hepsi mi bağımsız? Ya da hepsi mi bağımlı?
Bir çok yorum okumama rağmen çözemediğim şey...
Merhaba,
"Sislerin Vampiri" aslında bir bakıma "Ben, Strahd Bir Vampirin Anıları" ile bağlantılıdır. Sislerin Vampiri'nde geçen bir bölümü Ben Strahd'da çok daha genişletilmiş olarak okur, anlatılanların detaylarını görürüz.
Her ne kadar "Sislerin Vampiri" diğer kitaplardan bağımsız olarak okunabilir ve Nihbrin'in dediği gibi okunmadığı takdirde herhangi kayba neden olmazsa da ben okunması taraftarıyım. Dracula'ya benzesin benzemesin, Jander Sunstar'ın sisli Ravenloft topraklarındaki öyküsü her daim duygu yüklü şekliyle kalacaktır benliğimde.
Kısaca toparlarsak, çoğu okuma listesinde "Sislerin Vampiri" ilk kitap olarak önerilir. O şekilde okuyabilirsiniz.