Kayıt Ol

''Yüzüklerin Efendisi” bir anti Türk propagandası mı?

Çevrimdışı Herr Mannelig

  • ****
  • 924
  • Rom: 17
    • Profili Görüntüle
Ynt: ''Yüzüklerin Efendisi” bir anti Türk propagandası mı?
« Yanıtla #30 : 06 Temmuz 2009, 19:26:47 »
@Herr Mannelig

Valla ben Moradin'e tapıyorum, ayin yaparken de amon amarth dinliyorum motive edici oluyor :P İslam konusundaki yorumuna gelince de (yorum değilde alakasız çıkış diyelim:)) görünen o ki bünyende olumsuz etkiler yaratan bir takım sıradışı atraksiyonlara (!) girmişsin müslümanlarla :P İçinde biriken düşmanca eğilimleri de bu tarz ortamlarda, klavye delikanlılığı tadında, mesnetsizce önüne gelene boşaltarak bilinçaltını ferahlatıyorsun. Konuyu din boyutuna taşımayı başardığın için sana yılın "kuntastik konu taşıyıcısı" ödülünü vermek istiyorum.

Bu arada 18 yaşından küçüksen (zira heyecanından (halk arasında gaz da deniyor) yaşının küçük olabileceği izlenimine kapıldım) lütfen bu söylediklerimi dikakte alma. Takıl sen. Kib optum byee ;)

İslam konusuna bu kadar takılmanız ve başına eklediğim "o çok sevdiğiniz" tabirinin sebep olduğuna inandığım bunca çıkışmanız bana da komik geliyor zira o bir çıkışma değildir. Bir eleştiri yahut laf gönderme değil ama nedense halk için büyük değer taşıyan olguların isteklerinin aksi yönde kullanılması onları rahatsız ediyor ve bu tarz lafları eleştiri diye nitelendirmek isteyip bunu yazan kişiye karşı çıkmalarına hak olarak görüyorlar.

Müslümanlara bir düşmanlığım yok. İnanç konusunda tartışmak gerekirse fiziksel olmayan her boyutta tartışırım, bir meyden okuma hürraa gelin lan müslümanlar tarzı bir havada olmadığımdan klavye delikanlılığı yorumuna karşı bir şey demiyorum tebessüm ettim o kadar. Yorumumu klavye delikanlılığı olarak nitelendirip çıkışmak da ortada bir klavye delikanlılığı var ise eğer o tabirle nitelendirilebilir.

Ha konuyla ne alaka diyebilirsiniz. Kısmen haklı da olabilirsiniz ancak kültürel etkileşim ile yaptığım yorumu örnekleyen bir ifadedir direk konuyla değil yorumumla ilgilidir.

Fırtınakıranın yorumları ile birlikte olayın kapanıp konuyla ilgili yorumlara dönüleceğini düşünmüştüm. Yorum yapmayı da düşünmüyor idim zaten ne var ki eleştiriye karşı savunmak tabiidir. Buradaki amaç da kendimi haklı çıkarmak altta kalmamak değil düşüncemi tam olarak nitelendirmek yanlış anlaşılma varsa düzeltmek bir ihtimal ki karşıdakinin düşüncelerini de aynı şekilde değiştirmektir. Ha tabi bunlara inanmazsın höah ne kolpa tip dersin, düşüncendir eyvallah. Saygı çerçevesinde tartışmak da erdemli bireyler olduğumuzu kanıtlar.
Contraataques muy rabiosos, deberemos resistir; Ay Carmela!



Çevrimdışı PhoenixMan

  • ****
  • 919
  • Rom: 5
    • Profili Görüntüle
Ynt: ''Yüzüklerin Efendisi” bir anti Türk propagandası mı?
« Yanıtla #31 : 07 Temmuz 2009, 10:19:04 »
Bunları düşünmeden okumalı bu eseri. Öyle veya böyle, dünyanın en iyi fantastik kurgusudur.

Çevrimdışı [NecRomanceR*]

  • *
  • 46
  • Rom: 1
    • Profili Görüntüle
Ynt: ''Yüzüklerin Efendisi” bir anti Türk propagandası mı?
« Yanıtla #32 : 05 Ağustos 2009, 13:49:05 »
bence tolkien eğitim sistemine gönderme yapmş zuaha.
 
kimsenin işi gücü yok mu  da  bu kadar zorlama çıkarmalar yapıyorlar anlamıyorum ya ...

Çevrimdışı Bonthey

  • ****
  • 900
  • Rom: 15
  • Behtül
    • Profili Görüntüle
    • Kavuniçi Mavi
Ynt: ''Yüzüklerin Efendisi” bir anti Türk propagandası mı?
« Yanıtla #33 : 10 Ağustos 2009, 03:55:34 »
Bu savı çok duydum evet.
Uruk-Hai'ler müslümanmış, elfler hristiyan vs vs..
Ama tek kelimesine inanmıyorum ne kadar benzerlik olursa olsun.
O tarz bir seri yazan ustadın bu denli ayrımcı bir yapısı olması mümkün değil.
Öyle bir zihniyetten böyle bir anafikir çıkamaz.

Bir de şu yandan bakarım ben hep.
Tolkien, C.S.Lewis'in çok çok yakın arkadaşıydı ve C.S.Lewis de Türk hayranıydı. Bunun bir söylenti olmadığını hepimiz biliyoruz çünkü eserlerine yansıtacak kadar belirgindi bu konudaki düşüncesi. Bknz Türk lokumu ya da "Aslan" ..Bu kitabın yazımda da yardımcı oldu Tolkien..
LOTR serisindeki benzetmeler ise savunulduğu tezin kanıtlanması doğrultusunda Tolkien'in Türklere korkunç hatta faşist yaklaşımını gösterir. Bu denli ırkçıl düşünen bir yazarın da Lewis gibi ne bir Türk hayranı arkadaşa sahip olabileceğini düşünüyorum ne de içerisinde Türksel öğeler taşıyan bir kitaba elini vuracağını düşünüyorum.

Kısacası inanmıyorum. :D


Not to mention the pincers...

Çevrimdışı Chiyo

  • **
  • 154
  • Rom: 5
    • Profili Görüntüle
Ynt: ''Yüzüklerin Efendisi” bir anti Türk propagandası mı?
« Yanıtla #34 : 10 Ağustos 2009, 13:22:37 »
Yüzüklerin Efendisi harika bir eser ve Tolkien'nin hayal gücüne de diyecek yok lakin; belki yazarken Türkler'den esinlenerek orcları ouşturdu, belki de hiç aklına bile gelmeden yazdı, ama sonuç her ne olursa olsun Yüzüklerin Efendisi okullarda okutulan bir ders kitabı değil, kurmaca bir eser. Şu ırk bunu temsilmiş, bu ırk şunu temsil etmiş vs., vs...  Bu tarz yakıştırmalara takılmadan okumak gerek bence.

Okin

Ynt: ''Yüzüklerin Efendisi” bir anti Türk propagandası mı?
« Yanıtla #35 : 12 Ağustos 2009, 19:22:03 »
 Saçmalıktan öteye gidemeyen bir iftira.
 Yazar neden böyle bir şey yapsın? Avrupa halklarındaki Türk korkusundan faydalanarak eserini çekici kılmak istemiş olabilir. Ama neden Türkiye'de de çok tutuldu? Halkımız Avrupalılara özenmiş olabilir.
 Yazacak bir şey bulamayıp gerçek olduğunu düşündüğü bir şeyden esinlenmiş olabilir.
 Birkaç neden daha bulursunuz. Ama tahmin edeceğiniz gibi bunlar zorlamadır. Bir insan bir şeyi pekçok farklı şeye benzetebilir, bir şeyle pek çok başka şey arasında bağlantı kurabilir. Ama bu bağlantıların olması onların gerçek olduğu anlamına gelmez. Çoğunluğu zorlamadır."şu şöyleyse bu böyle olur oradan da bu buna karşılık gelir,"sözü bir zorlamadır. Bukadar insan okumuş o seriyi, hiç birisi farketmiyorda sen mi görüyorsun gerçeği?
 Bu teoriyi ortaya atanı tanımıyorum ama söylediği sözler sayesinde ününü artırabileceğini düşünüyorum.
 Bu konu üzerinde çok söz söylenebilir. Ama ben kısacadiyorumki: Adamın söyledikleri saçmalık! Olmaz öyle şey.

Çevrimdışı Asfaloth

  • **
  • 161
  • Rom: 1
    • Profili Görüntüle
Ynt: ''Yüzüklerin Efendisi” bir anti Türk propagandası mı?
« Yanıtla #36 : 12 Ağustos 2009, 20:34:37 »
Ama neden Türkiye'de de çok tutuldu? Halkımız Avrupalılara özenmiş olabilir.
Sorunda orda halkimiz diye tabir ettiklerin ozendigi icindir turkiyede tutulmasinin sebebi belkide.

    Konu hakkinda soyliyebilecegim ise su : Tolkien orta dunya sematize edildikten sonra bir yazisinda burdaki irklarin gunumuz dunyasinin herhangi bir toplumuyla yada burdaki ulkelerin su an varolan ulkelerle benzetilmemesi gerektigini dile getirmisti.Cunku bu esere o zaman dahi sadece Turk propagandasi deil direk orta dogu olarak nitelendirilen ulkelere karsi bi propaganda oldugu soylenmistir.
    Ben sahsen inanmiyorum ole bi amaca orta dunya haritasinda yer verildigini ancak , ''Uruk'' kelimesinin eski turklerde ''asil savascilara verilen bir rutbe'' oldugunuda dusunmeden de edemiyorum.

D.N. : Hai kelimeside yine ayni eski turklerde savasci demektir.
I'm not bad. I'm just drawn that way

Çevrimdışı mit

  • *
  • 5536
  • Rom: 96
  • Kronik Anakronik
    • Profili Görüntüle
    • Yorgun Savaşçı'nın Günlüğü
Ynt: ''Yüzüklerin Efendisi” bir anti Türk propagandası mı?
« Yanıtla #37 : 13 Ağustos 2009, 14:20:35 »
Bence bu lüzumsuz araştırmayı yapan sevgili(!) profesör efendi hem Tolkien üzerinden prim yapmayı hem de bizi karalamayı hedef alarak bir taşla iki kuş vurmayı denemiş. Tolkien yıllarca yazdıklarının sadece kendi hayal ürünü oluğunu söylemiş, aksini iddia edenlere de gülmüştür. Lütfen bu güzelim esere, "hayalgücü ve orjinalliği zengin esere" başka manalar yükleme sevdasından vazgeçsinler artık.
Jackal knows who you are,
Jackal knows where you are.
Try to hide if you dare.
Do your best, i don't care.

Çevrimdışı veritaserum

  • ****
  • 1112
  • Rom: 5
    • Profili Görüntüle
Ynt: ''Yüzüklerin Efendisi” bir anti Türk propagandası mı?
« Yanıtla #38 : 01 Şubat 2010, 14:42:25 »
Lotr okumadım ama doğru olmadığına eminim. Bunu bulan adama da "oha" derim :)
Önce, büyük büyük düşündüm;
Sonra büyük büyük yaşadım.
Ne varsa, onlar aldı.
Şimdi bana küçük bir ölüm kaldı.

Çevrimdışı Jean Valjean

  • **
  • 281
  • Rom: 17
    • Profili Görüntüle
Ynt: ''Yüzüklerin Efendisi” bir anti Türk propagandası mı?
« Yanıtla #39 : 02 Şubat 2010, 19:51:51 »
Tolkien, bir keresinde bir fabrikaya bakarken Mordor'u görüyorum demiştir.
(Alıntı)
Bu laftan sonra herşey boş gelir bence.
Ayrıca Haradlıların Araplara benzetilmesinin PJ yüzünden olduğunu düşünüyorum çünkü kitaplarda Haradrimin kıyafetlerinin Arap kıyafetlerine benzediğine dair hiç bir iz yokken, filmde böyle birşey görüyoruz.


İrlandalıyız biz alman değiliz:P (cüceler için irlandalı deseydi daha mantıklı olurdu) Almanların ne zaman başlı başına kendilerine ait bir mitolojisi olmuş da cüceler oraya ait oluyor!? Orta dünyadaki cücelerin isimlerinin çoğu iskandinav kökenli. Tamam Alman hikayelerinde de zaman zaman cücelere rastlanmış sanıyorum ama adam güpegündüz kuzey mitolojisinden almış cüceleri.

İkincisi saksonlarla rohan arasında nasıl bir bağlantı kurmuş anlayamadım. Adamların at sevdası "biz hunuuuuz" diye haykırırken giyim kuşamları (miğferleri mesela) "hağyıııır vikingiz biiiz" diye bağırıyor:) Daha birçok farklı ırksal çıkarım da yapılabilir
  Bir kere Almanlar ve İskandinavlar uzun zamandır yakın bir coğrafyada bulunmaktadırlar. Birçok milletin gibi onların da etkileşimde bulunması kaçınılmazdır. Senin görüşüne göre hiç bir milletin mitolojisi yoktur. Etkileşimde bulunulmadan zengin bir mitolojinin yaratılamayacağını düşünüyorum. Zira Yunan Mitolojisi de Mısır ve başka doğu mitolojilerinden etkilenmiştir.
 Neden İrlanda dedin onu da anlayamadım. İrlanda hem İskandinavya'da değil hem de sanayi ülkede çok sonradan gelişmiştir. Ki İngilizler gelişmiş sanayisiyle birçok İrlandalıyı öldürmüştür, bu yüzden de İrlandalılar İngilizlerden nefret eder.
 Tarihteki birçok devlet atları kullanmıştır. Sadece Hunlarla özdeşleştirmek saçmalıktır.
 Vikinglerin giyim kuşamları da çoğu Kuzey Avrupa devletininkine benzemektedir. Miğferleri ise (Sanılanın aksine boynuz yoktur.) tarihteki çoğu devletin kullandığı miğferlerle benzerlik gösterir.
He Who Dwells Beneath The Waves

Çevrimdışı Amras Ringeril

  • ******
  • 2483
  • Rom: 0
    • Profili Görüntüle
Ynt: ''Yüzüklerin Efendisi” bir anti Türk propagandası mı?
« Yanıtla #40 : 03 Şubat 2010, 11:22:29 »
İrlanda mitolojisinde cücelerin (elf gibi olanları eğlenceli, ayakkabı cini vs.) yeri büyüktür. O yüzden dediğini düşünüyorum. Ama Alman mitolojisi de vardır elbette. Hem de epey geniş. Nibelungen var bir kere. Tolkien'in esin kaynaklarından.
try again fail again fail better

Çevrimdışı Nihbrin

  • ****
  • 1243
  • Rom: 43
  • [Infornography]
    • Profili Görüntüle
    • nihbr.in
Ynt: ''Yüzüklerin Efendisi” bir anti Türk propagandası mı?
« Yanıtla #41 : 05 Şubat 2010, 11:48:30 »
Kara Kule ile ilgili bir harita bulmaya çalışırken buna tesadüfen rastladım, eğlenceli buldum açıkçası.

Spoiler: Göster



Çevrimdışı Amras Ringeril

  • ******
  • 2483
  • Rom: 0
    • Profili Görüntüle
Ynt: ''Yüzüklerin Efendisi” bir anti Türk propagandası mı?
« Yanıtla #42 : 05 Şubat 2010, 11:52:56 »
İtalyanları epey seviyormuş o halde Tolkien ha. Türkiye Mordor da olmuyor bu durumda, ya da Kara Kapılar aslında Viyana Kapıları :D Uçuk.
try again fail again fail better

Çevrimdışı Hurin

  • ****
  • 1478
  • Rom: 0
    • Profili Görüntüle
Ynt: ''Yüzüklerin Efendisi” bir anti Türk propagandası mı?
« Yanıtla #43 : 05 Şubat 2010, 12:55:34 »
Bana daha çok Makedonya Mordor'muş gibi geldi. Aslında mantıklı en iyi eğitim almış, ülkeye yön veren bağımsızlığına en düşkün halk oradaydı Osmanlı zamanında. Tabi bu resmi yapanın bunu düşündüğünü sanmıyorum  :)
Lacho Calad!, Drego Morn!
Flame Light! Flee Night!

Çevrimdışı BlackPegasus

  • *
  • 33
  • Rom: 1
  • BlackPegasus __ WoB
    • Profili Görüntüle
Ynt: ''Yüzüklerin Efendisi” bir anti Türk propagandası mı?
« Yanıtla #44 : 05 Şubat 2010, 14:53:31 »
Aslına bakarsanız bu tip romanların bu düşüncelerle yazıldığını hiç düşünmedim. Banada söylediler bunları ama JRR Tolkien en sevdiğim ingilizdir :D belki birinci dünya saavaşına katılmış olmasının bunun üzerinde bir etkisi olabilir. Ancak orada kötülüğün doğuda olmasının sadece bir tesadüf olduğunu düşünüyorum. Sonuçta kötülük bir yerde olmalıydı ve o doğu dedi kendi halkını memnun etti :D ona bakarsanız insanlarda ilk doğudan geliyorlar. Peki hiç bu yönden düşündünüz mü? İnsanların ışığı arayanları batıya doğru yolculuk ediyor. Bana sorarsanız birde bu yönden bakınca tamamen Türkler üzerine yazılmış bir destan gibi görünüyor :D