Aslında bu senin daha çok EVE'i nasıl oynamak istediğin ile ilgili. Bazısı yıllarca oynamış olup hiç düşman gemisi ile savaşmamış olabiliyor. Ya da kimisi ne savaşmak ile uğraşmış ne de madencilik gibi inanılmaz sabır isteyen bir uğraşa girmemiş; evreni geziyor.
Örneğin genelin yaptığı şey ilk bir sene normal mmorpg tipi "Karakterini geliştir, yeni gemi al, yeni skiller öğren, yeni silahlar kullanmayı öğren ve o silahları satın almak için git biraz görev yap" gibi geçiyor. Ancak bu aşama öğrenme aşaması. Bir senenin sonunda oyun ile ilgili yarım yamalak fikir sahibi olunabiliyor. Görevler bile bu ilk senenin ortalarında anlaşılmaya başlandığı üzere (eğer birisi karşısına oturtup anlatmaya tenezzül etmezse) bu "Oyunu nasıl oynamak istediğin" sorusuna cevap verir nitelikte oluyorlar. Gerçekten basite indirgeyerek nasıl anlatırım bilmiyorum ama şöyle hayal et:
Madencilik, taşımacılık, savunma, saldırı, keşif, bilim, gezegen yerleşimciliği (yeni), araştırma ve geliştirme, üretim (gemiler, silahlar ilk akla gelenler ama bu çok geniş bir alanı kapsıyor) gibi pek çok alanda oyuncu karakterini yölendirebiliyor. Benim karakterim başta yaptığım hata yüzünden üç yıldır saldırı üzerine kurulu. Bunu oyuna yeni başlayan birisinin yapmaması gerekiyor. Daha çok madencilik ve taşımacılık gibi bol para getiren görevler ve gemi türlerine yönelmek ve belli bir kişisel ekonomi-geliri raya oturtmak şart. Ha bunu görevden göreve koşarak bilgisayarın yönettiği korsan gemilerini avlayarak da gerçekleştirebilirsin ancak muhatap olduğun NPC değil de gerçek kişiler olmaya ancak 4. yılda başlıyor eğer ciddi bir corp. üyesi değilsen.
Şimdi eğer bir madenciysen gemini alır astroid kuşağından bir ötekine gezersin. Gerçekten hayat zor olmaz. Bazen sizden fidye talep eden tipler belirebilir eğer düşük güvenlikli galaksilere uğrarsanız. Çaresi gerçekten ödeme yapmak ya da baştan gelirken sizi koruyacak birilerini tutmanız olabiliyor.
Benim gibi önüne gelene dalma eğiliminde biri olursan da oyun aniden komplikeleşiyor. Bir kere ekranında bir gemi var, her zaman orada o. İster büyük olsun ister küçük, sen gemin ile her şeyin merkezindesin. Gemindeki araç gereçlerin her zaman belli bir sınırı var. Buna geminin türü ve çeşitli alanlardaki kapasiteleri karar verir. Bunun yanında karakterini üzerinde emek harcamanı gerektirmeyen ama zaman yiyen bir yetenek sistemi ile geliştirerek bu kapasite ve gemi türlerinin çeşitliliği konusunda artış gerçekleştirebilmeni sağlıyor.
Fare bu oyunu oynarken en yakın dostun, 'tık' üzerine kurulu. Ancak mikrofon ikinci en iyi dostun. Eğe eve online içinde aktif bir sosyal yaşantın yoksa single player oyun oynamaktan farkın olmaz. Diğer mmorpg'lerden rakibini görüş ve taktik açısından ayrılan yanı belli bir mesafe de küresel tüm saldırılara açık olman. Her yönde hareket edebiliyorsun. Bazısı lazer severken bazısı füze sever, ötekiler drone'ları kullanır ve kalkanlarını güçlendirir. Kimisi hiç kalkanları uğraşmaz geminin sert dış levhasını hızla tamir edebilecek düzeneklere yönelir. Bu böyle gider.
Harita sistemi inanılmaz geniş. Ancak genel durum: evren vardır->evrende galaksiler vardı->galaksilerin tümü değilse de %95'i birbirlerine stargate'ler ile bağlıdır->stargate'lerin evrendeki sadece %20'si NPC (CONCORD) gemileri tarafından korunur ve onlar yüksek güvenlikli uzaydadır. Geri kalan %80 uzaya çıkman hangi yolda ilerlemek istediğine göre değişkenlik göstererek yıl veya yıllar alacaktır.
Yaşadığım bir senaryo:
Nihbrin ucuz bir yük gemisi satın alır, kullanmak için gereken skilleri 1 ayda öğrenmiştir. Gemi hızlı ama küçüktür ama zaten amacı düğünden kız kaçırır gibi savaş alanından hurda çalmaktır. İntergalaktik bir multi-corp savaşının ortasına gelir ve düşman gemilerinin radarlarında rengim olmadığı için (buna güvenerek) filo komutanlarının beni en sonlarda yer alacak hedeflerden birine getireceğine güvenir ve kendime beş dakika ayırırım. Gemime Tracktor beam adı verilen ve çevremdeki hurdaları kendime belli bir mesafeden çekmeme yarayan aletler ile donatmışmdır (skillerini gereken hale getirmek 1 hafta almıştır) En az patlamalı ve sakin görünen savaş arazisinde yeni patlamış ateşi tüten ve yarım saate kadar (hatta yakında bir klon gemileri varsa filo'nun dakikalar içinde) patlamış gemisinin enkazından kurtarabileceklerini kurtarmak üzere birisi gelmeden ne kadar hafif ama değerli malzeme varsa kaparım.. ve mekandan gemim dolmamış olsa bile karar verdiğim gibi 5. dk içinde ayrılırım. Ben warp hızına tam ulaşırken arkamda bir titan'ın gürlemesini duyar ve en yakın stargate'e 5.au hızında kaçarım ^^
gecenin cirosu sadece 50milyon olur ama bilirim ki bu bir başkasının hazinesidir

(o kişinin malına sahip olduğum ilk andan itibaren belli bir süre o kişi beni istediği yerde vurma hakkına sahip (killright) bu yüzden belli bir galaksinin ücra bir gezegenindeki yörüngeye oturmuş istasyonuna gemimi park eder ertesi günü beklerim.