Biraz tartışmalı bir konudur, bkz; Oğuz abi durmicak şimdi
Bir Elf gemisi ile Gri Limanlar’a gelen bu beş Maia’yı, gemi yapıcısı Cirdan karşılamıştır.Elfler istari, insanlar ise büyücü olarak bilirdi.
İnsan suretindeki bu beş büyücünün görevi; Sauron’un Orta Dünya üzerinde büyüyen kötülüğüne karşıydı.Orta Dünya’nın hür halkını haberdar edip ittifakı sağlamaktı.
İstari, Valar tarafından seçilmişti.İstari’nin en güçlüsü Elfler arasında “Curunir” olarak bilinirdi; Saruman beyaz giyinirdi ve bu yüzden “Saruman The White” adı verilmişti.Saruman, Güç Yüzüklerine dair yaptığı araştırmalarında Tek Yüzük’ün yazgısını öğrenip kendisine “yüzük yapıcısı rengarenk Saruman” ismini verip görevine ihanetle karanlık tarafa geçmiştir.
En yaşlı görünen İstari ise Gandalf’tı.Gri elbiseler giyerdi; “Gandalf The Grey”, insanlar böyle tanırdı.Elfler ise Mithrandir, cüceler Tharkun, Haradrim de İncanus derdi.Cirdan, İstari arasında en güçlü ruhun Gandalf’ta olduğuna inandı ve korumakla hükümlü olduğu Elf yüzüklerinden biri olan Narya’yı (ateş yüzüğünü ) Gandalf’a verdi.
Diğer İstari ise Radagast, “Radagast The Brown” olarak bilinirdi.Elfler ve insanlar ile pek ilgilenmemiştir, zaten amacı; Kelvar ve Olvar olarak bilinen “Orta Dünya’nın konuşmayan canlıları” yani bitki ve hayvanlarla ilgilenmek ve onları Sauron'un kötülüğünden korumaktı.
Diğer iki İstari ise; Ithryn Luin veya Blue Wizards olan Alatar ve Pallando idi.Mavi giyinen bu iki İstari hakkında pek fazla bilgi bulunmamaktadır; Doğuya gittikleri ve bir daha geri dönmedikleri bilinir.
İStarileri Gönderen Valar; Saruman ve Gandalf, Vala Manwe tarafından.Radagast, Vala Yavana tarafından. Alatar ve Pallando ise Vala Orome tarafından gönderilmiştir.
“Yüzük savaşı bitip Sauron’un gölgesi Orta Dünya’dan uzaklaşınca,beş İstariden sadece Gandalf geldiği gemi ile Ölümsüz Toprakların yolunu tutmuştur” (geldiği gibi giderler

)
Saruman;

Gandalf;

Radagast;

(böyle bilinir

)
Alatar ve Pallando, medyaya görünmek istemiyor
Kadim dostum Hurin böyle diyor;
oda denizin ötesindeki kutlu diyardan orta dünya halklarına yardım etmek için geldiklerini görevlerinin bu oldugunu insan gibi görünmelerine rağmen insan olmadıklarını söyler
Bu da aile fotoğrafı