Şimdi işi şuradan ele alayım: Dizide şunlar var ki, bunlar büyük yanlışlar ve düzeltilme ihtiyacı bile duyulmuyor. Ama bundan önce bizim gibi bir milleti italyanlarla karşılaştırmamak gerek diye söylemek istiyorum. Filmde yapılan bariz hatalar var. Bunları diğer konuşmalarımızda, diğer tv tartışmalarında falan görmüşsünüzdür. Bir kere saçmalıklardan biri başlarına bir şey giymemeleri. Bir kere padişah başından kavuğunu çıkarmaz. Bu büyük saygısızlıktır. (şimdiki ceket iliklemeye benzetebiliriz.) Burada değil padişah, onun yakınları, çevresi ve çoğu askerler bu işe saygı göstermiyorlar.
Demişsin; ama dizide öyle bir şey yok ki? Ancak akşamları dağıldıklrında falan çıkarıyorlar kavuğu. Bir kaç kere giymemişlerse de, görmezden gelinebilir.
İkincisine gelirsek: Hiçbir padişahın oğlu, kendisi tahta oturduktan sonra baba hitabıyla anılmaz. Padişah çocukları yani beyzadeler efendimiz diye hitap ederler. Filmde baba deyip duruyor çocuk.
Çocuk 8-9 yaşında olsa tamam da, herhalde 4-5 yaşındaki çocuğu hoş görmeyecek kadar da saçma bir disiplin yok diye düşünüyorum.
Üçüncüsü ki bu halkımız tarafından da fark edilmiştir. Valide Sultan'ın kafası kapalı göğsü meydanda. En güldüğüm de buydu. Hürrem Sultan müslüman oldu, ama dekoltesi ortadan kalkmak yerine daha da arttı sanki. (Not diziyi izlemiyorum. Fragmanlardan gördüğüm)
Evet benim de gözüme batıyor o olay. Herhalde biraz da erkeklere hitap etmek için o diye düşünüyorum.
Peki bu bir dizi tamam kabul edelim. Siz de kabul edin ki her dizi ve filmin insanlara vermek istediği bir mesaj vardır. Yok derseniz şimdiye kadar izlediğiniz filmleri unutun bence.
Harry Potter'da son filmde bariz anlayacağız, Lotr'da inanç azim ve gücün getirdiği başarı. Ve sonu gelen dizilerde de bir mesaj verilmek istenmiştir. Yoksa millet izlesin, biz de para kazanalım diye basit bir görüşle çıkan tüm diziler yarıda kesilmiştir.
Lütfen yani
Siz sahiden PEter Jackson'un şöyle dediğini mi düşünüyorsunuz: "Aaah hadi bir film çekelim. Böyle Pippin falan olsun. Kardeş kardeş savaşsınlar, insanlara inanç ve azmin getirdiği gücü aşılayalım. Oooh lay lay lalayloom." dediklerini mi sanıyorsunuz
Komik olmayalım lütfen.
İkincisi av mevsimi filminde de oynayan bir paşa var adı aklıma gelmedi. İbrahim olabilir adı. O nasıl kafasına göre öyle hareme giriyor? Babasının tarlası mı orası? Hem de erkek. Padişah'ın hanımlarının ve annesinin bulunduğu binaya kafasına göre girip çıkıyor bey efendi. Bu ne büyük bir saçmalıktır? Buradan anlıyoruz böyle bir harem yoktu diye.
İbrahim'i aileden sayıyor Sultan Süleyman. O yüzden öyle bir iltimas geçilmiş olabilir diye düşünüyorum.
Ama harem öyle değildi diyebileceğimiz bazı şeyler var. Mesela ilk bölümlerdeki gibi bir cariye haremin koridorlarında ciyak ciyak bağıramazdı. Bir düzen bir otorite var. SARAY orası. Şimdiki meclis olarak düşünün. Meclisin koridorlarında bir kadın öyle bağırabilir mi? Rüya görmeyin hemen dışarı atarlar.
Evet o da insanın dikkatini çekiyor. Saçmalık orası biraz. Mahiş'in Hürrem'e tekme tokat dalması da aptalcaydı.
Sonuç olarak (kimseye kabul edin demiyorum.) kişisel fikrim bu dizinin diğer ülkelere ve bize Osmanlı'yı kötülemek için yapıldığını düşünüyorum. Yoksa cahil mi bu senarist o kaynakları görmeyecek kadar.
Osmanlı niye kötülensin ki. Bitmiş gitmiş, tozları bile kalmamış. O devlet artık ancak geçmişi yad ederken hatırlanacak bir şey bizim için. Artık o eski parlaklığa ulaşabileceğimizi hiç sanmıyorum...