Kayıt Ol

Böcekler Daha mı Üstün?

Çevrimdışı Legolas

  • ***
  • 810
  • Rom: 7
    • Profili Görüntüle
Böcekler Daha mı Üstün?
« : 20 Nisan 2008, 11:08:06 »
Biz insanlar kendimizi tabiattaki en mükemmel varlık olarak kabul eder, dünyanın asıl sahibi olduğumuzu zannederiz. Oysa diğer canlılar bir yana insanlar böceklerle yaptığı savaştan bile galip çıkamamıştır. Bir kere böcekler, insanın ortaya çıkmasından milyonlarca yıl önce de dünyada yaşıyorlardı.

O devirlerde onlarla birlikte yaşayan, başta dinozorlar olmak üzere, bir çok canlı türü tabiattan silindikleri halde, onlar çoğalma kapasiteleri ve farklılaşarak yeni türler çıkarma yetenekleri sayesinde günümüze kadar gelebilmişler, okyanusların derinlikleri hariç dünyanın her köşesinde yaşamayı başarmışlardır.

İnsan en baştan beri böceklerle savaş halindedir. Bilim ve teknolojinin bu kadar gelişmesine rağmen insan bu savaşta nihai zafere ulaşamamıştır. Halbuki böcekler fare piresi ile yayılan veba mikrobu aracılığıyla tarihte 100 milyonun üzerinde insanın ölmesine sebep olmuşlardır. Böceklerle taşınan virüs, bakteri ve mikropların insana verdiği zarar ve zayiata tarih boyunca hiç bir savaş sebep olamamıştır.

İlk bakışta boyutlarının küçüklüğü böcekler için bir dezavantaj olarak görülebilir. Oysa böceklerin insanlarla savaşlarındaki başarılarının en önemli faktörlerinden biri de bu boyutlarındaki küçüklüktür. Böcekler bu bedenleri ile her yere girebilmekte, kolaylıkla kaçabilmekte, saklanabilmekte, gıdamıza ortak olmakta, evimizde yaşamakta hatta kanımızı bile emebilmektedirler.

Böceklerin beden yapılarının küçük olması, onların çok kuvvetli bir kas sistemine ve inanılmaz fiziksel özelliklere sahip olmalarını sağlamıştır. Bacak uzunluğu 1,2 milimetre olan bir pire 196 milimetre yüksekliğe sıçrar ve 330 milimetre uzaklığa rahatça atlar.

Eğer insanoğlu kendi bedenine göre pire kadar kuvvetli olabilseydi bacak uzunluğu 90 santimetre olan ortalama bir insan 146 metre yüksekliğe sıçrayabilir, 247 metre uzağa atlayabilirdi. Muhteşem kas yapılan nedeni ile bir kaç milimetre boyunda olan bir sinek saniyede 330 kez kanat çırpabilir, küçük bir karınca ağırlığının 50 katı kadar bir yükü itebilir.

Böcekler üreme bakımından da insanlardan çok üstündürler. Bir çift sineğin bıraktığı yumurtaların hepsi yaşasa ve bunlar erginleştikten sonra hepsi üremeye devam edebilse 5 ay içerisinde sayılan inanılmaz bir miktara ulaşırdı (191'in yanına 18 tane sıfır koyun). Şükür ki tabiatın dengeleri hiçbir zaman buna müsaade etmez.

Böceklerin bir çoğu insan kemiğinden daha sert, daha dayanıklı ve hafif, mekanik ve kimyasal dış etkenlere hatta aside dayanıklı bir dış iskelete veya beden duvarına sahiptirler.

Ayrıca böceklerin dünyada yaşadıkları yerlerde nüfus yoğunlukları da çoktur. Çekirgelerin sürü halindeki uçuşlarında 320 kilometrekarelik bir alanı kapladıkları görülmüştür. Ormanlık bir bölgede 4 500 metrekarelik bir alanda, toprağın üstünde ve altında 65 milyon böcek yaşayabilmektedir. Eğer dünyadaki bütün böcekler bir araya getirilebilselerdi, bunların toplam ağırlığı, dünyamızda yaşayan tüm insanların ve hayvanların ağırlıklarının toplamından fazla olurdu.

Şimdiye kadar böceklerin hep zararlarını anlattık. İpeği yapan ipek böceği ya da balı yapan arı da birer böcektir. Çiçeklerin ve meyvelerin çoğunun üremeleri böceklerin taşıdıkları tozlarla olur.

O halde dünyamızın bu üstün yaratıkları ile savaşta, iyi ile kötüyü ayırt etmeye, tabiatın dengesini bozmamaya çok dikkat etmemiz gerekmektedir. Zaten şimdilik her iki taraf da belirgin bir üstünlük sağlamış değillerdir.

Çevrimdışı R

  • **
  • 140
  • Rom: 0
  • before twilight ,you must fly..you can be ash..
    • Profili Görüntüle
Ynt: Böcekler Daha mı Üstün?
« Yanıtla #1 : 23 Haziran 2008, 11:08:13 »
zaten şu son kuş hastalıklaryla heryer böcek.ben böyle bi stilagrömedim ya.elimi nereye atsam böcek.yiyecek kalmaynca foşur foşur çoğaldılar resmen :P

Çevrimdışı ryuk

  • ***
  • 497
  • Rom: 25
  • ne değiştirebilir bir insanın doğasını?
    • Profili Görüntüle
Ynt: Böcekler Daha mı Üstün?
« Yanıtla #2 : 20 Ağustos 2012, 20:55:15 »
Okulun son yılında aldığım derslerin yarısı entomoloji üzerineydi (ekoloji üzerine çalışma yapan ilk bilimadamları da entomologlar olmuştur) .Dünyada bildiğimiz biçimdeki hayatın hala devam ediyor olmasını sağlayan da böceklerdir. Ör: Bitkilerin çoğu döllenmek için arılara ihtiyaç duyar. Arılara bir şey olursa; bildiğimiz bitkilerin %80i dünyadan silinir; biz de onları takip ederiz.

 Bir türün üstün olması (durumu basite indirgersek) hayatta kalma gücü ile, yani yüksek oranda değişen koşullara uyum sağlaması ile ölçülüyor.

Böcekleri "üstün" kılan özellikler:

1-Döl verimi diğer türlerden çok daha yüksek, popülasyonları diğer canlılara göre katlanarak artıyor.

2-Üreme çağına çok erken geliyorlar ki bu da iki nesil arasındaki sürenin kısalmasını sağlıyor ve değişen koşullara daha hızlı uyum sağlanıyor.


Çok basit bir örnek daha: Çiftçiler DDT adlı böcek ilacı çıktığında çılgınca sevinmişlerdi çünkü bu ilaç tarlalarındaki zararlı böceklerin %95'ini öldürmekteydi. Zararlılar tarafından kemirilmeyen ekinler ise iyi fiyattan satılmaktaydı.
Ama bu çiftçiler, ilaca genetik bağışıklığı bulunan %5'lik kısmın üremeye devam edeceğini ve bu popülasyondan gelen yeni neslin de genetik yapı itibariyle ilaca karşı doğuştan bir bağışıklık sahibi olacağını düşünemediler.
Sonuç: DDT ellerinde patladı.
Fikirlerim için ölmeyi göze alamam çünkü yanılıyor olabilirim - Bertrand Russel

İyi bir fikir üretmek için, pek çok fikir bilmek gerekir:

* Yeni başlayanlar için FRP

* Fantastik edebiyata yeni başlayanlar ve bu türde ilerlemek isteyenler için

* Kılıçlar ve diğer eskiçağ silahları hakkında

* Dark Sun


* Distopya Korkuları

Daha fazlası için: Index