Grafik Kanon Efsanesinde Son Adım!

grafikkanon 3 top

Dünyaca ünlü çizer ve illüstratörlerin bir araya gelip, tarihe ve dünya edebiyatına damgasını vurmuş eserleri çizgilerle anlattığı muhteşem çizgi seri Grafik Kanon’un 3 cildi raflardaki yerini aldı! Kalın boyutları, gerek esprili, gerek hicivli yaklaşımları ve harika çizimleriyle nice edebiyat eseri gelip geçti onun sayfalarından. Ama artık veda vakti…

Grafik Kanon Cilt: 3(Karanlığın Yüreği’nden Hemingway ve Tükenmeyen Nükte’ye) bu defa kapılarını 20. yüzyıla açıyor ve 20. yüzyılın unutulmaz eserlerini çizgilerle dillendiriyor. Ama sadece aşina olduklarımızla da kalmıyor, belki de hiç duymadığımız eserler bile bizi bularak çizimleriyle onları bambaşka bir boyuta taşıyor.

GrafikKanon 3Grafik Kanon’un son cildi, 20. yüzyıl edebiyatına hayat veren tam sayfa illüstrasyonlar, fotoğraflar ve modern tasarımlarla dolu. Karşınıza neler mi çıkacak? İşte size birkaç örnek: bir H. G. Wells öyküsü; Beat Kuşağı’ndan dört yazarın resimli bir rehberi; Çıplak Şölen’in rahatsız edici bir uyarlaması; Rilke’nin ruhu coşturan Genç Bir Şaire Mektuplar’ı; Anaïs Nin’in günlükleri; William Burroughs’un Junky’sinden dört yıl önce yazılmış bir uyuşturucu klasiği Altın Kollu Adam; Thomas Pynchon, David Foster Wallace, Kathy Acker, Raymond Carver ve Donald Barthelme’nin postmodern eserleri.

Modernizmin büyük yapıtları da burada: T. S. Eliot’ın “J. Alfred Prufrock’un Aşk Şarkısı” ve “Çorak Ülke”si; Yeats’in “İkinci Geliş”i; Karanlığın Yüreği; Kafka’dan öyküler; Virginia Woolf’un Dışa Yolculuk’u; James Joyce’un Dublinliler’inden “Araby” adlı öyküsü ve başyapıtı Ulysses; Faulkner ile Hemingway’in –Marvel’e çizim yapmış sanatçıların resimlediği– ilk dönem eserleri; Gertrude Stein ile Edna St. Vincent Millay’in şiirleri.

W. Somerset Maugham, Flannery O’Connor ve Saki’nin kısa öyküleri; Lolita, Masumiyet Çağı ve Hermann Hesse’nin Siddhartha’sıyla Bozkırkurdu; Guguk Kuşu, Brooklyn’e Son Çıkış, J. G. Ballard’ın Çarpışma’sı; Hayvan Çiftliği ve Muhteşem Oz Büyücüsü’nün foto-dioramaları. 1984, Cesur Yeni Dünya, Algının Kapıları, Godot’yu Beklerken, Yüzyıllık Yalnızlık, Sırça Fanus, Yolda, Sineklerin Tanrısı, Zemberek Kuşu’nun Güncesi ve Borges’in üç öyküsünün tam sayfa illüstrasyonları.

Robert Crumb’ın pek bilinmeyen Bulantı (Sartre) uyarlaması da üçüncü cildin incilerinden biri. Dame Darcy, Cormac McCarthy’nin şimdiye dek yazılmış en şiddet dolu roman olarak görülen başyapıtı Kanlı Boylam’ı resimledi. Tara Seibel kendine has üslubuyla Muhteşem Gatsby’ye hayat verdi.

GrafikKanon 1
Grafik Kanon 1. Cilt

GrafikKanon 2
Grafik Kanon 2. Cilt

Russ Kick editörlüğündeki Grafik Kanon’un 1. Cilt’i Gılgamış Destanı’ndan Shakespeare ve Tehlikeli İlişkiler’e, 2. Cilt’iyse Samuel Taylor Coleridge’ın “Kubilay Han” adlı şiirinden Brontë Kardeşler ve Oscar Wilde’ın Dorian Gray’in Portresi’ne kadar uzanıyor.

Kolektif Kitap’tan çıkan eserin çevirilerini Akın Terzi, Bilge Ceren Şekerciler, Elif Ersavcı, Güçsal Pusar, Murat Özbank, Nurcan Başer, Özlem Yüksel, Selin Siral, Serpil Işıldar, Sinan Okan ve Şahan Nuhoğlu üstleniyor. Yayına hazırlığı ise Evrim Öncül’e ait. Tanıtım ve künye bilgileri için buraya tıklayabilirsiniz.