Jonathan Strange & Bay Norrell’ın Dizisini İzlemek İster Miydiniz?

jonathan-strange-mr-norrell

Bu kitap şehir fantazyası alt türünün önemli örneklerinden. O, yazarı Susanna Clarke’ın ödüle doymayan eseri. Hem Hugo Ödülü’nün hem de Man Booker Ödülü’nün sahibi. Ama bununla da kalmıyor. Susanna Clarke’ın yayımladığı bu ilk kitap, aynı zamanda 2011’de yapılan En İyi 100 Fantastik ve Bilimkurgu Kitabı anketinde de yer alma başarısını gösterecek kadar iddialıdır.

Ve o kitap şimdi dizi oluyor!

BBC AMERICA’nın yeni mini dizisi böylesine adını duyurmuş bir fantastik eserden uyarlanacak. 19. yüzyılda, Napolyon Savaşları döneminde ortaya çıkıp İngiltere’ye gelen birbirinden farklı iki büyücünün hikayesini ve tüm eğlencesini artık ekranda izleyebileceğiz. Gilbert Norrell ve Jonathan Strange’i tanır ve izlerken de, bir yandan İngiliz olmanın sınırları, zorlukları ve Anglo-Sakson, Anglo-Dan, Kuzeyli ya da Güneyli bir İngiliz olmanın stereotiplerini de göreceğiz. Tam da bu yüzden kitap sadece fantastik türünde değil, aynı zamanda alternatif tarih olarak da adlandırılmaktadır.

Oyunculara göz attığımızda Bertie Carvel (Sefiller) ve Eddie Marsan’ı (Sherlock Holmes, Dünyanın Sonu) başroldeki büyücüler Jonathan Strange ve Gilbert Norrell olarak görüyoruz. Ve işte, üstteki görsel de BBC tarafınadn diziye dair yayımlanan ilk kare. 7 bölümlü dizide, aynı zamanda Alice Englert (Muhteşem Yaratıklar), Marc Warren (The Musketeers, Wanted), ve Charlotte Riley ’i, (Edge of Tomorrow) karşımıza çıkabilir.

Görünen o ki dizinin ilk birkaç bölümü kitabın birinci cildini kapsayacak. İlk ciltte Gilbert Norrell’ı yoğun olarak görürken Jonathan Strange bizim için tam bir soru işareti olarak bırakılıyor ve hayati yerlerde adından bahsederek iyice merak ettiriyordu. Acaba dizide de böyle olacak mı?

2015 yılında yayınlanmaya başlayacağı düşünülse de, bazı söylentilere göre Ocak ayı olması gibi bir ihtimal söz konusuymuş. Öyle olursa hepimizin işine gelir, değil mi? Şimdiden bizi bir merak sardı bile.

Haberde çokça bahsettiğimiz bu kitabın künye bilgilerine buradan ulaşabilirsiniz. Hatta eğer bu kitabı okumayı erteliyorsanız dizinin gelişi size bir işaret bile olabilir.