“Edebiyat Nasıl Okunur?” İle Öğrenecek Çok Şey Var

edebiyat-nasil-okunur-ust

İletişim Yayınları bu ara kalbimizde taht kurmuş durumda. Önce Osmanlı Bilim Kurgusu: Fenni Edebiyat, sonrasında Türkçe Edebiyatta Varla Yok Arası Bir Tür Fantastik Roman (1876-1960) ve şimdi de Edebiyat Nasıl Okunur. Bakın içinde neler var!

İçeriden Ölmek gibi baştacımız olmuş, muazzam bir bilimkurgu şaheserini çeviren Elif Ersavcı’yı çevirmen koltuğunda görmenin mutluluğunu yaşıyoruz. O ki İçeriden Ölmek’te dört dörtlük bir çeviri ortaya koydu, şimdi de Edebiyat Nasıl Okunur? ile çevirisinin tadına bakmamızı sürdürüyor.

Edebiyat Nasıl Okunur? kitabını size duyurma amacımızı merak ediyorsunuzdur. Cevabı vermeden önce tanıtım bültenine bir göz atalım. Cevap orada bir yerde saklı ne de olsa.

Bir edebi metnin özellikleri nelerdir? Hangi unsurlar bir metni edebi eser olarak okunmaya değer kılar? Karakteri tipten ayıran incelikler nasıl ortaya çıkar ve esere nasıl bir zenginlik katar? Bir kullanma kılavuzu ile bir edebi metni birbirinden ayırt eden noktalar nelerdir? Terry Eagleton Edebiyat Nasıl Okunur’da bu basit soruları ele alarak, edebiyat eleştirisinin temel çerçevesini çiziyor. Bir metnin açılış cümlesinden, eser içinde yer alan karakterlere, anlatının yapısı ve özelliklerinden eserin nasıl yorumlanacağına ve nihayet bir edebiyat eserini iyi, kötü ya da vasat olarak tasnif etmeye yarayacak ayrımları tek tek inceliyor. Eagleton metnini bir tekerlemeden günümüzün çoksatar eserlerine, Tolstoy’dan Nabokov’a, Hamlet’ten Harry Potter’a geniş bir örnek dökümü yaparak oluşturuyor. İroniyi ihmal etmeyen zengin bir bakışla yazılmış, zevkle okunan bir eleştiri klasiği…

Pek çok fantastik eserin edebi değerini tartışıyor ve insanlara bir şeyleri kanıtlamaya çalışıyoruz, değil mi? Belki artık aradığımız tüm argümanları bu kitaptan edinebiliriz. İnsanlara savunmamızı yaparken, “belgelerle konuşabiliriz.” Neden olmasın?

İletişim Yayınları tarafından basılan kitabın editörlük koltuğunda Kerem Ünüvar’ı görüyoruz. Künye bilgilerine buradan ulaşabilir, hatta dilerseniz şurada kitabın ön okumasını da okuyabilirsiniz.