Fables (Masallar) Çizgi Romanı Sona Eriyor

fables-top

Eisner Ödülü’nü birkaç kez kucaklayan, tüm dünyada milyonlarca çizgi roman okuru tarafından bağırlara basılan ve pek çok esere ilham veren Masallar önümüzdeki temmuz ayında son kez bizlerle olacak.

Bill Willingham tarafından yazılan ve çoğunlukla Mark Buckingham tarafından çizilen Masallar (Fables), 13 yıllık uzun bir yayın hayatının ardından 150. sayısıyla birlikte okurlarına veda ediyor.

Önümüzdeki temmuz ayında yayınlanacak son sayı, evlerinden kaçıp bizim dünyamıza gelen ve burada türlü türlü maceralar yaşayan masal kahramanlarının bizlere kareli sayfalardan son kez göz kırpışı olacak.

Willingham konuyla ilgili verdiği bir röportajda bunun kendisi için profesyonel hayatının önemli bir kısmının bitişi anlamına geldiğine değiniyor ve bu kararı neden aldığını açıklıyor:

Aslına bakarsanız Masallar’ın sona erişi oldukça garip bir şekilde gerçekleşti. Bir sonraki sayının olay örgüsünü tartışıyorduk ve ben yerimizde saydığımıza dair giderek artan bir hisse kapıldım. Masallar’ın her sayısında olay örgüsünün olabilecek en önemli, en ilgi uyandırıcı ve okurların hayatına en çok etki eden şey olmasını isterim. Ama son zamanlarda incelemelerin çoğu, “Ah, galiba Masallar tekrar eskisi kadar iyi olacak,” şeklindeydi ve bu benim için kalbime saplanan bir hançerden farksız. Eleştirmenlere aramda coşkulu bir ilişki olsun isterim. Sevgi tercihimdir, nefretse kabul edilebilir ama ‘eh işte’ benim için ölüm demek. Gazetecilikte haber cümlesi haberin başında verilmelidir derler, yani en önemli şeyi ilk önce anlatmanız gerekir.

Görünüşe göre Willingham anlatılacak büyük hikâyelerinin sonuna gelmiş ve bu nedenle de çizgi roman serisini buradan sona erdiriyor. Ama bu masal kahramanlarımızı son kez göreceğimiz anlamına gelmiyor elbette. Çünkü ufukta David Heyman (Harry Potter) imzalı bir Masallar filmi görünüyor. Willingham bu proje için yeşil ışığın yakıldığına, senaryonun hazır olduğuna ancak hâlâ üzerinde bol miktarda oynama yapılması gerektiğine dair duyumlar aldığından bahsediyor. Bir de ilginç yorum ekliyor.

Ne zaman filmim hakkında bir soru sorsam bana sürekli Yüzüklerin Efendisi’nin sinemaya uyarlanması için 60 yıl gerektiğini ve Tolkien’in bunu hiçbir zaman göremediğini hatırlatıyorlar… Umarım Tolkien değilimdir.

Willingham, sözlerine Masallar sona erdikten sonra birkaç roman yazmayı ve yeni (ama daha kısa) çizgi romanlara odaklanmayı amaçladığını belirterek son veriyor. Kendisine başarılar diliyor, 150 sayının tamamını dilimizde de eksiksiz bir şekilde görebilmeyi ümit ediyoruz.