“Edebiyatın İzinde – Fantastik ve Bilimkurgu” Çıktı

edebiyatin-izinde-fantastik-ust

Bağlam Yayıncılık’ın deneme-inceleme türündeki “Edebiyatın İzinde” kitap dizisi, ikinci ayağında “Fantastik ve Bilimkurgu” alt başlığı ile karşımızda.

Daha çok psikanaliz ve sosyoloji türlerinde eserler yayınlayan bir yayınevi olarak bilinen Bağlam Yayıncılık, geçtiğimiz aylarda deneme-inceleme türünde yepyeni bir kitap dizisi yayınlamaya başladı. Seval Şahin, Banu Öztürk ve Didem Ardalı Büyükarman tarafından hazırlanan ve Edebiyatın İzinde” üst başlığıyla yayınlanan bu dizi, Türk edebiyatının eleştiri alanında gerekli ilgiyi görmemiş türlerini mercek altına alıyor. Bu tam da ihtiyacımız olan ve eksikliğini hissettiğimiz şey!

İlk olarak “Polisiye Edebiyatı konusuna değinen deneme-inceleme dizisi, bu kez hepimizin ilgisini en fazla çekeceği türle karşımızda: Fantastik ve Bilimkurgu. Bu türdeki yetkin sayılabilecek eleştirmenlerin makale ve incelemelerini okuma şansına erişebileceğimiz derlemede, günümüz fantastik ve bilimkurgu yazarlarıyla yapılan söyleşilere de yer verilmiş. Kitabın tanıtım yazısı ise şu şekilde:

Elinizdeki kitap, “Edebiyatın İzinde” üst başlığı ile ilki polisiye edebiyata ayrılan serinin ikincisini oluşturmaktadır. Kitapta romandan sinemaya, video oyunlarından sanal hikâyelere kadar fantastik ve bilimkurgunun birçok farklı türüne dokunan yazılara yer verilmiştir. Günümüz fantastik ve bilimkurgu yazarlarıyla yapılan panellerle bir yandan türe ait kafa karıştıran sorulara cevaplar aranmış, diğer yandan yazarların deneyimlerini paylaşması sağlanmıştır. Ayrıca sona eklenen bilimkurgu ve fantastik literatürü meraklı okur için bir kaynakça niteliğindedir.

Bağlam Yayıncılık’a böyle bir inceleme dizisine imza attıkları için ve ilk adımda polisiye, şimdiyse fantastik ve bilimkurgu gibi göz ardı edilen edebiyat türlerine öncelik verdikleri için sonsuz teşekkürler! Özellikle fantastik ve bilimkurguda nitelikli incelemeler bulmak oldukça zor.

Kitabın künye bilgilerine buradan ulaşabilirsiniz.