Daily Planet – 10.06.2015 (#8)

daily planet

Yeni bir haftaya daha merhaba sevgili çizgi roman dostları!

Bu hafta özellikle ilgimi çeken hikayelere yer verdim. Biraz ana seriler olsa da bence herkese hitap eden bir şeyler mutlaka var. İncelediklerim ilk sayılar olduğu için hemen bunlardan bir tanesiyle şansınızı deneyebilirsiniz. Gülmek istiyorsanız Bizarro, derin bir kurgu istiyorsanız The Omega Men, durmak bilmeyen bir aksiyon ve heyecan arıyorsanız Secret Wars ve eğer I am Groot, I am Groot Groot.

Buyrun efendim bakalım nasılmış bunlar!

* * *

[stextbox id=”black”]BIZARRO #1

Bizarro (2015-) 001-002Heath Corson yazarlığı ve Gustavo Duarte ile Bill Sienkiewicz çizerliğinde Bizarro harika bir dönüş yapıyor! Şimdiye kadar ihtiyacımız olan yegâne şey Jimmy Olsen ve Bizarro imiş meğerse. Heath Corson Clark Kent’in yakın arkadaşı Jimmy Olsen’i başrol yapmış ki böyle bir hikayede komedinin akıp gitmesi için çok yerinde bir iş olmuş bu.

Herkes Bizarro’yu Süpermen’in kardeşi sanmakta ve daha da kötüsü, nefret etmektedir. Süpermenimiz Clark Kent de Jimmy Olsen’in aklına alttan alta ‘ilginç’ hayaller sokarak onu Bizarro Amerika’ya, yani Kanada’ya götürmesini tembihler. Bu ikilinin ilginç ve komik yol hikayesi burada başlıyor.

Bizarro’yu yüzünüzde bir gülümseme ile okuyacaksınız. Belli bir yaşa da hitap etmiyor; küçük büyük herkesin okuyabileceği tarzda. Çizgiler de buna göre tabii. Keskin, detaylı şeyler yerine daha komik, karikatür dergilerinde yayınlanan cinsten uzun soluklu hikayelere benzer çizimler kullanılmış. Çizimleri oldukça beğendiğimi söylemeden edemeyeceğim.

Bizarro’nun cümlelerini okumak zaman zaman zor olsa da, eğlenceliydi. Bu mini seriyi bu evrende hiçbir şey bilmiyorsanız bile açıp okuyabilirsiniz.

Puanım: 9/10

* * *

[stextbox id=”black”]THE OMEGA MEN #1

The Omega Men (2015-) 001-000İşte DC’nin yapması gereken işe harika bir örnek! Tom King tarafından yazılan ve Barnaby Bagenda tarafından çizilen The Omega Men için DC’nin son zamanlarındaki işlerinden dolayı pek de umutlu değildim.

“The Citadel, Alpha adına, sizi seven ve koruyan devlet, tanrımız ve kurtarıcımız. Omega Men ise bunu yok etmek istiyor, ne gerekliyse yaparak. Ve yok edeceğiz de, gezegenin özgürlüğü için araya girenlerle birlikte. Böyle olmak zorunda. Biz sizin dostununuz. Size zarar vermeyeceğiz.”

Baştan söylemeliyim ki Omega Men tayfasına pek de aşina değildim. Bu yüzden de başlayıp başlamamakta kararsızdım. Ancak başladığıma o kadar memnunum ki anlatamam! Çizgi roman size hiçbir bilgi vermeden başlıyor çatışmanın ortasında. Karakterler çok kısaca tanıtılıyor ancak hikaye ve çizimler size her şeyi anlatıyor zaten.

Tanıtımının aksine kesinlikle klişe bir hikaye değil. Şimdiden felsefik bir çizgide ilerliyor. Gittikçe de derinleşeceğine inancım tam.

Beni takip edenlerin sevdiğim çizim tarzına da azıcık aşina olduklarını söyleyebilirim herhâlde. Omega Men’i çok beğenmemde çizimlerin de etkisinin büyük olduğunu söyleyebilirim. Hikaye için oldukça iyi bir seçim yapmış Barnaby Bagenda. Genellikle 9 panel yapılan sayfalar hikayeye hız ve heyecan katıyor. Daha geniş görüntü kullanılması gereken yerlerde 1/3 sayfalık paneller kullanılmış. Tam sayfa detaylı çizimler daha etkileyici yerlerde kullanılabilirdi diye düşünmekteyim ancak daha ilk sayı olduğu için bunu bir eksi olarak görmüyorum.

Herkese hitap etmeyen ancak sevdiyseniz de sonraki sayıyı iple çekeceğiniz bir hikaye. İlk sayıya kesinlikle şans verip denemelisiniz.

Puanım: 9/10

* * *

[stextbox id=”black”]SECRET WARS

Secret Wars (2015-) 001-000Uzun zamandır üstüme yığılan işlerden yeni çıkan çizgi romanları takip edemiyordum. Bu süre içinde Secret Wars en merak ettiğim şeyler arasındaydı. Bunda birbirinden farklı mecraların yüksek puanlar verip “Bir iki çizgi roman evrenini yok etmek istiyorsanız işte böyle yapmalısınız!” sözünde hemfikir olmaları da heyecanımı daha da artıyordu. O kadar heyecandan sonra en küçük sıkıntıda sıkılıp giderim kesin diyordum ki-

LAN O NEEEEEEEE!!! MARVEEELL??! YAVRUM NE YAPTIN SEN?????

Heyecanımı bir kenara bırakırsak, Convergence ile karşılaştırıldığında neden heyecanlı olduğumu anlayabilirsiniz. Convergence’la Secret Wars arasındaki benzerlikleri tek tek saysak buradan köye yol olur. Peki siz iki çizgi roman tükkanından hangisininkinin daha etkileyici, karanlık, sert olmasını beklerdiniz? İşte bu yüzden dumur oldum.

Jonathan Hickman’ın yazdığı ve Esad Ribic’in canlandırdığı hikayede heyecan durmuyor. Ive Svoricina’nın renklendirmesini de es geçmemek gerek. Marvel’in ‘şirin’ dünyasını yok etmede büyük rollerden birine sahip. Görüntüler böylesine önemli ve karanlık bir hikaye için tam olarak olması gerektiği gibi. Şimdiye kadar çıkmış sayılarda çok fazla farklı karakter bulunmakta. Ancak bunların hiç biri es geçilmemiş, detaylandırılmış. Karelerdeki ve sayfalardaki geçişler yer yer soluk kesici.

Ancak ne yazık ki biraz kafa karıştırıcı. Özellikle de Incursion olayını bilmeyen okuyucular için. Ama güzel yanı, hiçbir şey bilmeyen okuyucular sadece “çarpışan iki dünya arasındaki savaş” olduğunu düşünse bile etkileyici bir hikaye sunuyor. Eskiye olan bağlılık çok da can sıkıcı olmamış.

Denilecek çok şey olup hiçbir şey seçemediğim bir şey oldu Secret Wars. Marvel’ın uzun süredir yaptığı en iyi iş diyorum ve herkese ilk kez, zevkle bir Marvel serisi öneriyorum efendim.

Puanım: 9,5/10

* * *

[stextbox id=”black”]GROOT #1

Groot (2015-) 001-000I am Groot. I am Groot. I am Groot. I am Groot. I am Groot. I am Groot. I am Groot. I am Groot. I am Groot. I am Groot. I AM GROOT. I am Groot. I am Groot. I am Groot. I am Groot. I am Groot. I am Groot. I am Groot. I am Groot. I am Groot. I am Groot. I am Groot. I am Groot. I am Groot. I am Groot. I am Groot. I am Groot. I am Groot. I am Groot. I am Groot. I am Groot. I am Groot.

I am Groot. I am Groot. I am Groot. I am Groot. I am Groot. I am Groot. I am Groot. I am Groot. I am Groot. I am Groot. I am Groot.

I am Groot. I am Groot. I am Groot. I am Groot. I am Groot. I am Groot. I am Groot. I am Groot. I am Groot. I am Groot. I am Groot. I am Groot. I am Groot. I am Groot. I am Groot. I am Groot. I am Groot. I am Groot. I am Groot.”

I am Groot. I am Groot. I am Groot. I am Groot. I am Groot. I am Groot. I am Groot. I am Groot. I am Groot. I am Groot. I am Groot. I am Groot. I am Groot. I am Groot.

We are Groot…

Puanım: 8,5/10

* * *

Haftaya görüşmek üzere! Ve unutmayın, bir yerlerde siz onu alıp okumadığınız için göz yaşları döken bir çizgi roman yatıyor!