Süper Kahramanlardan Spielberg’ün Eleştirisine Cevap Geldi!

superhero-movies

Süper kahraman filmlerinin akıbeti konusunda Steven Spielberg’ün yaptığı ilginç yorumdan sonra karşı cepheden yanıt geldi.

Ünlü yönetmen Steven Spielberg geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklamada çizgi roman kaynaklı süper kahraman filmlerinin sonunun Westernler gibi olacağını, tıpkı onlar gibi bir gün modalarının geçeceğini söylemişti.

Bu açıklamanın sonrasında bazı çevrelerde hararetli tartışmalar yaşanıyor. Marvel’in Kaptan Amerikası Chris Evans ve Guardians of Galaxy filminin senaristi James Gunn da yaptıkları açıklamalarla bu tartışmalara dahil oldu.

Chris Evans, teknolojinin sinemayı ileriye taşıdığını; tüm o destansı karakterlere, fantastik mekanlara ve hikayelere her filmin sahip olabileceğini, teknolojinin bunun yapılabilirliğini kanıtlamak istediğini ve ister fantastik ister süper kahraman filmi olsun, bu trendin bir süre daha devam edeceğini savunuyor. Özellikle süper kahraman filmleri konusunda şunları söylüyor:

Genel olarak süper kahraman filmlerini, yani şu anda varolan, sevdiğimiz ve bildiğimiz fikri mülkleri ele aldığımızda önemli olan bize aktardıkları üslup. Jason Bourne filmlerine süper kahraman filmi gözüyle bakabilirsiniz. Herhangi bir süper kahraman filmini alıp, yeterince sağlam temellere oturtabilirseniz onu gerçekmiş gibi gösterebilirsiniz. Ve bence Kaptan Amerika: Kış Askeri ve Kaptan Amerika: İç Savaş filmlerinde yönetmen (Joe ve Anthony Russo) bunu başarıyor.

Bazı süper kahraman filmleri “süper kahraman filmleri” gibi hissettirir. Russo filmleriyse neredeyse üstlerine biraz süper kahraman serpiştirilmiş gerçek yaşam hikayeleri gibidir. Sanırım gerçeküstü güçlerden sıkılabilirsiniz ama film yapımcıları verdikleri tadı, yaklaşımı ve üslubu sürekli geliştirmeye devam ettikçe izleyiciler de bu filmlere gidecektir.

James Gunn ise Steven Spielberg’ün açıklamasıyla ilgili ne düşündüğü sorusuna Twitter hesabından şu cevabı verdi:

Bir gün bu filmlerin sona erecek olmasıyla ilgili açıklamasını mı kastediyorsunuz? Haklı olabilir, kim bilir? Bu arada Guardians of Galaxy’nin bir süper kahraman filmi olduğunu düşünmüyorum.

DC cephesi de tartışmalara katılmakta Marvel’den geri kalmıyor. Yönetmen Zack Snyder (Man Of Steel, Batman v Superman) konuyla ilgili görüşlerini şu şekilde açıklıyor:

Belki de haklıdır. Bence bu biz film yapımcılarının üstünde sadece yapmış olmak için süper kahraman filmi çekmememiz adına daha çok baskı oluşturuyor. Kendi adıma, DC evreninde çalışmayı sevmeme neden olan şey Batman’in, Süpermen’in ve Harika Kadın’ın birer Amerikan mitolojisi olması. Bu benim için bir süper kahraman filmi çekmekle alakalı değil, içinde yaşadığımız mitolojik evrenle alakalı. İşte zamana yenilmeyeceğini umduğum şey bu. Mitolojiler zamana yenik düşmezler. Bunun bir tür büyülü kurşun olduğunu umuyorum. Ama izleyicilerin gelecekte ne isteyeceğini kim bilebilir ki? Benim için bu dramayla alakalı, insancıllığıyla. Bruce Wayne ve Clark Kent, Şekspirvari karakterler ve drama yaradılışlarında var.

Gördüğünüz üzere DC ve Marvel cephesindeki insanlar, Spielberg gibi büyük bir yönetmenin yorumları üstüne konuşurken oldukça temkinli davranıyor ve bir nevi haklı olabileceğinden bahsediyorlar. Ama satır aralarından o görüşlerin şu an pek de geçerli olmadığını düşündükleri de anlaşılıyor.