Batman’in 44. Sayısı “Polis Irkçılığını” Konu Ederek Bir İlke İmza Attı

batman 44

Batman’in 44. sayısı, en bilinen kahramanların çizgi romanlarında ilk kez kimi polislerin ırkçı yaklaşımlarını ana konu ederek bir ilke imza attı.

Amerika’da olanları hepimiz biliyoruz. Polisler tarafından vurulan siyahiler, sokaklara dökülen binler, çıkan çatışmalar… Ama bunları bir kenara bırakırsak geriye tek bir şey kalıyor. İster Amerika’da olsun, ister dünyanın başka yerinde, biz hala insanları ten rengine göre ayırmaya devam ediyoruz. Hele ki bu tutum polis güçleri gibi devletin en kritik konumunda (kimi kişilerce) gerçekleştirilince ortaya çıkan tablo insanlık adına hiç de hoş değil.

Scott Snyder, Batman’in 44. sayısında bu konuya parmak bastı ve Gotham polisinin en büyük desteği olan Batman’i bu konuya dikkat çekmek için kullandı. Böylece bizi 44. sayıda vurulmuş bir genç siyahi çocuğun görüntüsü ve oradan uzaklaşan bir polisin portresi karşıladı. Polisin kimliğini spoiler olmaması adına söylemeyelim (merak etmeyin, Jim Gordon değil). Bu yaşananların ardından olayı araştırmaya başlayan Kara Şövalye ise polis departmanının içindeki ırkçı yüzle karşı karşıya geliyor.

Çizgi roman otoriteleri, ilk kez köklü bir çizgi roman karakterinin polis ırkçılığı konusu üzerinde durduğuna işaret ediyor. Eh, böyle bir ilki de Scott Snyder dışında birinden bekleyemezdim şahsen.

Bu gelişmeyi siz nasıl görüyorsunuz?