Korku ve Gotik Edebiyatının Başyapıtlarından “Vathek,” Bu Defa İthaki Etiketiyle Geliyor

vathek-ust

Roman türünün en hakiki Cehennem’i olarak tanımlanan Vathek, aynı zamanda gotik edebiyatın da bir parçası.

Daha önce Dost Kitapevi Yayınları’nın Babil Kitaplığı serisinden çıkmış, sonrasında 2012 yılında, İletişim Yayınları tarafından basılmış olan Vathek, Abbasi soyunun dokuzuncu halifesi Vathek’in hikayesini konu alıyor. Vathek, Bir Arap Masalı ve Caliph Vathek’in Tarihçesi adlı alternatif isimlere de sahip olan eser, bu defa İthaki Yayınları etiketiyle geliyor.

vathek-william-beckfordİngiliz yazar William Beckford’un 1782’de Fransızca olarak kaleme aldığı eser, hem korku hem de gotik edebiyatın şaheserlerinden. Yeraltı Ateşi Sarayı’nın hazinelerinin vadedildiği Halife Vathek’in hikayesini konu eden roman, Aydınlanmacı umudun yerine gotik umutsuzluğu yerleştiriyor.

Roman türünün en hakiki Cehennemi örneği olarak öne çıkan Vathek, aynı zamanda H. P. Lovecraft’ın da favorileri arasında. Lovecraft eser için şöyle diyor:

Doğu romansları konusunda bir uzman olan Beckford, atmosferi görülmemiş bir hassasiyetle ele alıyor ve şatafat düşkünlüğünü, ince bir kötülüğü, medeni bir kalleşliği etkili bir şekilde yansıtıyor.

Edebiyat dünyasının büyük ustalarından Jorge Luis Borges’in yorumuysa şöyle:

Beckford’ın Yeraltı Ateşi sarayı, edebiyatın ilk korkunç cehennemidir. Hatırladığım kadarıyla da Vathek’ten önce yazılmış hiçbir eserin ’tekinsiz’ olduğu söylenemez

Peki tanıtım metni ne diyor? Ona da birlikte bakalım.

Vathek’in gotik edebiyat dahilinde değerlendirilmesini sağlayan en önemli özelliklerinden biri, Aydınlanmacı umudun yerine gotik umutsuzluğu yerleştirmesidir. Kutsal (ve tabii ki yasak) bilginin peşine düşen, dünyevi gösterişinin temsili olan zevk saraylarının tahtında otururken o meşhur Faustvari umudu taşıyan halife, arzusunun aşırılığı sonucunda Tanrı’nın en değerli armağanını yitirir: Umudu… Zaten, yazarın tasvir ettiği şekliyle Vathek’in vardığı yer, daha sonra birçok gotik edebiyat karakterinin de gideceği, hatta gitmek için çok uğraşacağı bir yerdir. Cehennemin Şark salonunda Vathek tek başına beklemektedir.

Kitabı Fransızca aslından dilimize kazandıran isim İsmail Yerguz, yayın koordinasyonunu sağlayan isimse Tuğçe Nida Sevin. Yayına hazırlayan olaraksa Alican Saygı Ortanca’yı görüyoruz. Künye bilgilerine şuradan ulaşabileceğiniz eser, 23 Ekim’e kadar ön siparişte olacak.

İletişim Yayınları 2012 yılında bu eseri, İngilizce çevirisi ve Fransızca orijinalini karşılaştırıp büyük bir özenle bizlerle buluşturmuştu. Bakalım İthaki Yayınları bize ne gibi sürprizler hazırladı.