Ödüllü Çizgi Roman “Ayvali-Ayvalık” Türkçede!

ayvali ust

Yunanistan’da bu yıl en iyi çizgi roman ve en iyi senaryo ödülüne değer görülen Soloúp’un  çizdiği ve senaryosunu yazdığı Ayvali-Ayvalık grafik romanı, İstos Yayınları etiketiyle raflardaki yerini aldı.

Okuyucuyu sinematografik bir zaman yolculuğuna çıkaran grafik roman, Ayvalık kökenli üç ayrı kuşaktan dört önemli yazarın yaşanmış hikâyelerini, günümüzde gerçekleşen Midilli ile Ayvalık arasındaki günü birlik bir gemi yolculuğu kurgusu içinde harmanlıyor ve Ege’nin iki yakasındaki halkların zulüm, göç, acı ve hasretle ortaklaşan tarihine taraf tutmadan gerçekçi bir bakış sunuyor.

Ayvali-Ayvalık, bugün hâlâ Midilli ile Ayvalık arasındaki dar boğazda, Ege’nin iki yakasında yiten insan hayatlarına, 100 yıllık bitmeyen göçmenliğe bir bakış sunuyor. Eserin tanıtım yazısı şu sekilde:

Osmanlı dönemi Ayvalık’ını ve Ege’de gündelik hayatı ve kişileri en iyi tasvir eden yazar ve ikonograf olan Fotis Kondoğlu’nun anlatısıyla başlayan yolculuk, Amele Taburları sürgününden sağ kurtulmayı başarmış az sayıda Rumdan biri olan Ayvalıklı öykücü İlias Venezis’in 1922 yılı anlatısıyla devam ediyor. Daha sonra Agapi Venezi-Molivyati aynı dönemi kadın bakış açısıyla ve bir Türk subayıyla yaşadığı çarpıcı günlerin gücüyle anlatıyor; çağdaş Ayvalık’ın sayılı yazarlarından Ahmet Yorulmaz ise Giritli Hasan’ın hikâyesinde, Balkan Savaşları’ndan Nüfus Mübadelesi’ne uzanan yıllar boyunca Girit Türklerinin maruz kaldığı baskı ve cinayetleri yalınlıkla aktarıyor. Çizer ve anlatıcımız Soloúp ise tüm bu hikâyeleri, “vatan”ını bulma sorusuyla kendi çıktığı arayış ve yine kendisi gibi bir mübadil torunu olan Mehmet’le yaşadığı karşılaşmanın içine yerleştiriyor.

Hasan Özgür Tuna tarafından Türkçeye kazandırılan, karikatür üstadı Soloúp’un başyapıt niteliğindeki bu 448 sayfalık eseri tüm çizgi roman severlere tavsiye ediyoruz ve sizleri yayınevince hazırlanan tanıtım videosu ile başbaşa bırakıyoruz.