Julio Cortazar’dan “Buluşma” Raflarda

bulusma ust

Arjantinli edebiyatçı Julio Cortazar’ın “Buluşma” adlı eseri Delidolu Yayınları etiketiyle raflarda.

Latin Amerika Edebiyatı’nın Jorge Luis Borges’ten sonra en önemli isimlerinden biri olarak anılan Julio Cortazar’ın ülkemizde uzun bir aradan sonra yeni bir kitabı daha basıldı. Orijinal adı Reunión olan eser, Buluşma adıyla okurlarla buluşuyor.

Küba Devrimi’ni kurgusal bir metinle ele alan Cortazar’ın bu yapıtı Fidel Castro ve Ernesto Che Guevara’nın ağzından devrime giden yolu aydınlatıyor.

Kitabın tanıtım metni şöyle:

bulusmaÇocuğumu düşünüyorum ama o uzaklarda, kilometrelerce uzakta, hâlâ güne yataklarda uyanılan bir ülkede; imgesi bana gerçek değilmiş gibi geliyor, gittikçe silikleşiyor ve ağacın yaprakları arasında kayboluyor ve bana her zaman eşlik eden bir Mozart ezgisini anımsatıyor, Av kuartetinin ilk bölümü, kemanların huzurlu sesinin çağrıştırdığı av borusu; vahşi bir merasimin, berrak ve dalgın bir hazza dönüşümü.

Buluşma, Che ve devrimci arkadaşlarının Sierra Maestra dağlarında devrimin önde gelen komutanlarıyla buluşmak için çıktıkları zorlu yolculuğu anlatıyor. Che’nin astımı, yüksek ateşi ve sanrıları nedeniyle yer yer sayıklamalara dönüşen metne Wolfgang Amadeus Mozart’ın “Av” kuarteti eşlik ediyor.

Che’nin günlüğünün sıradışı anları ve Mozart gibi bir dâhinin unutulmaz eserinin eşliğinde ilerleyen metin sadece edebiyat ve resmi değil, tarih ve müziği de buluşturarak türler üstü bir yapıya bürünüyor.

Altuğ Akın çevirisiyle İspanyolca aslından ilk defa çevrilen bu güzide eser, sert kapaklı baskısı ve Arjantin Çizerler Birliği Altın Madalya Nişanı sahibi illüstratör Enrique Breccia’nın olağanüstü resimleriyle öne çıkıyor.

Kısa bir süre önce ölümünün 32. yıl dönümünü geride bıraktığımız bu büyük yazarın yeni bir kitabının yayımlanması hiç şüphesiz sevindirici bir haber. Sevenlerine keyifli okumalar diliyoruz.