
Bir yapay zekanın insanımsı bir bilince sahip olması imkansıza yakındır. Sadece bilgiyi materyal mekanizması üzerinde binarik sistemleriyle işleyen bir makine bilinçli olabilir mi? Yapay zeka kendini geliştirebilir belki ama bir bilinç gibi algılayabilir mi, hissedebilir mi? Biyosferi materyalden ayıran budur. "Bio" yaşam anlamına gelir.
Türlerin devam etmesi varlık kaosu içindeki sonsuz denemelere bağlıdır. Gerekli materyal bulunduğunda yaşam oluşur. Örneğin bir suya dna gereksinimlerini karşılayan elementleri ve enerjiyi verirseniz yaşam oluşur. Madde canlıyı, canlı bilinci oluşturur. Dışarıdan bakıldığında makina gibi görünen bu sistemin doğal bir bilinci vardır. Aynı kırmızı rengin varlığı gibidir bu. Elektromanyetik foton frekansının bilince yansımasıdır. Karanlık kavramı da bu sebeple vardır.
Yaşam enerjisini metal zırh içinde bir bilgisayara, yapay mekanizmaya veremezsiniz. Metal kaslarını, metal eklemlerini geliştirebilirsiniz. Damarlarındaki elektrikle ona güç verebilirsiniz. Programlanmış bir sosyal karakteri olabilir. Algılayabilir, yargılayabilir, karar verebilir. Ama hissedemez.
Ona sanat yaptırabilir misiniz? Seslere duygusal anlamlar yükleyebilir mi? Renkleri bizim gördüğümüz gibi görebilir mi? Kokuyu, tadı, dokunuşu, soğuğu, sıcağı, acıyı ve hazzı hissedebilir mi? Korkabilir mi, isteyebilir mi, nefret edebilir mi, sevebilir mi?