Kayıt Ol

İletileri Göster

Bu özellik size üyenin attığı tüm iletileri gösterme olanağı sağlayacaktır . Not sadece size izin verilen bölümlerdeki iletilerini görebilirsiniz


Mesajlar - Mora

Sayfa: [1]
1
Tartışma Platformu / Ynt: Çağdaş/Modern Mitoloji
« : 23 Mayıs 2016, 23:11:10 »
Mitoloji kavranımını tanımlamaya ya da çağımızda mitoloji sayılabilecek neler var diye kalıplar etrafında dönüp durduğumu farketmemi sağladınız için öncelikle hepinize teşekkürler.

Peki, günümüz insan ilişkilerinde kullanılan, hayatın kavşak noktalarına varırken kullandığımız, doğruluğu tartışmalı basma kalıp tanım ve klişeler, yani bildiğimizi sanıp aslında bilinmezlik ile yüklü bilgileri de günümüz/çağdaş mit(çik)leri olarak tanımlayabilir miyiz?

Bence tanımlayabiliriz. Her sorunsal bir mite gebedir diye kaba bir genelleme yapabilirim. Mit biraz da zihnin kavrayamadığı ya da cevabını bulamadığı bir sorunun cevabını kendi imkanlarıyla vermeye çalışması değil midir? Henüz cevabı bulunmamış bir soru da olabilir bu, cevabı öğrenememiş cahil bir birey de. Bu da durumu bu noktada biraz öznelleştiriyor. Bu da yeni bir soru doğruyor, özenl mitler. Doğru bir tanım mı oldu bilemedim ama kişinin kendi kendine oluşturduğu mitler. İnsanın kendine ya da etrafına söylediği küçük yalanlardan, ego patlamarından vs. bahsetmiyorum. Tamamen farkında olmadan gelişen ya da yatarıcı bir zihinin ortaya koyduğu bilinçli mitler olabilir. Bunu sadece kendi hayatında tutabilir, dışarıya dünyaya da açabilir. Ama bunların hepsi bilinç altı düzeyinde, farkında olmadan oluşturulmuş şeyler olabilir. Korkularımız kendi mitlerimiz olamaz mı? bilinçli bir şekilde nasıl olur derseniz sağlıklı bir zihnin kendi mitini oluşturarak kendi hayatına bilinçli olarak yön vermesi zaten bahsettiğimiz şey değil ama örnek olarak panik atak/anksiyete rahatsızlığı bulunun insanlarda bu tarz şeyler gözlemlenebilir belki.

Konuyu fazla dağıtmış olabilirim, özetle toplamam gerekirse, çağdaş hayatımızda gündelik süreçte bizi doğrudan ya da dolaylı küçük mitlerin olabileceğini düşünüyorum ben de. Hatta insanın farkında olmadan hayatı boyunca farkında olmadan ve toplumdan bağımsız bir şekilde kendi mitlerini oluşturabileceğini de düşünüyorum.

2
Çizgi Roman & Manga / Inhuman
« : 23 Mayıs 2016, 22:10:44 »

Haberini sitede görmüşken başlığını da açayım dedim. Çünkü çok sevdiğim serilerden bir tanesi oldu son zamanlarda kendisi. Gerekli Şeyler'in en taze serisi ve bir aksilik olmazsa bu hafta sonu raflarda yerini alacak.

Infınıty serisini okuyanlar bilirler Attılan (Inhuman şehri) yıkılmış, Black Bolt ise ortadan kaybolmuştur. Bir yandan verilen kayıpların yasını tutan, bir yandan da kocasından ve oğlundan gelecek ufacık bir haberin yolunu gözleyen Kraliçe Medusa Inhumanların başında tek kalmıştır. Halkı için yeni bir yuva inşa etmeye çalışırken de bir yandan Attılan'ın yok oluşu sırasında etrafa dağılın Terrigen gazının ortaya çıkardığı yeni inhumanlar olan Nuhumanları bir araya getirmeye çalışmaktır.

Açıkcası Inhuman ya da evreni hakkında hiç bir bilgi yoktu bu kitabı okuyana kadar. Sonrasında ise bu evreni keşfetmeye yönelik sıradaşı bir istek uyandırdı bende. Şimdilerde ise yukarıda dediğim gibi favori serilerimden biri oldu. Çizimleri çok beğendim ve özellikle renk kullanımlarına bayıldım. En iyisi mi? Maalesef, ama fazlasıyla tatmin etti.

Ayrıca türkçesi hediyesiyle birlikte geliyor. Inhumanity event'ının ilk iki fasikülü de kitabın başına eklenmiş olarak tek kitap halinde ve Inhumanity varyant kapağı ile birlikte satışa sunuluyor.


3
Oyunlar / Ynt: Marvel Heroes
« : 20 Mayıs 2016, 23:09:24 »
Yaklaşık 1 yıldır oynuyorum ve kardeşimin ısrarı üzerine başladım. Biraz ön yargılı yaklaşmıştım başlarda ama Brevik gerçekten şahane bir iş çıkarmış. Yalnız beni biraz erken sıktı ama bunun kesinlikle oyunla alakası yok. Şöyle ki, ben tek karakterle özdeşleşmeyi seven ve vaktini sadece ona ayıran bir adamım. Diablo'da barbar, WoW'da death knight vs. gibi. Bunda da içimdeki x-men sevgisinden ötürü ilk karakterim Colossus'la maceraya atıldım. Ancak koskoca Marvel evreni' 50+ kahraman olunca oyun tek karakterle yürümek için fazla kısa ve boş geliyor. Çünkü oyundaki grind sistemi gayet kolay. Yani 1 karakterinizi iş yapar hale getirmek çok vaktinizi almıyor. Bunun da sebebi tabii ki tek karaktere aylarınızı vermeyin hepsini oynayın marvel kazan siz kepçe mantığı. Bakıldığında çok doğru bir mantık. Ama çok büyük bir marvel fanatiği olmadığımdan (inhumanlar gelirse işler değişir tabii :) ), ve bahsettiğim tek karakterle değil aylarımı, yıllarımı geçirmeyi sevdiğimden bir yerden sonra yapacak bir şey bulamaz oldum. Ama ücretsiz bir arpg olarak gayet başaralı bir oyun. Eco uzun uzun yazmış eline sağlık. Sadece tek karakter  saplantısı olan benim gibi arkadaşlar için öden belirteyim dedim. Ha buarada hala açıp oynarım. Eskiden her gün girerken şimdi haftada bir girip bir bakıp çıkıyorum. :)

4
Tartışma Platformu / Çağdaş/Modern Mitoloji
« : 20 Mayıs 2016, 11:48:01 »
Antik kültürlerin mitolojilerine ve mitolojik kahramanlarına hepimiz aşinayız. Gerek okuduğumuz kitaplarda gerek de izlediğimiz filmlerde bunların betimlemelerini ya da esinlenmelerini gördük. Benim merak ettiğim konu ise günümüz ya da yakın geçmişte oluşmuş ve mitoloji olarak kabul görülebilecek şeyler. Bir şeyin mitoloji olarak yer edenibilmesi için belirli bir kitle tarafından kabul görmesi hatta inanılması gerekir. Aksi takdirde herhangi bir hikayeden öteye geçemez. En azından ben öyle biliyorum. Yani "inanç" mitolojinin temel taşlarından bir tanesi.

Modern ya da Çağdaş olarak adlandırılan mitolojiyi daha iyi anlatabilmek adına bir kaç örnek vermek istiyorum. Bunların başında, en bilindik olarak Star Wars evrenini gösterebiliriz. Bir kurgunun zamanla bir inanca dönüşmesi (bkz. Jediism), onu çağımızın mitolojilerinden biri haline getirdiği düşünülüyor. Ya da benim aklıma gelen olarak Lovecraft'ın Cthulhu'sunu örnek verebiliriz. Aynı şekilde internette ufak bir araştırma yaptığınızda Tarzan, Frankenstein ya da Superman yine çağımız mitolojik kahramanları arasında gösterilebiliyor. Peki bu konuda her popüler, kurgu karakterini mitolojik kahraman olarak adlandırabilir miyiz? Ya da çağdaş mitoloji başlığı altında neleri değerlendirebilirz?

Not:Star Wars çağdaş mitoloji olarak kabul görse de içinde bilidiğimiz antik mitolojilerden de örnekler ve esinlenmeler barındırmakta. Bu konuda neler düşünüyorsunuz?

Sayfa: [1]