Kayıt Ol

İletileri Göster

Bu özellik size üyenin attığı tüm iletileri gösterme olanağı sağlayacaktır . Not sadece size izin verilen bölümlerdeki iletilerini görebilirsiniz


Mesajlar - Tenekeci

Sayfa: 1 ... 3 4 [5] 6
61
Tartışma Platformu / Ynt: Eski Zamanlarda Savaş Sebepleri
« : 13 Mayıs 2014, 18:46:40 »
Epik savaşlar hep bir şehadet unsurundan dolayı çıkar.

62
Diğer Fantastik Eserler / Ynt: Kan Şarkısı - Anthony Ryan
« : 12 Mayıs 2014, 18:00:20 »
Kapak iğrenç...
Seriyi daha okumadığım için yorum yapamam ama kapak hakikatten iğrenç.

Tanıtımı ve reklamı güzel yapılmış, içi boş, sanatsallık ve derinlikten eseri olmayan kitap kapaklarına benzemiş. Bir WoT kapağı, bir Hobbit'in arka kapağı falan ne güzeldi halbuki İthaki'nin. Böyle bir şey beklemezdim, para için yazılmış vampir serileri gibi duruyor.

Kitap hakkında güzel yorumlar yapmak isterdim ancak kapağına bakınca sadece insanın aklından bunlar geçiyor. Maalesef... Kitap kapağına çok önem veren bir okur olarak kapaktan iğrendim.

63
Tartışma Platformu / Ynt: Harita Çizmek
« : 11 Mayıs 2014, 21:51:07 »
Autorealm var...

Fakat benim kendi tavsiyem tüm coğrafi şartları ve benzeri unsurları değerlendirerek kendi elinle çizmek konusunda olacaktır.

64
Bu konuda radikal bir insanım.
Sadece benim görüşüm; J.R.R Tolkien kitapları kutsal kitap gibidir, Hurin'in çocuklarını falan okumak tercihe kalmış ama Silmarillion, LoTR ve Hobbit'i okumak gerek derim ben. Bir dinin kutsal kitabı gibidir bunlar. Özellikle türü tanımak için çok önemlilerdir.

Fakat Silmarillion çok ağır ve bana kalırsa en son okunmalıdır. Yoksa insanı daha çok soğutur Tolkien yapıtlarından.

65
Tartışma Platformu / Ynt: PageFour - Yazı Programı
« : 10 Mayıs 2014, 10:28:52 »
Teşekkürler, güzel bir anlatım olmuş, eline sağlık.
Özellikle böyle bir sistematiğin eksikliğini hissediyor gibiydim, programı görünce bunun farkındalığına ancak ulaştım ama.

Gerçekten çok işe yarar bir program gibi duruyor.

66
Rowling artık fenomen olmuş, tanınmış ve kitaplarının büyük hayran kitlesi bulunan bir yazar. Ursula K. LeGuin'in eleştirmesi gayet doğal fakat biraz "Dağ tavşana küsmüş" gibi bir durum olmuş.

Her eserin yapabildikleri, ulaşabildikleri ve verebildikleri farklıdır ve Rowling'in eseri zaten ileri düzey eserlerle kıyaslanamaz. Elde ettiği statü bakımından kıyaslanabilir belki, çünkü atıyorum bir Yerdeniz'den daha çok tanınan bir eser. Buna filmlerin etkisinden demekte yanlış olmaz.

Rowling'in Hary Potter serisi de böyle. Tıpkı Robert Jordan'ın kendi eserinin derinliğini ele alarak, Yerdeniz'i eleştirmesi ne kadar subjektif olacaksa, Ursula'nın belirttiği görüşte bir o kadar subjektif. Saygı duyuyorum.

67
İlk hikayen mi bilmiyorum fakat ilke göre gayet geçerli bir hikaye diyebilirim.
Anlatımın biraz daha şiirsel ve renkli olmalı fakat bunu yazdıkça çözersin zaten, emeklemeden koşmak olmaz. :)

Bundan dolayı ilk işini beğendim. Tercihler farklıdır, sade ve akıcı, bu çok güzel bir özellik. Tek eksik sadece biraz daha renklilik derim ben...

...ki bunu yazabilen bir insan dediğim unsurları da göz ardı etmeye başlar zaten. Beğendim ve devamını bekliyorum. Teşekkür ederim. :)
Evet ilk hikayem.Üzerinde pek düşünmedim ve bu şekilde bir kurgu için görüşlerinizi almak istediğim için yüzeysel yazdım.Her şey yerli yerine oturmadı daha.
Alıntı
göz ardı etmeye
göz ardı etmemeye demek istediniz sanırım. :)
Yorumunuz için teşekkür ederim.
'Şiirsel ve Renkli' derken 'Renkli' den kastınız nedir?

Evet orada bir anlam kayması olmuş. :D "Göz ardı etmemeye" demek istedim.
Renkli kelimesinden kastım şu; hikaye içerisinde daha fazla merak uyandırıcı unsur. Karaktere dair daha farklı özellikler, güçlü yönleri, zayıf yönlerine daha fazla odaklanmak.

Zaten belirtmişsin, üzerine pek düşünmemişsin ve ilk iş. Bu zamanla olur, uzun soluklu bir hikayede zaten olur. Kafana takma bu dediğimi de. Güzel bence.

68
İlk hikayen mi bilmiyorum fakat ilke göre gayet geçerli bir hikaye diyebilirim.
Anlatımın biraz daha şiirsel ve renkli olmalı fakat bunu yazdıkça çözersin zaten, emeklemeden koşmak olmaz. :)

Bundan dolayı ilk işini beğendim. Tercihler farklıdır, sade ve akıcı, bu çok güzel bir özellik. Tek eksik sadece biraz daha renklilik derim ben...

...ki bunu yazabilen bir insan dediğim unsurları da göz ardı etmeye başlar zaten. Beğendim ve devamını bekliyorum. Teşekkür ederim. :)

69
İşin püf noktası biraz dil bilgisine dayanıyor aslında.
Yumuşak ve sert ünsüzler, yuvarlak ve düz, ince ve kalın ünlüler ayrımını bilip buna göre isimler oluşturmak. Yarattığınız isime ahenk katmak için önemli bir adam aslında.

Ahenkli ve beğendiğimiz isimlere bakalım;

Boromir, Legolas gibi... Bu tür kurallara aslında dikkat edildiğini görebiliriz. Çoğu fantazya eserinde kötü isimlere denk geliyorum ve bu benim okuma zevkimi çok fazla bozmasa da biraz etkiliyor.

70
Tartışma Platformu / Ynt: Fantastik Irk Yaratmak
« : 01 Mayıs 2014, 22:59:16 »
Ayrıca bir ırkın illa beşeriyete sahip olmasına gerek yoktur. Bence bu tabuyu yıkmak gerek.
Çoğu mitte görünmeyen, daha doğrusu göremediğimiz, sadece hissedip algılayabildiğimiz varlıklar mevcuttur.

En basit örneği cin denen yaratık, karabasan vb. gibi şeylerdir.

71
Tartışma Platformu / Ynt: Siz Kimsiniz?
« : 26 Nisan 2014, 18:50:18 »
Görüntü değil, düşünce olarak Zaman Çarkı serisinden Lan ve Thom bana çok fazla uyuyor. Özellikle Thom...

72
Herg bunu asla bilemezdi. Bilmediği tek şey, insanın bu kadar akilane bir varlık olduğu halde hislerinin bu kadar güçsüz ve sınırlı olmasının şaşırtıcılığıydı.
Öncelikle burada sanırım 'Bildiği' demek istemişsiniz.Benim görüşüm;
-Sanırım bu yaratılış öyküsü olduğu için bu kadar epik bir dil kullanmışsınız.Eğer romana başlayınca bu şekilde bir dil kullanırsanız ya uzun soluklu yapmamanızı öneririm yada betimlemeleri sadeleştirip sayfa sayısını ve olay örgüsünü betimlemeye göre uzun tutarak yaratıcılığınızı daha iyi gösterebilirsiniz.
-Şayet yazmaya devam ederseniz yeteneğiniz-hayal gücünüz gelişirken yaratıyor olduğunuz dünya hakkında fikirlerinizde değişmeye devam edecektir, yerine oturmaya başlayacaktır.Yerine oturdukça ve hayal gücünüz geliştikçe fazla betimlemeye gerek duymayacaksınız kanımca.
Tavsiyem;
-Her okuyucuya hitap etmesi için olay örgüsünü geliştirip,uzatıp,sizin görüşünüz olmaya başlayacak kadar uzun betimlemelerden sakınmalısınız.
Bu arada Herg'in özellikleri-hikayesini kısaca çok özel ve yaratıcı bir şekilde anlatıp onun soyundan gelen birinin hikayesiyle devam etmeyi düşünüyorsanız çok iyi bir fikir bence.

:)

Yaratılıştan yüz yıllar, hatta bin yıllar son başlayacak esas hikaye. Herg'in soyundan diyemem ama o karakterlerin tamamı zaten ilk insan olan Q'ut'un soyundan gelmiş olacak. Mecburen...

"İlk insan Q'ut, peki bu oğullar kendi mi doğdu?" dersen, sonraki iki bölüm bu çocukların bunları öğrenmesi ile devam edecek zaten.

Bu hikayenin amacı insanlar nasıl yaratıldı ve çoğaldı sorusuna yanıt vermek. Herg'in gözünden yazdığım için böyle ağır oldu. Çünkü bahsettiğimiz karakter -nasıl ifade edilebilir bilmiyorum ama- yaşamayı bilmiyor, düşünmeyi bilmiyor, ne yapacağını bilmeyen, yaratılışının, zekasının sırlarını yeni yeni keşfeden bir çocuk.

Bu duyguyu yansıttığım için ağır olduğunun farkındayım. Bundan dolayı ikinci bölümde ağabey Sigin ile devam edeceğim. Son bölümde illaki Herg'e dönüş yapacağım fakat o bölüm yaratılışın eylemsel yönü ve insanın nahoş bir şekilde doğasını keşfetmesi ile olacağı için heyecanlı olacak. Teşekkür ederim destekleyici ve yol gösterici yorumun için.

Ayrıca hatamı düzelttiğiniz içinde teşekkür ederim, evet orası bildiği olacaktı.

73
Loial, Divonette

Aslında cidden bu kadar karışık yazmam. Eğer kendimden bir sorun seçmek zorunda kalsam normalde diyalogları uzun yapma sorunum vardır kendime göre fakat burada ifade etmek istediğim duygu, his belirsizlik ve bilinmemezlik olduğundan dolayı karmaşık ve ağır oldu. Bu kasten yaptığım bir şeydi ama bu kadar anlaşılmaz olması pek hoş olmadı açımdan.

Kısa yazmayı becerememek gibi bir sorunum var. Bunu üç bölüme bölmüş olsam bile ilk bölüm bir romanın ön sözü gibi karmaşık ve sıkıcı oldu belli. İkinci ve üçüncü bölümde rayına oturacağını söyleyebilirim.

Teşekkür ederim.

74
Tartışma Platformu / Ynt: Kendimi Nasıl Geliştirebilirim?
« : 19 Nisan 2014, 11:02:07 »
Zaman Çarkı serisini okuduktan sonra ancak Dune'dan zevk alabildim ben. İşte esas olan bu, insanı yazmaya iten yegane güç artık tüketim ihtiyacını karşılayamamanın verdiği üretim ihtiyacı hissi.

Tabi yazmak hangi amaçla yapılıyor... Ciddi başarı elde etmeyi planladığın bir novella, roman yazıyorsan bana göre ustaları hatmetmiş olmak gerekir. Ama haklısın arkadaş daha genç, bir insan kısa öyküler ve kısa öykülerin oluşturduğu seriler, şiirler yazmadan gelişemez.

Bu nedenle eserlerin ve yazımların sıraları paralel ve sistematik gidebilir. Aslında bu önerilerin hepsi boş, kişi kendini nasıl rahat hissediyorsa o şekilde davranmalı. Bana göre fantazya yazıyorsun diye sadece fantazya okuman, onlardan bir şeyler kapmak zaten pek doğru değil. Fantazyanın kardeşi Bilim Kurgu, senaryoların alengirleştiği cinayet ve distopyalarda çok fazla yarar sağlar.

Romanslar bile yarar sağlar. Her yazın türü okunmalıdır bana göre bir yazar ve yazar adayı için.

75
Tartışma Platformu / Ynt: Kendimi Nasıl Geliştirebilirim?
« : 19 Nisan 2014, 00:56:37 »
Robert Jordan'ın Zaman Çarkı, Frank Herbert'in Dune, Isaac Asimov'un Vakıf, J.R.R Tolkien'ın da Silmarillion'u üniversitelerde ders kitabı yapılması gerekecek büyüklükte öğretici ve ufuk açıcı kitap serileridir.

Şimdi bir insan kendini yazın konusunda geliştirmek istiyorsa ustalardan bir şeyler kapmalı. Özellikle Zaman Çarkı ve Silmarillion'da kullanılan dil ve kurgu fantastik edebiyatın sınırlarıdır bana göre. Bir insan bu işe gönül veriyorsa önce sınırlarını bilmeli, sonra o sınırı aşabilir miyim diye düşünmeli, ardından o sınırı aşmamakla da yetinebilir miyim diye düşünmelidir.

Koca fantazya dünyasında kendine yer bulacaksın ve ardından kendini o yere taşımak için bol bol yazacaksın.

Sayfa: 1 ... 3 4 [5] 6