Çılgınca kafa yorduğum bir konuydu bu, gördüğüme çok sevindim

Çeşitli kuramlar var kentleşme üzerine, bunlara girmek istemiyorum çünkü çok teknik ve sıkıcı olacak. Yine de bir şehir için en önemli olan şeyleri söyleyeyim: Ulaşım ve Altyapı! Bu ikisi sağlam olduktan sonra kafası çalışan ve zevk sahibi bir yönetici tarafından idare edilen şehir mutlaka güzel olacaktır.
Tarihi dokusu bulunan eski yerleşimleri koruyarak buradaki şehirleşmeyi sürdürmek, titizlik isteyen bir iş. Söz konusu bölgelerde yapılaşma ciddi kanunlara tabi olmalı. Gelişmiş ülkelerde böyle bölgelere yeni inşa edilecek yapılarda tarihi olan yapılara mimari olarak uygun olma kriteri aranıyor. Özellikle eski yerleşim alanlarında yollar genellikle dar oluyor, altyapı çalışmalarında ise tarihi dokuya zarar vermeden çalışmak önem kazanıyor.
En çok düşündüğüm, sıfırdan inşa edilen yerleşimler. Böyle yerlerde öncelikli olarak yol ve altyapı çalışmaları gerçekleşmeli, metro gibi uzun vadede yararlı olan toplu taşıma sistemleri el üstünde tutulmalı, hatta bu sistemler öyle planlanmalı ki şehrin bir ucundan diğer ucuna gitmek en fazla bir saat sürmeli. Şehrin zamanla büyüyeceği de mutlaka göz önünde bulundurulmalı.
Ülkemizde yapılan en büyük hata, AVM'leri şehrin göbeğine kondurmak. Aslında bu tip yerler şehrin biraz dışına kurulmalı. Mümkünse doğu yakasına. Türkiye'de şehirler çoğunlukla batıya doğru gelişir çünkü. Şehrin batı yakasına kuracağınız AVM, bir süre sonra şehrin ortasında kalacaktır.
Bunun dışında en az bir tane büyük rekreasyon alanı olmalı (Bkz: Central Park) bu alanın da şehrin batı yakasında olması gerektiğini düşünüyorum. Zamanla şehir bu yana doğru gelişecek ve şehrin içinde güzel bir doğal alanınız olacak. Elbette bu alana olan toplu taşım iyi düzenlenmeli. İnsanlar bir saat iyi vakit geçirip dinlenebilmek için 1,5-2 saat yol gitmek zorunda kalmamalı. Yine bu alanın yakınında büyükçe kültür-sanat ve spor tesisleri bulunmalı. Bu tesisler sadece ana park civarında değil, her mahallede küçük de olsa bulunmalı aslında, yoksa şehrin sadece bir alanı renkli-eğlenceli iken geri kalanı sıkıcı ve boğucu olur.
Bisiklet yolları! Bence bisiklet insanlığın en güzel icatlarından biri ve sağlıklı bir şehirde, şehrin yer yerine ulaşan güvenli bisiklet yollarının olması gerekli.
Ağaçlandırmanın öneminden söz etmeye gerek bile yok. Özellikle hava kirliliğinin yüksek olacağı yerler mümkün olduğunca ağaçlandırılmalı-yeşillendirilmeli ki bu kirliliğin etkileri en aza indirilebilsin.