Kayıt Ol

Kılıçlar Hakkında & Kendo

Çevrimdışı ryuk

  • ***
  • 497
  • Rom: 25
  • ne değiştirebilir bir insanın doğasını?
    • Profili Görüntüle
Ynt: Kılıçlar Hakkında & Kendo
« Yanıtla #15 : 01 Mart 2013, 23:15:02 »
Bu yazı, gözleri yorgunluktan kan çanağına dönmüş biri tarafından yazılmaktadır. Başlığı görmüşken dilimi(aslında parmaklarımı) tutamadım.

Kılıçlarla ilgili yanlış bilinen bazı noktaları aydınlatmaktır niyetim :)

Örneğin Avrupa longsword'u (ki FRP'de longsword diye bildiğimiz kılıcın gerçek adı "arming sword" dur. Arming sword tek elle kullanılan bir kılıç çeşididir fakat FRP jargonu dışında konuşurken bir İngiliz'e "longsword" dediğinizde aklına iki elle kullanılan bir kılıç gelecektir. Yani böyle bir jargon karmaşası yaşanmakta. Aslında mümkün oldukça yabancı sözcüklerden kaçınma taraftarıyım fakat herkesçe böyle bilinegeldiği için "longsword" diyeceğim "uzun kılıç" yerine.) katana ile karşılaştıranlar, genellikle katanayı yere göğe sığdıramıyorlar. "katana çok hafifmiş, avrupa kılıçları çok ağırmış", "katana herşeyi çok iyi kesiyomuş, hiç bir kılıç onun kadar iyi kesemezmiş" vb... ve böyle yaparak longsworda büyük haksızlık etmekteler. Longsword ile katananın ağırlığı aşağı yukarı aynıdır, uzunlukları da aynıdır. İnternette bolca video bulunur; katanaya ateş ederler, katana mermiyi ikiye böler. İnanın okurlar, o işi yolda gördüğünüz tabelalar da yapar.

Katana, öyle önüne gelen herşeyi elma gibi dilimleyen bir ışın kılıcı değildir. Longsworddan daha iyi kesmesinin tek nedeni; longsword'un o kadar da çok bileylenmemesidir (sadece uçları bileylenir). Bileylenmez, çünkü ağır zırhlar bileyli yüzeylerin çentilmesine neden olur.

Katananın çeliği öyle ulaşılmaz değildir. Japonlardan çok daha önce aynı kalitede çeliği Keltler üretmekteydi. Hatta Şam çeliği (internette "damascus steel" olarak arayabilirsiniz) çok daha kalitelidir.

Filmlerde ya da fantastik öykülerde sıkça gördüğümüz "çift kılıçla savaşan karizmatik adam" tarihte pek görülmemiştir. Bunu ancak gerçekten kılıç içeren bir mücadele sanatını çalışırsanız görebilirsiniz ki çift kılıcı idare etmeye çalışana kadar, boşta kalan ele bir kalkan almak ya da "yarımkılıç" tekniğini (bkz: halfblading, halfswording) uygulamak için boşta bırakmaya devam etmek çok daha iyidir.

Sürecek (gözlerim normale döndüğünde) :)
Fikirlerim için ölmeyi göze alamam çünkü yanılıyor olabilirim - Bertrand Russel

İyi bir fikir üretmek için, pek çok fikir bilmek gerekir:

* Yeni başlayanlar için FRP

* Fantastik edebiyata yeni başlayanlar ve bu türde ilerlemek isteyenler için

* Kılıçlar ve diğer eskiçağ silahları hakkında

* Dark Sun


* Distopya Korkuları

Daha fazlası için: Index

Çevrimdışı Rhonin

  • **
  • 115
  • Rom: 0
    • Profili Görüntüle
Ynt: Kılıçlar Hakkında & Kendo
« Yanıtla #16 : 06 Mart 2013, 20:41:36 »
Mythbusters isimli belgesel serisini çoğunluk biliyordur.Bilmeyen varsa hemen izlemeye başlasın gerçekten izlediğinize değer cinsten hemde canınızı hiç sıkmayacak konular(mitler) hakkında gerçekleri açığa çıkarmak  için çabalıyorlar.Ryukun yazdığı son mesajı görünce bende girip bir bakayım dedim.İzlediğim bir bölümde(linkini bulmak için çabaladım ama bulamadım üzgünüm.) kılıçlar hatta daha çok katanalar hakkındaydı yanlış hatırlamıyorsam kill bill filminindeki 'bride' karakterinin havalı katana kullanışından sonra bu bölümü yapmışlardı.Katana ve ryukun bahsettiği Arming sword u karşılaştırdılar.Türkçeye geniş ağızlı uzun kılıç olarak çevrildiğini duymuştum.(Sapından sonraki kısım geniştir.Uzun ayrıca oldukça ağırdır iki elle kullanılır.Sanki çelik zırhlı ağır kılıçlı şovalyeler ile japon samurayları karşılaştırıyorlar gibiydi.)

Neyse efendim samuray zamanı japonyasında öldüğü tahmin edilen iki insan iskeletleri bulmuşlar.Kemikleri incelerken kafatasında kusursuz bir yarık(sanki ortadan ikiye ayrılırcasına) olduğunu gördüler.Bu yarığının nedeninin efsane kılıcımız katana olduğunu düşünüyorlardı.Samuraylar 4-5 yaşlarından beri kılıç eğitimi almaktalarmış ayrıca samuray olmayanlarda eğitimden geçiyorlarmış.Konuyu fazla saptırmayayım , hayvan kemiği alıyorlar birini katana ile diğerini geniş ağızlı uzun kılıçla parçalamaya çalışıyorlar(tek bir darbe ile) Katana derin çizikler ve yaralar açarken geniş ağızlı uzun kılıç kemiği eziyor.Daha güçlü bir katana darbesi ile kafatasında benzer bir yarığın açılabileceğini öngörüyorlar.

Katana kullanıcısı vs. geniş ağızlı uzun kılıç kullanıcı olarak düşünürsek katana ile çelik zırhı delmek oldukça zor olduğu için ve uzun kılıçla indirilen darbenin katananınkinden daha güçlü olduğunu düşünürsek kazanan orta çağ şovalyeleri oluyor.

Not:Siz en iyisi mtyhbusters'ın o bölümünü bulmaya çalışın.(Merak ediyorsanız yani.)

Spoiler: Göster

ingilizceniz yetiyorsa, (benim pek  yetmiyor ancak pratik yapmak için okudum ve kendimce anlamaya çalıştım)
siz en iyisi bunlarada biz göz atın http://www.spcnet.tv/forums/showthread.php/25058-katana-vs-other-swords#.UTeJf6KeOSo       http://www.spyderco.com/forums/showthread.php?23936-Mythbusters-Cutting-a-Sword


Edit: Samuraylar 4-5 yaşlarından beri kılıç eğitimi almaktalarmış ayrıca samuray olmayanlarda eğitimden geçiyorlarmış. Bunu neden yazdığım hakkında en ufak bir fikrim yok.Heralde aklımda kalan şeyler arasında olduğu için gelişigüzel yazmışım. Bir kaç anlatım bozukluğu yapmış isem üzgünüm yapmamaya gayret ediyorum.

Çevrimdışı ryuk

  • ***
  • 497
  • Rom: 25
  • ne değiştirebilir bir insanın doğasını?
    • Profili Görüntüle
Ynt: Kılıçlar Hakkında & Kendo
« Yanıtla #17 : 06 Mart 2013, 21:38:17 »
Sanırım belgeselde gördüğünüz "geniş ağızlı kılıç" bir "broadsword" idi. Evet, bu kılıç tipi klasik uzunkılıca (arming sword) göre daha ağırdır.

Samurayların 4-5 yaşından beri kılıç eğitimi almalarının nedeni, toplumda çekirdekten yetişme bir dövüşçü sınıfının oluşturulmak istenmesi. Avrupa şövalyeleri için de eğitime başlama yaşı aşağı yukarı aynıdır. Mesleği sadece dövüşmek olan bir toplum sınıfı oluşturulur, bu sınıf silahlı gücü elinde bulundurur, bu sayede dövüşmeyi bilmeyen köylülere rahatlıkla sözlerini geçirir, çalıştırır, vergi alırdı.

Ek bilgi: "Samuray" , bizim filmlerde gördüğümüz gibi "iyi, mert, dürüst savaşçı" değildir. Samuraylar (diğer adı buşi) Japonya'daki derebeylerinin korumalarıydı ve maaş karşılığı kendilerini ve kılıçlarını derebeyinin hizmetine sunarlardı. Bu konu ile ilgili fikir sahibi olmak isteyenlere Akira Kurosawa'nın yönetmenliğini yaptığı "Yedi Samuray" (bkz: Seven Samurai ) filmini şiddetle öneririm.

Katana samuray ile özdeşleşmiş gibi görünse de gerçekte samurayın asıl silahı mızrak ve ok olmuştur. Hatta bir numaralı silah yay, iki numaralı silah mızrak, en son olarak da kılıç tercih edilmiştir kullanım için.Kılıcın ön plana çıkması Japonya'da samuray döneminin bitmesine yakın olmuştur.

Katana, Japonların ürettiği tek kılıç tipi değildir. Aslında bizim şu an bildiğimiz formdaki İlk Japon kılıcı "taçi" dir; katana'dan daha uzun ve ağır bir kılıçtır, kuşağa keskin yüzü aşağı gelecek şekilde takılır. Doğrudan savaş alanlarında kullanılmak için üretilmiştir. Katana ise taçi'den daha kısa ve hafif, daha bir "günlük hayat kılıcı" tadındadır; kuşağa keskin yüzü yukarı gelecek şekilde takılır.

Bir de nodaçi diye bir model var. Bu Almanların "zweihander" dedikleri kılıç modelinin Japon versiyonu gibi bir şey. Amaç; mızraklı askerleri dağıtmak ve atlıları durdurmak. Savaşta bu kılıcı kullananlar genelde intihar komandosu kafasındadr çünkü bu o kadar ağır ve kontrolü zor bir silahtır ki bir kere savurduktan sonra savunma hamlesi yapmanız zordur. Kullanıcıları genellikle ordunun ön saflarına yerleştirilmiş, savaşın ilk dakikalarında düşmana ağır kayıplara verdirerek ölmüşlerdir.

nodaçi:
Spoiler: Göster



Japonlardaki bir başka gariplik ise kalkan kullanmamalarıdır. Bu, savaşı algılayışlarından ileri gelir. Savaşlarda kalkan; piyade birliklerinde formasyon oluşturmak için iyi bir araçtır, fakat japonlar formasyon halinde değil; taşlı sopalı meydan kavgası tadında, bir bölgede buluşup sonra orada her savaşçı düello yapar gibi dövüşmeyi sevmişler sanırım (istisnalar olmuştur elbet).

Viking kalkanı kullanımına ilişkin:
1
2

Sürecek...
Fikirlerim için ölmeyi göze alamam çünkü yanılıyor olabilirim - Bertrand Russel

İyi bir fikir üretmek için, pek çok fikir bilmek gerekir:

* Yeni başlayanlar için FRP

* Fantastik edebiyata yeni başlayanlar ve bu türde ilerlemek isteyenler için

* Kılıçlar ve diğer eskiçağ silahları hakkında

* Dark Sun


* Distopya Korkuları

Daha fazlası için: Index

Çevrimdışı Rhonin

  • **
  • 115
  • Rom: 0
    • Profili Görüntüle
Ynt: Kılıçlar Hakkında & Kendo
« Yanıtla #18 : 07 Mart 2013, 00:00:14 »

Bu nodaçi çok havalı bir şey yahu.Bunun hafifini yapsak olmaz mı? :) Ekstra olarak japonyada neredeyse herkesin evinde duvarda bir katana asılı olurmuş onunda özel bir ismi olurmuş.Ailedeki erkek evi/hanesini korumakla yükümlüymüş.
Eskrim ve dahası hakkında yazdıklarını okumuştum ryuk, kılıç değilde şu pala olarak geçenler hakkında bir bildiklerin varsa (scimitar falan olsa gerek) bildiklerini paylaşabilirsin.Mesela fantastik kurgularda sıklıkla rastladığımız pala kullanan havalı karakterler gerçekte varmı yoksa bile olabilir mi.Filmlerde gördüğüm iki katana kullanan havalı karakterlere bende hayran olurdum.Nasılda hızlı falan derdim.Sen şimdi olmaz deyince hayallerim yıkıldı birazcık. :D

Not:Sanki bu yazdıklarımız sözlükte olsa daha iyi olurdu gibime geliyor. öyle hissettim şuan.

Spoiler: Göster

NEEEEEE!!!!! ŞOOK GEÇİRDİM SAMURAY DEDİĞİN MERHAMETLİ OLUR İYİNİN HAKLININ YANINDA OLUR!!! O zaman o filmleri yapmasalarmış :D :D
Ek bilgi: "Samuray" , bizim filmlerde gördüğümüz gibi "iyi, mert, dürüst savaşçı" değildir. Samuraylar (diğer adı buşi) Japonya'daki derebeylerinin korumalarıydı ve maaş karşılığı kendilerini ve kılıçlarını derebeyinin hizmetine sunarlardı. Bu konu ile ilgili fikir sahibi olmak isteyenlere Akira Kurosawa'nın yönetmenliğini yaptığı "Yedi Samuray" (bkz: Seven Samurai) filmini şiddetle öneririm.
DipNot:Bahsedilen Seven Samurai filmi western filmlerine ilham kaynağı olup Türkçesi 'muhteşem yedili' olarak çevrilmiş ve 4 haftadır trt1 de gösterilmektedir.Her pazar saat 10:00 da :) Üzgünüm ama en son muhteşem yedili:son macera vardı yani son maceranın üstüne bir macera daha yaşamadılarsa bilemiyorum artık.Muhteşem Yedili'yi izledim ama Seven Samurai'i izlememiştim ancak aklımada birşey takıldı bu Samurai7 isimli anime de mi bundan ilham alındı acaba?? Araştırayım editlerim burayı.

Çevrimdışı ryuk

  • ***
  • 497
  • Rom: 25
  • ne değiştirebilir bir insanın doğasını?
    • Profili Görüntüle
Ynt: Kılıçlar Hakkında & Kendo
« Yanıtla #19 : 10 Mart 2013, 21:42:02 »
Ağırlık yerine göre avantaj da olabiliyor. Örneğin hafif bir kılıçla yapılan savuruyu kendi kılıcınızla durdurabiliyorken, ağır bir kılıçla yapılan savuruyu durdurmak pek kolay olmuyor, Kaçmak ya da savuruyu saptırmak zorundasınız.

Fantastik hikayelerdeki karakterler konusu: Benim de hayallerim yıkılmıştı. Ama işin gerçek yüzünü öğrendikçe, kılıç kullanma sanatlarının sandığımdan daha eğlenceli olduğunu görmek, yıkılan hayallerden daha fazlasını vermişti :) . Şimdi konuyu daha iyi açıklayayım; Kılıç ile saldırırken ( aslında boks vb... vurma temelli savunma sanatlarında da geçerlidir bu) amacınız mümkün olduğu kadar ileri uzanmak, böylece mümkün olan en güvenli mesafeden rakibe hasar verip sonrasında hemen geri çekilmektir. Yani mümkün olduğu kadar uzun menzilli saldırılar yapmaktır(konu ilerledikçe bunun istisnalarını da anlatacağım).Bu video, scimitar kullanımı üzerine gördüğüm en etkileyici çalışmaydı (Tatar, Kazak ve Kırgız Türklerinden Öğrenmiş  Ruslar ve Polonyalılar böyle kılıç kullanmayı. Yani bu, Türk usulü kılıç kullanma sanatıdır.) Dikkatli bakınca videodaki eğitmenlerin, rakibe bir yanlarını dönüp diğer yanlarını tamamen kullanım dışı bırakmak yoluyla rakibe mümkün olduğunca uzanarak 'kestiklerini' göreceksiniz. İki elde birden uzun bir kılıç taşımak kişinin hem bu şekilde menzil avantajı kullanmasını engelliyor, hem de ağırlaştırıp yorarak gücünü optimum şekilde kullanmasını önlüyor. Fakat bazı durumlarda uzun bir kılıcın yanında diğer elinizde bir "kısa kılıç" ya da bir hançer ile dövüşmek işe yarayabilir, fakat bu durumda yine 'daha kısa' olan silahınızı gövdenize yakın tutar, çoğunlukla saldırıları uzun silahınızla yaparsınız.  Örneğin Drizzt gibi çift pala ile savaşmak tercih edilesi bir yol değildir. Ancak her iki kılıcınız da kısa ise bunun dışına çıkılabilir.

İlginizi çekebilecek bir şey: Miyamoto Musaşi; Japonya'da çift kılıç ekolünü(ni-to ryu) kuran usta bir silahşördür. Beş Çember Kitabı adlı eserini edinip okumanızı öneririm. .


Pala konusu: Fantastik kitapların çevirilerinde hep "pala" diye geçiyor ortadoğu usulü kılıçlar. Biz nasıl Japon kılıçlarının farklı modellerini bilmeyip (burada saydığımdan daha çok model var aslında) hepsine birden "katana" diyorsak, batılılar da ortadoğu tipi oryantal kılıçların farklı modellerini birbirlerinden pek ayıramadıklarından hepsine birden "scimitar" diyorlar.

Not:Daha derin bir açıklamaya başlamadan önce belirtmeliyim. Bir kılıcın amacı onun ağırlığına, kalınlığına, uzunluğuna ve şekline(eğri mi düz mü, eğri ise ne kadar eğri) bakarak anlaşılabilir.

Pala konusuna geri dönelim. Batılıların "scimitar" dedikleri kılıçlar genellikle eğri, tek tarafı bileyli kılıçlardır ve çoğunlukla tek el ile kullanılırlar. Bunun nedeni, doğuda uzun bir süre batıdaki kadar ağır zırhların kullanılmamasıdır. Batı kılıçları, ağır zırhları parçalayabilmek için düz (tüm savurma kuvvetini tek bir noktada toplayıp o noktayı parçalar) olurken, doğu kılıçları zırhsız eti jilet gibi kesip atmak için eğri olmuştur (savurma kuvveti tüm temas yüzeyine dağılır, parçalama ya da kırma yerine temiz bir kesiş olur). Öyle ki aslında bir çok pala, katanadan daha iyi keser.

Dikkat edildiğinde, tarihsel ordu yapısı piyade olarak örgütlenen topluluklarda kılıçlar çoğunlukla düz, atlı olarak örgütlenenlerde ise eğri olmuştur. Çünkü hızla koşan bir at üstünde iken eğri bir kılıç ile kesmek çok daha kolaydır.

Spoiler: Göster



Burada gördüğümüz  kılıç tiplerinin hepsinin genişliği, eğimi, uzunluğu, amacı farklıdır. Fakat batılılar hepsini birden "scimitar" olarak algılar:

Şotel
Spoiler: Göster


Şemşir
Spoiler: Göster


Karabela (en dikkat çekici özelliği, keskin olan tarafın tersi ile vurularak zırha zarar verilebilmesi,dikkatli baktığınızda bunun için kullanılan kısmı göreceksiniz)
Spoiler: Göster


Seyf
Spoiler: Göster


Saldırma
Spoiler: Göster


Tulvar
Spoiler: Göster



Bir Moğol kılıcı
Spoiler: Göster



Dao ( Çin kılıcıdır, fakat bunu gören çoğu batılı, ortadoğu kılıcı olarak algılıyor)
Spoiler: Göster


Kora
Spoiler: Göster


Kazakların geleneksel kılıcı Şaşka (Çerkesler vb Kafkas halkları da kullanmaktadır)

Spoiler: Göster


Şaşka ile yapılan gösteriler. Çift silahın birlikte kullanıldığı görüntüler de var fakat gerçekçi bir kullanımdan çok gösteri yanı ağır basıyor burada.


Şaşkayı kından çıkarırken yapılan kesişler. Japon iaido sanatına çok benziyor.






Şam çeliğine yakından bakış
Spoiler: Göster


Spoiler: Göster


Spoiler: Göster



Seven Samurai başka filmlere de esin kaynağı oldu evet :) (aslında taklit edildi). Samurai seven' da ondan esinlenerek yapılmış sanırım, sadece bir bölümünü izlemiştim, o da pek aklımda kalmadan :)

Yeterince açık olamadığım, eksik anlattığım şeyler varsa (çok çalakalem yazıyorum mesajlarımı, hatalı veya eksik olmaları çok olası) çekinmeden sorabilirsiniz, elimden geldiğince ve bildiğim ölçüde açıklarım.

Ek1: Kendo hakkında yazım
Ek2:Neden farklı kılıç tipleri vardır?


Batıda kullanılmış olan geniş bir kılıç olan falchion hakkında:

http://www.foxtail.nu/bjorn/h_conyers_eng.htm
Fikirlerim için ölmeyi göze alamam çünkü yanılıyor olabilirim - Bertrand Russel

İyi bir fikir üretmek için, pek çok fikir bilmek gerekir:

* Yeni başlayanlar için FRP

* Fantastik edebiyata yeni başlayanlar ve bu türde ilerlemek isteyenler için

* Kılıçlar ve diğer eskiçağ silahları hakkında

* Dark Sun


* Distopya Korkuları

Daha fazlası için: Index

Çevrimdışı Gülbüyüsü

  • **
  • 84
  • Rom: 0
    • Profili Görüntüle
Ynt: Kılıçlar Hakkında & Kendo
« Yanıtla #20 : 20 Nisan 2013, 01:17:50 »
ryuk bir çok güzel ve ilginç bilgiyi paylaşmışsın bizimle çok teşekkürler. Fantastik şeyleri seven birçok insan gibi benimde içimde yanan bir ateştir dövüş sanatları ve silahları. Henüz hepsini inceleyemedim, sırayla gidiyorum ve eline, emeğine sağlık diyorum.
Kim olduğunu unutursan, olmaman gereken kişiye dönüşürsün.

Çevrimdışı ryuk

  • ***
  • 497
  • Rom: 25
  • ne değiştirebilir bir insanın doğasını?
    • Profili Görüntüle
Ynt: Kılıçlar Hakkında & Kendo
« Yanıtla #21 : 08 Haziran 2013, 14:20:57 »
Çok teşekkür ederim. İlgilenen insanların çıkması beni mutlu ediyor :)

Arkadaşlarımla çekmeyi planladığımız bir tanıtım kısafilminden kareler. Projemiz çoğu kısafilm projesi gibi tembellik nedeniyle yarım kaldı.

Spoiler: Göster


Spoiler: Göster


Spoiler: Göster


Fikirlerim için ölmeyi göze alamam çünkü yanılıyor olabilirim - Bertrand Russel

İyi bir fikir üretmek için, pek çok fikir bilmek gerekir:

* Yeni başlayanlar için FRP

* Fantastik edebiyata yeni başlayanlar ve bu türde ilerlemek isteyenler için

* Kılıçlar ve diğer eskiçağ silahları hakkında

* Dark Sun


* Distopya Korkuları

Daha fazlası için: Index

Çevrimdışı altinci

  • *
  • 6
  • Rom: 0
    • Profili Görüntüle
Ynt: Kılıçlar Hakkında & Kendo
« Yanıtla #22 : 13 Haziran 2013, 09:00:08 »
Macar yapımı bir kısafilm iyimiş

Çevrimdışı ryuk

  • ***
  • 497
  • Rom: 25
  • ne değiştirebilir bir insanın doğasını?
    • Profili Görüntüle
Ynt: Kılıçlar Hakkında & Kendo
« Yanıtla #23 : 13 Ekim 2013, 13:59:15 »
Bir önceki yazımda istek üzerine batılıların "scimitar" diye adlandırdığı, doğuda kullanılan eğri kılıçlar üzerine yüzeysel bilgi vermiştim.

şimdi de dünyadaki eğri değil, düz şekilli olan kılıçlar hakkında yüzeysel bilgilendirme yapacağım.

Öncelikle birkaç anti-önyargı cümlesi kurayım:

1-Batı kılıçları doğu kılıçlarına göre daha ağır, kullanması zor değildir. Eh, ikisini de insan kullanıyor değil mi? Fazla ağır ve kullanışsız birşeyi zaten silah olarak seçmek istemez insanlar.

2-Batı kılıç kullanma teknikleri doğuya göre daha hantal, daha estetikten uzak değildir. Doğunun, özellikle uzakdoğunun he daha zarif, daha etki olduğu önyargısı, filmlerden yola çıkarak edindiğiniz bir önyargıdır.

3-Katananın süper kestiği, hiçbir batı kılıcının onun gibi kesemediği önyargısı yıkılmalı. Yok öyle birşey. Bakın burada bir karkası çok temiz bir şekilde kesen bir alman kılıcı görmekteyiz:

Spoiler: Göster




Haydi başlayalım.


Bir Yunan xiphos kılıcı

Spoiler: Göster



Bir Roma gladiusu

Spoiler: Göster



Yukarıdakiler, kısakılıç tipleridir.


Spatha tipi bir kılıç. Çelik dövme tekniklerinin gelişmesi sonucu düz kısakılıcın evrimleşip uzaması sonucu ortaya çıkmıştır.

Spoiler: Göster


Spatha... Söylene söylene "spada" olmuştur zamanla. İspanyolca kılıç anlamına gelen espada sözcüğü buradan türemiştir. İngilizcedeki "sword" sözcüğünün de buradan türediğini düşünmekteyim.

Ek bilgi: İskambil kağıtları, tarot kartlarının arkana majör serisi çıkarılmış halidir. Tarottaki kılıç serisi, iskambilde maça serisi olmuştur ve İngilizcede maçaya "spade" denir.


Neyse konumuza dönelim. Spada, ortaya çıktığı dönem için büyük bir buluştu. daha uzun menzilli bir kılıçtı çünkü. Aynı zamanda daha pahalıydı. Bu yüzden kısa sürede bir statü göstergesi haline gelmiştir kendi zamanında. Ayrıca viking kılıçları da spathanın iskandinav işçiliğiyle modifiyelenmiş halidir.

Spoiler: Göster



Bu arada (dah önce de bundan bahsetmiştim) hani katananın çeliği çok övülür, yere göğe sığdırılamaz ya. Aynı çelik işleme tekniğini Keltler(İskoçların ve İrlandalıların dahil olduğu ırk) japonlardan çok daha önce bulmuştur. Hatta Bazı Viking kılıçları da bu çelik teknolojisiyle üretilmiştir. Artık Keltleir ve Vikingler bunu eşzamanlı mı buldular, birbirlerinden mi gördüler bilemiyorum.

Şimdiye dek anlattığım kılıçların görsellerine baktığınızda,  kılıçlarda crossguard kısmının olmadığını ya da çok azgelişmiş olduğunu farkedeceksiniz.

"Crossguard ne ola ki?" diye soranlar şuraya bir bakıversin:

Spoiler: Göster


Bu arada HEMA çalışanlar crossguard'a kısaca "T" diyorlar bundan sonra da "T" diye anlatacağım uzun uzun yazmak yerine.

T, bir çok işe yarar. kılıç kullanırken rakibinizin size en yakın olan, en rahat ulaşabileceğiniz yeri elidir. Uzaktan dövüşmeyi sevenler, rakibin gövdesine değil, ellerine hamle yaparlar çoğunlukla. T ise elleri korumak için güzel bir araçtır. Ayrıca bazı durumlarda rakibin kılıcını kilitlemeye, yarımkılıç teknikleri sırasında rakibi hareketsiz hale getirmeye vb bir çok şeye yarar. Ama bunları sonra anlatacağım.

Bunun nedeni, o dönem henüz T'nin kullanılmıyor oluşudur. Nedenini merak edenler şu videoları izlesin:
1
2
3

Özet geçeyim yine de: O dönemler kılıç, mutlaka büyük kalkanlar  ile birlikte kullanılmaktaydı. Kalkansız kılıç kullanımı diye birşey yoktu. Kalkan, kılıcı kuşanan için yeterli savunma sağladığından, rakibi T'ye almak gibi birşeye ihtiyaç duyulmamaktaydı.

Fakat zaman içinde kılıç kullanma sanatının evrimleşmesi, daha gelişmiş kılıçların yapılmasına yol açmış, farklı T'ler ortaya çıkmıştır.

Spoiler: Göster


 T'ler, hem savunma hem saldırı için kullanılabilmekteydi. Yukarıdaki görselde, en üstte gördüğünüz kılıcın T'si, savunma tipi iken, alttaki iki kılıcınki saldırı tipidir.

Örneğin bu çizimde (eski bir fencebook'tan alıntıdır) T ile rakibin zırhını delmek için yapılan bir vuruşu görüyorsunuz.
Spoiler: Göster


Burada da:

Spoiler: Göster


Şimdi garip gelecek tabi."Adam kılıcın keskin yüzeyini tutmuş da vuruyor, deli mi bu?" diyeceksiniz. Önceki yazılarımda söylemiştim. Avrupa kılıçlarının çoğunda sadece kılıcın en uç kısmı bileylenir, orta kısımlarını çıplak elle tutabilirsiniz. Bu, özellikle yukarıdaki görsellerde görülen hamleleri yapabilmek içindir.

Kılıçların ağırlık merkezi, kabzasına yakındır, ortasında değildir. Kılıcın kabza kısmı ile ( mümkünse T'nin sivri kısmı ile) zırha vuracağınız darbe sonucu T, o moment ile zırha saplanıp girecek, zırhı delecektir.

Bir örnek daha:

Spoiler: Göster


Yani klasik, düz bir avrupa kılcı aslında çok farklı şekillerde kullanılabilen, çok işlevsel bir savaş aletidir.


Bu arada kılıç çeliğinde esneklik çok önemlidir kılıcın dövüş sırasında kırılmaması için. Burada bir armingsword görmekteyiz:

Spoiler: Göster


Nedir armingsword? Tek elle kullanılan avrupa kılıcıdır. Hani filmlerde en çok gördüklerimizden. Hani şimdi her askerin, polisin beylik tabancası vardır ya, o zamanlar avrupalı silahşörün beylik silahı imiş bu armingswordlar. savaşta asıl kıllandığı silahın (mızrak, gürz, topuz vb) dışında, daima yanında taşıdığı silahı imiş.

Klasik bir armingsword

Spoiler: Göster


Hoş bir video.


Bunun dışında özel amaçlı olarak üretilmiş çift elle kullanılan kılıçları anlatayım biraz:

Alman zweihander:

Spoiler: Göster


Bir Alman uzunkılıcı (zweihander değil ama):

Spoiler: Göster


İskoç claymore:

Spoiler: Göster


Bir tane daha:

Spoiler: Göster





Çift elli kılıçlar özel durumlarda kullanılmak üzere üretilmiş kılıçlardır. Birincil amaç mızrak formasyonlarını yarmaktır. Bir diğer amaçsa atlıları durdurmaktır. Bu kılıçları kullananlar büyük saldırı gücüne sahipken, savunma güçleri çok düşüktür. Bu silahları kullanmanın deli cesareti istediğini söylemiştir eski kılıçkitapları (bkz: fetchbuk, fencebook). Zaten Avrupa'da bu sözü eliden deli cesaretine sahip en çok göze çarpan iki millet, bu kılıçları en çok kullanıp çeşitli varyasyonlarını üretenler olmuşlardır: İskoçlar ve Almanlar.


Başka bir yazıda daha detaylı anlatacağım ama kılıç, çift elle kullanılanlar dışında hiçbir zaman savaş alanında tek başına asıl silah olmamıştır. mutlaka kalkanla kombinelenmiştir. Çift kılıç ise çoğu fantastik kurgu meraklısının sandığının aksine çok nadir görülmüştür.

Sword & Buckler kombinasyonundan söz edeyim. Çok eski bir kombinasyondur bu. Bir dönem "Sword & Buckler Men" adlı piyade türü İspanya'da öyle başarılı olmuş, diğer piyadelere ve mızraklılara karşı zaferi büyük yankı uyandırmış ki, İtalyan düşünür Machiavelli, eserlerinde "mutlaka bizim orduda da böyle savaşan birlikler eğitilmeli" demiştir.

Sword kılıç demek tamam. Peki Buckler ne demek? Buckler, "küçük kalkan" olarak çevirilebilir Türkçe'ye. Hafif, taşınması ve kulanılması kolaydır. Bizzat kullanmışlığım yok, fakat kullanan biriyle maç yapma şansım oldu. Çok etkili.

Bir buckler şöyle birşeydir:

Spoiler: Göster



Böyle değişik formları da mevcuttur:

Spoiler: Göster


Spoiler: Göster




Göze görkemli görünmediğinden olsa gerek, yazarlar hikayelerinde, yönetmenler filmlerinde kullanmamışlardır bunu. Fakat ortaçağda bildiğimiz büyük kalkanlardan çok daha fazla kullanılmıştır. Çok gelişmiş ve komplike tekniklere sahip bir stildir sword&buckler stili.

Spoiler: Göster


Spoiler: Göster


Spoiler: Göster


Spoiler: Göster


Spoiler: Göster


Spoiler: Göster



Günümüzde HEMA çalışmalarında bu stil kullanılmakta:

Spoiler: Göster


Spoiler: Göster


Spoiler: Göster


Spoiler: Göster


Buyrun videolar

Hammaborg okulundan


Bir seminerden. Youtube'da devamı da var, çok fazla olduğundan eklemeye üşendim ama izleyin, Çok güzeller



Neyse efendim. Hani demiştim ya rakibin saldırmak için size an yakın yeri elidir diye. Zaman ilerledikçe adamlar bunu daha sık kullanmaya başlıyorlar. Hızlı silahşörler, rakibe öldürücü darbe vurmaktan çok; etkisiz hale getirmek ve bazen de onurunu kırmak için ellere çalışmaya başlıyorlar uzaktan uzaktan. Bunun üzerine, bildiğimiz armingsword'un kabzasına, çelikten koruyucu bir seper örüyor bir gün bir demirci.

"Baskethilt" adlı kılıç tipi ortaya çıkıyor.

Spoiler: Göster


Aman dikkat. Baskethilt, ilk gören çoğu kişiye  zorronun, üç silahşörlerin kullandığı kılıçmış gibi geliyor, değil. Onların kullandığı kılıç, rapier'dir. Türkçesi epe. o kılıcın kesme özelliği yoktur, tığ gibidir ve sadece saplamak için kullanılır. Baskethilt ise bildiğimiz tek elli avrupa kılıcının sadece kabzasına sepet örülmüş olanı.

Bu da İtalyan tipi bir baskethilt: Schiavona. Çok zarif, hafif ve jilet gibi keskin bir kılıçtır bu.

Spoiler: Göster



Yazmaya devam edeceğim. Bir sonraki sefere kadar izlemeniz için şunları veriyorum sizlere.

1
2



Güzel bir çalışma serisi. Deneyebilirsiniz. Ayak oyunları, kılıç kullanma sanatında ve neredeyse tüm diğer dövüş sanatlarında en önemli şeydir.

Fikirlerim için ölmeyi göze alamam çünkü yanılıyor olabilirim - Bertrand Russel

İyi bir fikir üretmek için, pek çok fikir bilmek gerekir:

* Yeni başlayanlar için FRP

* Fantastik edebiyata yeni başlayanlar ve bu türde ilerlemek isteyenler için

* Kılıçlar ve diğer eskiçağ silahları hakkında

* Dark Sun


* Distopya Korkuları

Daha fazlası için: Index

Çevrimdışı ryuk

  • ***
  • 497
  • Rom: 25
  • ne değiştirebilir bir insanın doğasını?
    • Profili Görüntüle
Ynt: Kılıçlar Hakkında & Kendo
« Yanıtla #24 : 17 Şubat 2014, 22:28:01 »
Düz kılıçlar ile ilgili bilgilere devam.

Ne kadar doğrudur bilmiyorum, Türkler ile karşılaşmadan önce Perslerin ve Arapların (genel olarak Ortadoğuluların) kılıçlarının da tıpkı Avrupalılarınki gibi düz olduğu şekinde görüşler var, bana da mantıklı geliyor.

Burada muhtemelen Türklerle karşılaşmamış oldukları dönemde yapılmış Arap kılıçları görüyoruz:

Spoiler: Göster


Tevariklerin kılıçları:

Spoiler: Göster


Spoiler: Göster



Sudan kılıcı "Kaskara":

Spoiler: Göster


Spoiler: Göster



Üç silahşörlerin, Zorro'nun kullandığı kılıcın adı epe'dir (rapier). Bu, sadece saplamaya yarayan, tığ gibi ince bir kılıç formu. Ateşli silahların kullanılmaya başlaması, zırhların kullanım dışı kalmasına neden olmuş, kılıcın savaştaki rolünü azaltmıştır. Kılıç, her ne kadar kullanılmaya devam da etse, eskisi kadar etkili olmamıştır savaş alanlarında. Bunun yanında, düellolarda ve küçük çaplı mücadelelerde kullanılmayı sürdürmüştür. "madem rakibin zırhı yok, hafif ve kolayca eti delip geçen bir kılıç yapalım" diyen insanlar, bu tığ gibi ince silahı üretmiştir:

Spoiler: Göster


Spoiler: Göster



Bu, önceki modellere göre daha hızlı kullanılabilen, güçten çok çabukluğa dayanan bir silahtır (önemli not: güç gereksizdir demiyorum, güç bütün mücadele sanatlarında önemlidir; kim "güç önemsizdir" diyorsa emin olun ki mücadele sanatlarıyla ilgili hiçbir şey bilmiyordur). Peki böyle artıları var idiyse neden daha önce yapılmamıştır?

Çünkü, bu silahın üretilmesi, savaş meydanlarında göğüs göğüse çarpışmaların azaldığı zamana denk gelmektedir ve çok hahif ve ince olan epe ile, kendisi dışında bir yakın mesafe silahı (mızrak, arming sword vb.) yapılan savuruyu saptırmak ya da durdurmak olanaksızdır ("rapier has no stopping power" denir bu yüzden). Örneğin elinde epe olan bir muskeeter, kendisini biçmeye kararlı bir zweihander kullanıcısına belki kılıcını saplayabilir, fakat kendisine savrulan "iki elli ulu kılıç" ile ikiye bölünmekten kurtulamazdı.


Açıklamak istediğim başka bir konu, eski çağlarda kılıcın aslında birincil silah olmayışı. Şimdi nasıl her subayın beylik tabancası var ise, o zamanlar her savaşçının beylik kılıcı bulunmaktaydı. Nasıl ki şimdiki savaşlarda tabancadan çok tüfek kullanılıyorsa, o zamanlar da baskın silah mızrak idi.

Evet. Gününmüzde nasıl askerin ana silahı tüfek ise, eskinin ana silahı da mızraktı anlayacağınız.

Mızrak, ilginç bir silahtır. Belki de insanın ilk av aleti, dolayısıyla ilk silahıdır. Öyle ki, eski çağlarda en eğitimsiz nefer de en usta şövalye-samuray da ana silah olarak mızrak kullanmıştır savaşlarda.

Bunu özellikle belirtmek isterim. Günümüzde katana samurayla özdeşmiş gibi gösterilse de, samurayın asıl silahı, "yari" adındaki mızrak olmuştur. Yarinin kullanımını içeren savaş sanatı ise "sojutsu" dur.

Spoiler: Göster


Daha çok Japon savaşçı rahipler tarafından kullanılan bir mızrak türü olan naginata:

Spoiler: Göster


Spoiler: Göster



Mızrak ve türevi silahların özelliği, eğitimsiz askerlerce de profesyonel askerlerce de kullanılmasıdır. Doğuda da batıda da, mızrakta ustLaşan savaşçıların hünerlerini anlatan hikayeler vardır.

Başka bir örnek, halberd. Bu, bir sırığın ucuna eklenmiş bir baltadan oluşmaktaydı. Piyadeler bu silahı saflarına hücum eden atlıların üzerinde devirerek kullanmış, ağır zırhlı şövalyeleri paramparça etmiştir.

Spoiler: Göster


Bunun dışında Çinli şaholin keşişleri de mızrağı kullanmaktadır (internetimdeki sorundan ötürü video ekleyemiyorum, siz arayıp bakın artık  :) )

Özet: Ortaçağın asıl baskın silahı mızraktır. Kılıç, daha çok bir statü göstergesi, beylik silah olmuştur. Mızrak hem avam hem de eğitimli askerlerce kullanılırken, kılıcın sadece eğitimli olanlarca kullanılmasının da bunda rolü olduğu düşünülebilir.



Fikirlerim için ölmeyi göze alamam çünkü yanılıyor olabilirim - Bertrand Russel

İyi bir fikir üretmek için, pek çok fikir bilmek gerekir:

* Yeni başlayanlar için FRP

* Fantastik edebiyata yeni başlayanlar ve bu türde ilerlemek isteyenler için

* Kılıçlar ve diğer eskiçağ silahları hakkında

* Dark Sun


* Distopya Korkuları

Daha fazlası için: Index

Çevrimdışı thevoice

  • **
  • 73
  • Rom: 0
    • Profili Görüntüle
Ynt: Kılıçlar Hakkında & Kendo
« Yanıtla #25 : 18 Şubat 2014, 11:11:51 »
Kesinlikle çok iyi bir paylaşım silsilesi :) Baktıkça, içimde yanan kılıç ve türevlerine olan ilgimin arttığını hissediyorum :)
Kendini hapiste bulan bir insan kalkıp evine gitmek istedi diye onu nasıl küçümseyebiliriz? Kaçamıyorsa bile duvarlar ve gardiyanlar dışında birşeylerden sözetmesi suç mu? Mahkum onu göremese de dışarıdaki dünya hâlâ gerçektir. Kaçış ihtimali en çok kimi telaşlandırır? Elbette gardiyanları!

J.R.R. Tolkien

Çevrimdışı ryuk

  • ***
  • 497
  • Rom: 25
  • ne değiştirebilir bir insanın doğasını?
    • Profili Görüntüle
Fantastik Kurguda Kılıçlar
« Yanıtla #26 : 23 Nisan 2014, 13:58:51 »
Gerçek dünyadaki kılıçlardan ve kullanım şekillerinden biraz söz ettim. Belirtmeliyim ki şimdiye kadar anlattıklarım son derece yüzeyseldir. Kılıç tipleri, kendi içlerinde burada anlattıklarımdan daha derin farklılıklar gösterir, hatta aynı kılıç tipinin farklı kullanım şekilleri üzerine yoğunlaşan ekollerin kendi içlerindeki farklılıklar bile kitaplar dolusu sözle ancak anlatılabilir. Örneğin Kenjutsu'nun her okulunda ("ryu" denir) kılıcı tutuş şekli, parmakların tutuştaki konumu farklıdır, ayak pozisyonları ve adımlar, vücudun duruşu vb. çok çeşitlidir.

Belki daha sonra bunlar ile ilgili yazabilirim fakat şimdilik başka bir konu üzerine eğilmek istiyorum.

Fantastik Kurguda Kılıçlar

Amacım, fantastik kurguda kılıçların kullanımı ile ilgili yeni bir bakış oluşturmak. Buna Fantastik Kültür Rehberi'nde bir miktar değinmiştim zaten, şimdi biraz daha detaylandırmak istiyorum konuyu; fantastik kurguda kılıç tasarımları nasıl olmalı, nasıl olmamalı.


Çoğu filmde, oyunda, görsel tasarım çalışmasında öyle kılıç tasvirleri ve modellemeleri var ki… Dokunsanız kırılacakmış gibi. Tasarımları öyle mantıksız ki. Belli ki hiç gerçek bir kılıç görmemiş kişiler tarafından yapılmış. Dövüşlerin betimlemeleri, filmlerdeki dövüş sahneleri de öyle. Eline hiç kılıç almamış, bu silahın sanatıyla hiç tanışmamış kişiler tarafından yapılmışlar belli ki.

Tamam, dövüş tasviri yapan herkes dövüş eğitimi alacak, dövüşçü olacak diye bir şey yok. Ama çok da uçmamak gerek dostlar.

 “Herşey gerçekçi olmak zorunda değil” diyebilirsiniz. Buna bir yere kadar hak verebilirim, evet baştan sona birebir gerçekçi olmak zorunda değil. Fakat işin aslından böylesine uzaklaşmak yeni bir abukluk vakasıyla (bkz: abukluk) karşı karşıya getiriyor bizi.

Göreceksiniz ki kılıçlar ve savaş sanatları, çoğu “abukluk” ekolünden gelen yapıttakinden çok uzaktır, diğer yandan gerçek yüzlerini anlamaya başladığınızda o abuk gösterilerden çok daha güzel, estetiktir.


Fantastik kurguda asıl sevdiğim şey; büyücüler, ejderhalar vb. değildir. Bu dünyadakinden farklı kültürlerin, dolayısıyla farklı tasarımların yaratılmasıdır. Abukluğa sapılmadığı sürece bu farklı tasarımlar oldukça hoş olmaktadır.

Burada "abuk" kılıç örnekleri görüyoruz:

Spoiler: Göster


Spoiler: Göster


Spoiler: Göster


Spoiler: Göster


Spoiler: Göster


Spoiler: Göster


Spoiler: Göster


Spoiler: Göster



Daha çok örnek verilebilir ama inanın bu kadarına bakmak bile gözlerimi tırmalıyor.

Şimdi ise başarılı tasarımlara bakalım:

Örneğin burada Prince Of Persia oyunlarından birindeki kılıçların çok da kaliteli olmayan malzemeden yapılmış canlandırmalarını görmekteyiz:

Spoiler: Göster


Yukarıdaki kılıçlar fazlasıyla süslenmiş olsa da (fazla süslemeyi sevmemekteyim), temel yapı olarak mantıklı ve gerçek bir ustanın elinde yapılmış olsalar kullanışlı olabilecek kılıçlardır (burada ölçek de önemli tabi. Beş karıştan fazla olmamalı böyle bir kılıcın uzunluğu). Pers kılıcı şemşir gibi eğri ve Filipin kılıcı "Kris" gibi geniş balçaklıdırlar.

Merak edenler için Filipin kılıç modellerinden olan Kris:

Spoiler: Göster


Spoiler: Göster


Gövdesi böyle dalgalı olan kılıç formları Avrupalılar tarafından da üretilmiştir. Ateş dalgalarını andırdığı için "flamberge" olarak anılırlar ve fantastik kurguda kullanılmak için uygun olduklarını düşünüyorum:

Spoiler: Göster


Spoiler: Göster


Spoiler: Göster


Not: Örnek olarak gördükleriniz Zweihander fotoğraflarıdır. Bunlarda kabzanın önünde bir parça daha deri kaplı tutma yeri görmek size garip gelebilir. Zweihander, yeri geldiğinde buradan da tutularak kullanılabilen bir kılıçtır:

Spoiler: Göster



Ters eğimli kılıçların dahil edilmesi, fantastik kurguyu renklendirecektir (şimdiye kadar yapıldı mı bilmiyorum, ben görmedim). Ters eğimli kılıç, eğimli olan bir kılıçta eğimin uzun değil kısa yanının saldırı için kullandıldığı tasarıma sahiptir. Yani eğimin içi ile saldırı yapılır. Örneklerini aşağıda göreceksiniz.

Yatağan:

Spoiler: Göster


Şotel:

Spoiler: Göster


Kukri:

Spoiler: Göster


Ters eğimli kılıçlar, zırh delmede çok başarılıdırlar. Bunun dışında rakibin kalkanının ya da savunma yaptığı kılıcının ilerisine kanca gibi geçip rakibe saplanabilirler. Şotel gibi her iki yüzü de bileyli olduğunda dış yüzüyle iyi kesişler yapıp iç yüzle ise "kancalama" yapabilirsiniz.



Bunun dışında LOTR filmindeki elf kılıçları da abukluğa kaçmamış, başarılı tasarımlardır:

Spoiler: Göster


Spoiler: Göster



Bir Silahşör Yaratmak

Fantastik bir öyküde ya da masaüstü oyunlarda yer alacak bir karakter nasıl silahlandırılmalı, nasıl dövüştürülmelidir?

Önce karakterin nasıl bir dövüşçü olduğunu belirlemek gerekir. Bir meydan savaşçısı mı olacak, bir düellocu mu olacak, yoksa kaçak oynamayı seven hırsızvari sinsi bir karakter mi olacak ?


Meydan savaşçısı

Açık alanlarda, gruplar halinde, yine grup halindeki düşmana karşı dövüşmek üzere eğitim almış ve kendilerini bu yönde geliştirmişlerdir. Örneğin Spartadaki askeri eğitim bu yöndedir. Meydan savaşçıları teke tek dövüşte iyi ola da bilir, olmaya da bilir. Onlar için savaşmak bir takım oyunudur.

Spoiler: Göster


Spoiler: Göster


Açık alanlarda kullanmak için uygun silah kombinasyonları (adamınızın piyade olduğunu varsayarak):

*Mızrak & kalkan (formasyon halinde dövüşülecekse)

*Sadece mızrak (formasyon halinde dövüşülmeyecekse, mızrağı daha hızlı kullanmak için silah iki elle tutulur)

Ek bilgi: Okçular haricindeki piyade birliklerinin yarısına yakını (bazen daha fazlası) mızrakçıdır meydan savaşlarında.

*Arming sword & kalkan

*Melez kılıç (yerine göre kalkanla birlikte, yerine göre kılıç iki elle tutulur)

*Pike (uzun mızrak) /Halberd (özellikle formasyon halinde dövüşülecekse geçerli bu silahlar)

*Gürz/balta(tek elli küçük balta)/topuz & kalkan (bu silahlarla savunma yapmak mümkün olmadığı için kalkan önemli)

*Çift elli kılıçlar - Claymore, Zweihander, nodachi ( çift elli bir kılıçla dövüşecek adamınızın iyi bir zırh giyiyor olması gerekir)


Meydan savaşlarında kalkan çok önemlidir. Formasyon oluşturmak ve okçuların saldırılarından korunmak için iyi bir araçtır. Yoksul ve her askere iyi zırhlar yaptıracak parası olmayan bir toprak efendisi için askerlerini korumanın en iyi yolu, onlara kalkanı iyi kullanmayı öğretmektir(iyi bir zırh oldukça pahalıdır). İyi bir kalkan dövüşçüsünün hem meydan savaşında hem de düelloda hayatta kalma şansı yüksektir.


Düellocular

Spoiler: Göster


Spoiler: Göster


Dövüşülen çağ da önemli burada. Ve nasıl bir düello ortamı olduğu da. Arena düellocusu mu istiyorsunuz yoksa her an her yerde dövüşmeye hazır, samurayvari bir düellocu mu?

Arena düellocuları için antik dönemi andıran bir kurgunuz varsa doğrudan gladyatörleri kopyalayabilirsiniz. Örneğin:

*Mızrak & ağ (çok iyidir, bu silah kombinasyonunu herhangi bir maceracı karakterimde de kullanmayı tercih ederim)

*Kısa kılıç & kalkan

*pole flail (nam-ı diğer peasant flail)

vb... (spartacusten bakın işte :) )

Her an heryerde dövüşebilecek düellocular: Bu formata alışmak ve bu adamların ruh halini özümsemek için bol bol western filmi ve samuray filmi izlemenizi öneririm. Üç silahşörler ve Zorro da iyidir. Solomon Kane de okuyabilirsiniz.

Ortam önemli söylediğim gibi. Bu adamların silahları, hızlı çekmeye ve kullanmaya uygun olmalı. Genellikle ağır zıhlar giymezler (en fazla örme zırh "chainmail" olur mesela).

Ortaçağvari bir ortam düşünüyorsanız:

*Sadece armingsword (kılıç tek elle tutulur, diğer el ise yeri geldiğinde düşmanı tutmak ya da yarımkılıç tekniklerini kullanmak içşn boşta bırakılır, bu stille dövüşmek ustalık ve çabukluk ister)

*Armingsword & buckler

*Baskethilt/schiavona & buckler

*Kısakılıç & buckler

(buckler önemli, taşımak çok kolaydır ve hafiftir, hızlı dövüşmek isteyenler için çok iyi bir savunma aracıdır)

*Çift kısakılıç

*Kısakılıç & hançer

*Armingsword & hançer

Ortadoğuvari bir ortam düşünüyorsanız armingsword yerine "scimitar" yazın, rönesans dönemine benzer bir ortam düşünüyorsanız "rapier" :) , daha egzotik bir dövüşçü yaratmak istiyor iseniz armingsword yerine yukarıda sözetmiş olduğum "ters eğimli" kılıçlardan birini koyun.

Uzakdoğu modeli düelloculardan söz etmeye gerek yok, artık abuk olanla olmayanı ayırabilecek insanlar olduğunuzu düşünerek gördüğünüz dövüşlü Japon ve Çin filmlerinden birşeyler çıkarın işte  ;D

"Düellocu" deyince aklınıza "Çek kılıcını Dartanyan, seni düeloya davet ediyorum." havasında adamlar gelmesin. Böyle adamlar da düellocu sınıfına girmekle birlikte, düellocular, meydan savaşçılarının aksine takım halinde değil, bireysel dövüş üzerine eğitim görmüş ve kendini geliştirmiş adamlardır. Örnek olarak Syrio Forel, ve kendisinden pek hazzetmesem de Drizzt Do Urden gösterilebilir.


Kaçak dövüşmeyi sevenler

Yazının bu kısmını, usta hırsız Garrett'a adıyorum:
Spoiler: Göster


En eğlencelisi bu sanırım. Bu karakterler için, D&D sistemindeki hırsızları örnek verebiliriz. Ya da Japon ninjaları.

Ek bilgi: Ninjalar da öyle filmlerde gördüğümüz gibi doğaüstü adamlar değilller, Ninjalar o dönemin hırsızlarıdır. Asıl işleri dövüşmek değil; çalmak, bilgi sızdırmak, sabotaj yapmak ve suikastçılıktır. Eğitimsiz birinden iyi dövüşüyor olsalar bile adil ve onurlu bir düelloda çoğu ninja gerçek bir dövüşçüyü yenemez.


Kaçak dövüşenlerin asıl olayı iyi dövüşmek değil, pislik yapmaktır. Rakibin gözüne kum atmak, rakibi önceden tuzak kurduğu bir yere çekip onu hile ile alt etmek, rakibe sinsice yaklaşıp iple boğazını sıkmak gibi taktikler kullanırlar bunlar. Elbette hiç eğitim almamış birini kolaylıkla alt edebilirler fakat eğitimli bir savaşçıya karşı pek şansları olmadığından, rakiplerini kendilerine göre yöntemler ile alt etmeye çalışırlar.

Düellocuların tekniklerini ustaca olmasa da temel olarak bilirler. Bazıları, dışarıdan bakıldığında bir düellocu gibi görünür ve onların silah kombinasyonlarını yanında taşır, fakat görünmeyen biryerlerde gizli silahları da bulunur (toz kesesi vb.)

Örneğin böyle "hem düellocu hem kaçakdövüşen karakter" için en iyi örnek sanırım bu arkadaştır:

Spoiler: Göster


Bu "kaçak dövüşenlerin" genellikle en usta oldukları silah bıçak/hançerdir.

Şimdi bu adamlar için "pislik yaparlar" dedim diye bunların hep kötü, pis adamlar olduğunu düşünmeyin. Bu sadece onların dövüşme şeklidir. İyisi de olur bunların kötüsü de. Orayı kurgulamak size kalmış.

Bu tip karakterler için özel olarak aklıma gelen silahlar ise şunlar:

*Kusarigama (rakibin silahını zincir ile sarıp istediğiniz yere çekerek etkisiz hale getirebilirsiniz):

Spoiler: Göster


*Nunçaku (saklaması kolaydır, ikiye katlanmış bir sopa gibi küçük bir şekilde taşıyabilirsiniz, rakibiniz saldırılarınızın hangi açıdan geleceğini kolay kestiremez, iyi bir moment verdiğinizde karşınızdakinin kafatasını çatlatabilir-kırabilirsiniz, üretmek çok kolaydır ki aslında bir tarım aletidir):

Spoiler: Göster


*Rope dart (ipin ucuna bağlanmış bir ağırlık, yerine göre küçük ve keskin bir bıçaktır, menzilli saldırı yapabilirsiniz):

Spoiler: Göster


Spoiler: Göster



Not: Bir karakter bu dövüşçü tiplerinden sadece biri olmak zorunda değildir. Eğitimine ve eğilimlerine göre birkaçı birden olabilir.

Şimdilik bu kadar efendiler, acelem olduğu için burada kesmek zorundayım.

Sonradan gelen bir ek:  http://vimeo.com/102962213
Fikirlerim için ölmeyi göze alamam çünkü yanılıyor olabilirim - Bertrand Russel

İyi bir fikir üretmek için, pek çok fikir bilmek gerekir:

* Yeni başlayanlar için FRP

* Fantastik edebiyata yeni başlayanlar ve bu türde ilerlemek isteyenler için

* Kılıçlar ve diğer eskiçağ silahları hakkında

* Dark Sun


* Distopya Korkuları

Daha fazlası için: Index

Çevrimdışı ryuk

  • ***
  • 497
  • Rom: 25
  • ne değiştirebilir bir insanın doğasını?
    • Profili Görüntüle
Ynt: Kılıçlar Hakkında & Kendo
« Yanıtla #27 : 10 Temmuz 2014, 23:44:04 »
Günümüzde yapılmakta olan kılıç kullanma sanatları-sporları-uğraşları üzerine bilgi vermek istiyorum.

Spoiler: Göster


Kılıç, uzun süredir gerçek mücadelelerde kullanılmadığı için; biliniz ki günümüzdeki neredeyse tüm kılıç kullanma uğraşları, geçmişteki gerçek sanatların yumuşatılmış halidir. Bunun en büyük nedeni, insanların bu uğraş sırasında ciddi yaralanmalarla karşılaşmasını engellemek için getirilmiş kurallar olmuştur. Sportif yapıya bürünen uğraşlarda da amaç puan almak olduğu için, zamanla sporcular tarafından "kurallara uygun puan alma cinlikleri" geliştirilmiştir ki bu cinliklerin çoğu gerçek bir kılıç mücadelesinde rakibi ciddi şekilde yaralamayan, sadece müsabık sporlarda yarışmacıya puan kazandıran hamlelerdir.

Fakat bu halde bile bu uğraşlar ile meşgul olan biri, neyin cinlik neyin gerçek teknik olduğunu elbet bilir.


Türkiye'de yapabileceğiniz Kılıç Uğraşları


Klasik Eskrim

Spoiler: Göster


Bu sporda üç silah öğretilir: Epe, flore ve kılıç. Temel teknik kesmeden çok saplama üzerine kuruludur. Çok zarif olan bu disiplinde güçten çok hız, denge ve esneklik önemlidir.

Bu sporu yapan bir arkadaşım, dünyada üç temel eskrim ekolü olduğunu söylemişti: İspanyol, İtalyan ve Fransız. İspanyol ekolü ile ilgili ne söylediğini hatırlamıyorum fakat Fransız ekolündeki felsefe "mümkün olduğunca çok saldırı hamlesi yap, rakip savunma ile o kadar meşgul olsun ki sana saldırmaya fırsat bulamasın." iken, İtalyan ekolündeki felsefe "sadece gerçekten başarıya ulaşacak saldırı hamleleri yap, öyle ki her saldırın, rakibini bulsun." imiş.

Pek çok diğer kılıç sanatına başlamadan önce bu sporun yapılmasının avantaj olduğunu söylerler. Örneğin Çin Jian kılıcı öğrenmek isteyen birinin önceden klasik eskrim yapmış olmasının büyük bir altyapı kazandırdığı, gerçektir.


Kendo

Spoiler: Göster


Bu sanat ile ilgili epey yazmıştım daha önce zaten. Kendo, klasik eskrime göre kuvvetli olmanın daha önemli olduğu bir sanattır; hızlı olmak önemlidir fakat kullandığınız kılıç, giydiğiniz zırh ağır olduğu için (katana'nın o kadar da hafif bir kılıç olmadığını söylemiştim değil mi?), bunları idare edebilecek kadar kuvvetli değilseniz, çevikliğinizden fayda göremeyeceksiniz.

Not: Yanılmıyorsam Adana'daki kulüpte "Kumdo" adıyla geçiyor. Orada Kore ekolü çalışılıyor çünkü. Aşağı yukarı aynıdır Japon Kendo'su ile.


Kenjutsu - İaido

Bu ikisinin Kendo'dan farkı, gerçek kılıç kullanmınına daha yakın teknikler içermeleridir, fakat burada da kontakt karşılaşmalar yoktur, bir rakiple çatır çatır dövüşmezsiniz Kendo'da olduğu gibi. Filmlerde güneşin doğuşuna karşı kılıç çaşılan adamlar gibi hissedersiniz kendinizi.

İaido'da çalışma, kılıç kındayken başlar, kılıcı kınından çekerek kesiş yapma hamlesiyle başlarsınız çalışmalara. Kenjutsu'da ise kılıç halihazırda çekilmiştir.Tamamen olmamakla bilrikte İaido daha çok "düellocu" işi iken, kenjutsu daha çok "meydan savaşçısı" işidir.

Fakat tekniğiniz mükemmel olsa bile karşılaşma olmadan yapılan sanatların, savaşçılık özelliklerini yeteri kadar geliştirmediği bir gerçektir. O yüzden Kenjutsu ve İaido-İaijutsu yapanların hepsi aynı zamanda Kendo da çalışırlar. Bu bir kuşun iki kanadı gibidir. Hiçbir kuş tek kanatla uçamaz.




HEMA (Historical European Martial Arts)

Spoiler: Göster


Bu, Genel olarak Avrupa'da varolmuş kılıç kullanma yöntemlerinin, meraklılar tarafından dedektif gibi izi sürülerek ortaya çıkarılması ile meydana gelmiş bir uğraş. Kılıç  tekniklerini anlatmak için zamanında yazılmış olan kitapların (fencebook, fetchbuk) uzman tarihçiler tarafından incelenmesi, geleneklerini koruyan bazı ailelerde babadan oğula öğretilmiş tekniklerin meraklılar ile paylaşılması süreci ile günümüzde hala gelişerek ilerlemekte olan bir sistemdir.

Fencebook'lardan bir örnek:

Spoiler: Göster


Belli federasyonlar bu işin başını çekmekte ve araştırmacıları desteklemektedir ve büyük bir ciddiyetle çalışmaktadırlar. Kendinizi, geçmişteki kayıp bilgileri su yüzüne çıkarmaya çalışan bir arkeolog gibi hissedersiniz  :)



Escrima


İsim benzerliği nedeniyle klasik eskrim ile sık sık karıştırılmaktadır. Kali, Silat gibi sanatların öğretilerini içeren bir spordur. Bu işi bilmeden konuşan çoğu kişi, bu sproun bir sopa sporu olduğunu söyler, fakat asıl olan kılıç ve paladır. Güvenlik nedeniyle sopalarla çalışılır. Örneğin "Kris", bu sporrun konu aldığı bir kılıç türüdür (bkz: fantastik kurguda kılıçlar)

Drizztsever arkadaşların en çok ilgisini çekecek kılıç uğraşıdır bu arada. Çünkü belli bir seviyeden sonra çift kılıçla yapılan çalışmalar da yer alır (başlangıçta tek silahla çalışırsınız tabi, tek silahı yeterli beceriyle kullanmayı öğrenince çift kılıca geçersiniz).




Sorun, ülkemizde futbol dışında hiçbir sporun spor olarak görülmemesi ve onlara önem verilmemesi. O yüzden sadece belli başlı şehirlerde bunları öğrenebileceğiniz yerler var. Reklam yapmak istemediğim için herhangi bir kulüp ismi vermeyeceğim, internetten araştırma yapınız. Özellikle escrimayı öğreten yerlerin çoğu pek de disiplinli çalışmamaktadır ve ticari amaç gütmektedir.


Yukarıda saydıklarım dışındaki spor ve sanatlarda da kılıcı ve diğer silahları içeren disiplinler vardır. Örneğin aikido, ninjutsu çalışan biri de bazı kılıç tekniklerini öğrenir. Wu-shu adlı kung fu formunda da kılıç ve mızrak stillerini öğrenirsiniz. Wing Chun adlı kıng fu formunda da kelebek kılıçlar ve uzun suruk eğitimi verilir, fakat wing chun ülkemizde ve dünyada genel olarak çok ticari ve hocalarının çoğunun paragöz şarlatanlar olduğu bir uğraştır, o yüzden çok dürüst bir hoca bulmadığınız sürece hiç tavsiye etmem.  Bu sanatlardan söz etmiyorum, çünkü bu yazıda sadece kılıcı içeren ve Türkiye'de bulabileceğiniz uğraşlardan söz etmek istedim.


Kılıç Uğraşlarında İlerlemek İçin Genel Rehber

Müsabık Sporcu olmak gibi bir amacınız varsa, klasik eskrim çok iyidir. HEMA çalışmaları için de iyi bir temel oluşturur.

Özellikle Japon kültürü ve katana ilginizi çekiyorsa Kendo-Kenjutsu-İaido çalışabilirsiniz. Bu sanatlar günümüzde daha çok bir geleneği sürdürme ve bir kültürü yaşatma amacındadır. O yüzden içlerinde  Japon kültürüne ilişkin seremonik olaylar çok fazladır. Bu sanatlarla ilgilenenlerin bir kısmında üzülerek gördüğüm şey, uzakdoğu ekolünden ve hatta japon ekolünden olmayan sanatları ve katana dışındaki kılıçları küçük görme eğilimleridir (ki onlarla ilgili pek de bir şey bilmezler),bu büyük bir hatadır. Açıkça söylemek gerekirse (hepsi için konuşmuyorum) biraz kibirlidirler.

Escrima ile öğrendiğiniz teknikleri pek çok farklı silahla uygulayabilirsiniz. Lego yapmak gibidir Escrima çalışmak, belli bir seviyeye geldikten sonra kendiniz pek çok şey ekleyebilir, tekniğinizi bir çok unsurla destekleyebilirsiniz.  Sopa, kılıç, balta vb. O yüzden saydıklarım içinde işe yararlığı en yüksek olan budur. Gözlemlerim, boks (bildiğimiz boks)  temeli olanların Escrima'da daha hızlı yol aldığını gösterdi bana.

FRP'cilerin en çok HEMA ile ilgilendiğini gördüm bu güne dek. Ortaçağ Avrupa'sında kullanılmış çok sayıda silahı çalışırsınız. Bizzat tekniklerini çalışmanın dışında, Hakkında araştırma yapmak ve incelemeleri okumak da çok keyiflidir. Saymış olduğum uğraşlar içinde, anlaşılabilir düzeyde ve ciddi olan en çok makaleyi HEMA'da gördüm. Bu kaynakları incelemek, HEMA yapmasalar bile fantastik hikayeler yazmak isteyenlerin ufkunu fazlasıyla açacaktır. Buradan zengin kaynaklara sahip ve ciddi makalelerin yer aldığı Arma organisazyonuna ulaşabilirsiniz.


Ek: şu anda bir temeliniz yoksa, gidebileceğiniz bir yer de yoksa, daha önce de vermiş olduğum bu bağlantıya da bakıp (escrima tekniğidir), burada yapılanları deneyebilirsiniz, fakat hızlanmaya çalışmayın, sadece gösterilenler yavaş bir şekilde tekrarlayın. Esas nokta, vücudunuzu çevirerek (ki bu da ayağınızı çevirmekten başlar) vuruş yapmaktır.
Fikirlerim için ölmeyi göze alamam çünkü yanılıyor olabilirim - Bertrand Russel

İyi bir fikir üretmek için, pek çok fikir bilmek gerekir:

* Yeni başlayanlar için FRP

* Fantastik edebiyata yeni başlayanlar ve bu türde ilerlemek isteyenler için

* Kılıçlar ve diğer eskiçağ silahları hakkında

* Dark Sun


* Distopya Korkuları

Daha fazlası için: Index

Çevrimdışı ryuk

  • ***
  • 497
  • Rom: 25
  • ne değiştirebilir bir insanın doğasını?
    • Profili Görüntüle
Ynt: Kılıçlar Hakkında & Kendo
« Yanıtla #28 : 17 Eylül 2014, 23:46:07 »
Kılıç uğraşlarında ilerlemek için genel rehber'in ardından:



Kılıç Uğraşlarında İlerlemek İçin Özel Rehber

Bu rehber, kılıç uğraşlarına başlamış olanlara, başlayacak olanlara, başlamak isteyip şu anda olanak bulamadıkları için başlayamayan fakat yine de hazırlık yapmak isteyenlere yöneliktir.

A) Donanım

Spoiler: Göster


Dövüş- savunma sanatlarında insanlara sürekli söylenen bir şey vardır:

"Güçlü olmak önemli değildir"

"Bu sanat güç gerektirmiyor"

Bu çok büyük bir yalandır. Vücudunuzu kullanarak yaptığınız her uğraşta, bir miktar kas gücü gerekir. Doğru olan ifade ise şudur: Bodybuildingciler gibi topak topak kaslara sahip olmanız gereksizdir; fakat her sporun gerektirdiği bir asgari güç vardır. Bu asgari güce sahipseniz, geri kalanın üstesinden hız ve esneklik ile gelebilirsiniz.

Sözünü ettiğim "asgari güç" , salonlarda ağırlık kaldırıp indirerek elde edilen cinsten değildir. İki şekilde geliştirilir:

1- Güç çalışmaları ile.

2- Uğraştığınız sanatın (her ne ise) tekniklerini uzun süre çalışarak kasların uyumlanmasını sağlamak yolu ile.

2. tipteki güç her sanat için faklı olacaktır. Bir kendoka ile bir eskrimcinin kas yapısı, yaptıkları sanatta yoğun olarak kullanılan kasların faklı olması nedeniyle birbirinden ayrılır. Bu tip gücü, yukarıda da söylediğim gibi, teknikleri çalışa çalışa zaman içinde zaten elde edeceksiniz.

1. tipteki güç ise kılıç ve "striking" içeren her tip sanatta ortaktır. Bu başlıkta daha çok bu tip güçten söz edeceğim.

Kılıç içeren sanatlarda, en önemli kaslar bacak kaslarıdır. Vücudunuzu bacaklarınız taşır. Hareketli olmanızı bacaklarınız sağlar. Eğer hareketli değilseniz, mutlaka kaybedersiniz.

Bacaklarınızı nasıl güçlendirirsiniz:En temel iki çalışmadan biri (ve en önemlisi) ip atlamaktır.Başlangıçta hedefiniz bir dakika kesintisiz atlamak olsun (yapamıyorsanız kendinizi parçalamayın, hedefi küçük tutun, zamanla yapacaksınız). Üç dakika aralıksız atlayabiliyorsanız, iyisiniz demektir. Kesintisiz on dakika yapabiliyorsanız, harikasınız. Diğer çalışma ise squat çalışmasıdır.

Ek: squat yerine duvar oturuşu da yapabilirsiniz. 20 saniye ila başlayıp, en az bir dakika yapabilecek hale gelene kadar çalışın.

ikinci derecede önemli olan kaslar, karın ve sırt kaslarıdır. Çünkü vücudunuzun alt ve üst kısımlarını birbirine bağlayan, koordineli oarak hareket etmenizi sağlayan kaslar bunlardır. Önerdiğim çalışma plank duruşudur. Başlangıçta otuz saniye yeterlidir, bir dakika durabiliyorsanız iyisiniz. Mekik çekmeyi önermiyorum fakat seviyorsanız yapabilirsiniz.


Sırt kasları dik durmanızı, gerektiğinde geri çekilmenizi ve eskiv yapmanızı sağlar. Ters plank duruşu iyidir. Duruşta kalma süreleri plank ile aynı.

Kol kasları en son sırada geliyor. Bunları da şnav ve dips ve barfiks (rowing de olur), evde çalışmalarıyla geliştirebilirsiniz.

Esnekliğinizi korumanız çok önemli, çoğu güç çalışması kasların esnekliğini yitirmesine neden olur. Hangi bölgeyi çalışıyorsanız, çalışmanın öncesinde ve sonrasında orayı esnetin.



Saydıklarımın hepsi içinde en faydalı çalışmanın hangisi olduğunu sorarsanız; kesinlikle ip atlamaktır derim. Başka hiçbir çalışma, koordinasyonu, hızı, gücü ve dengeyi tek başına bu kadar iyi geliştiremez.

Not:mideniz doluyken çalışmayın bunları. Yemeğin üstünden en az ikibuçuk-üç saat geçmiş olsun. Güç çalışmalarını birer gün ara vererek çalışın. Yani bir gün çalışın, ertesi gün kasların kendini onarıp geliştirmesi için vücudunuzu dinlendirin. Dinlenme günlerinde esneme çalışmaları yapabilirsiniz.


B) Yazılım

Spoiler: Göster



1- Adımlar

Bu sanatarda en iyi öğrenilmesi gereken; adımlar ve ayak oyunlarıdır. Ciddi ustaların bazıları, öğrencilerine ilk bir ay sadece adım çalıştırır. Ayrıca bu sanatlarla uğraştığınız süre boyunca asla aksatmadan adım çalışmaya devam etmelisiniz.

Öğrendiğiniz sanata özgü adım çalışmalarının dışında; eğer geçmişte dans çalıştıysanız, orada öğrendiğiniz adımları çalışmak da yararlı olacaktır. Dans eğitimi almış kişilerin adım tekniklerinin çok iyi olduğunu ve karşılaşmalar sırasında bunların çok yararını gördüklerini gözlemledim.

Bunu geliştirmek için de ip atlamak iyi bir çalışmadır. Şimdi saçma gelecek ama ileride, neyin ne olduğunu anladığınızda bana hak vereceksiniz.

2- Denge

Dengenizi geliştirmek de önemlidir. En basit çalışma olarak şunu verebilirim: Ayağa kalkın ve hazırol vaziyetinde durun. Sonra ellerinizi belinize koyun, bir ayağınızı yerden kaldırın ve gözlerinizi kapatın. Bu şekilde bir dakika kalın. Gözleriniz kapalıyken dengenizi korumanın daha zor olduğunuz göreceksiniz. Sonra aynısını ellerinizi belinize koyarak değil, kollarınızı iki yana açarak deneyin.

İlerleyen zamanlarda ayağınızın tabanı değil, parmak ucunda durmaya çalışın. Bu, en temel denge çalışmasıdır.

3- Teknik

Tenkikleri yavaş ve sakince çalışın. Vücudunuzun neye nasıl tepki verdiğini çok iyi gözlemleyin; mümkünse ayna karşısında kendinizi izleyerek çalışın, çok yararlıdır.

Tenkileri öğrenirken onları hızlı ya da güçlü uygulamaya çalışmayın. Sadece doğru yapmak olsun amacınız.  Vücudunuzun tepkilerini iyi gözlemleyin; onu ilk kez bu şekilde kullanıyorsunuz. Alışması için zaman tanıyın.  Kendim, bir çok kez henüz zamanı gelmeden hızlanmaya çalıştığım için tekniğimi berbat edip, baştan çalışmak zorunda kaldım. Hız ve güç zamanla kendiliğinden gelecek.


Ek: Ayak oyunlarına alışmak için bu videonun ilk dört dakikasına çalışabilirsiniz, sonrasını yapabiliyorsanız yapın fakat tam anlayamıyorsanız boşverin. Önemli olan videonun ilk yarısındakiler :)
Fikirlerim için ölmeyi göze alamam çünkü yanılıyor olabilirim - Bertrand Russel

İyi bir fikir üretmek için, pek çok fikir bilmek gerekir:

* Yeni başlayanlar için FRP

* Fantastik edebiyata yeni başlayanlar ve bu türde ilerlemek isteyenler için

* Kılıçlar ve diğer eskiçağ silahları hakkında

* Dark Sun


* Distopya Korkuları

Daha fazlası için: Index

Çevrimdışı Wanderer

  • ****
  • 1501
  • Rom: 28
  • Uzun günler ve hoş geceler dilerim.
    • Profili Görüntüle
    • Blog Sayfam - Yolsuz Yolcu
Ynt: Kılıçlar Hakkında & Kendo
« Yanıtla #29 : 29 Eylül 2014, 08:01:29 »
Okuya okuya izleye izleye yazının sonuna ulaşmış bulunuyorum. Vakit ayırıp bu bilgileri bizlerle paylaştığın için çok teşekkür ederim, ellerine sağlık. Devamını merakla beklerken kendime eğitim için bir tahta parçası aramaya başlıyorum hemen. :D
May the force, be with you.