Kayıt Ol

Leibowitz İçin Bir İlahi - Walter M. Miller, JR.

Çevrimdışı Black Helen

  • ***
  • 782
  • Rom: 15
    • Profili Görüntüle
Leibowitz İçin Bir İlahi - Walter M. Miller, JR.
« : 06 Nisan 2012, 21:11:03 »

İthaki Yayınları bu sefer post apokaliptik bir bilimkurgu romanı olan Walter M. Miller, JR.'ın yazdığı Leibowitz İçin Bir İlahi ile okurlarının karşısına geliyor!

En iyi 100 Fantastik ve Bilim Kurgu Kitabı - 2011 listesinin 35. sırasında bulunan bu kitap nükleer savaş sonrası uygarlıktan geriye kalanları kurtarmaya çalışan St. Leibowitz Tarikatı Keşişleri'ni anlatıyor.

Bakın tanıtım yazısı kitap hakkında ne gibi ipuçları veriyor:

Yeryüzünü silip süpüren Alev Tufanı'ndan yüzyıllar sonra Aziz Leibowitz Tarikatı rahipleri kadim bilgiyi korumuşlardır. Utah Çölü'ndeki manastırlarında kurucularına ait değerli andaçları muhafaza etmişlerdir: Kutsal ozalit, mukaddes alışveriş listesi ve Radyoaktif Serpinti Sığınağı kutsal mabedi...

Ölümsüz bir gezginin korumacılığında insanlığın küllerinden yeniden doğuşuna tanıklık ederler ve ışık ile karanlık, yaşamla ölüm arasındaki savaşın sonsuz dramının canlanışını izlerler.

Alıntı
"Sıradışı bir roman... Tüyler ürpertici."
-Time Magazine-

"Heyecan verici ve iyi planlanmış bir hikaye... Mutlaka Okuyun."
-Library Journal-

Nisan ayının başlarında çıkacak, çevirisini Sönmez Güven'in, yayına hazırlığını ise Seda Ersavcı'nın üstlendiği kitabın tanıtım ve künye bilgileri için buraya tıklayabilirsiniz.
Spoiler: Göster

Çevrimdışı Fırtınakıran

  • *
  • 8351
  • Rom: 1
  • Unique Ravenclaw
    • Profili Görüntüle
Ynt: Leibowitz İçin Bir İlahi // Walter M. Miller, JR.
« Yanıtla #1 : 06 Nisan 2012, 21:18:41 »
En iyi 100 Fantastik ve Bilim Kurgu Kitabı - 2011 listesinde olmasından dolayı ilgimi epey çeken bir kitap oldu. Yaptığım kısa araştırma sonucunda post-apokaliptik türünün önemli eserlerinden olduğunu da öğrendim. Yazarı daha çok öyküleriyle biliniyor olsa da bu kitap sanırım tek romanı.

Kitabın İthaki'den çıkmış olması içimi rahatlattı desem yeridir. Bir an Derviş Evi ve benzerleri gibi bunu da alakasız bir yayınevi kapacak sandım.

Çevrimdışı Elijah

  • ***
  • 627
  • Rom: 6
    • Profili Görüntüle
Ynt: Leibowitz İçin Bir İlahi // Walter M. Miller, JR.
« Yanıtla #2 : 20 Nisan 2012, 20:19:40 »
İlknokta'da ismini görür görmez alasım geldi, tanıtım bilgisine bakmadan sipariş ettim. Kitabın benim üzerimde resmen hipnotize edici bir etkisi oldu.

Bilim-kurgunun yanında biraz da fantastik bir havası varmış gibi geldi bana. Sonradan okuduğum tanıtımında "kadim bilgiler"i falan görünce, biraz da kapağın etkisiyle bu sonuca vardım. Okuyup göreceğiz. İlginçlik ve özgünlük anlamında sıkıntı çekmeyeceğiz, orası kesin.

Ayrıca bu kitap, okuyacağım ilk post-apokaliptik hikaye olma özelliğini de taşıyor. Bu yüzden benim için apayrı bir yeri olacak. Üst raflara koyacağım, koruyup kollayacağım onu. Ninniler falan söyleyeceğim.
Planemo Syndrome

Çevrimdışı Fırtınakıran

  • *
  • 8351
  • Rom: 1
  • Unique Ravenclaw
    • Profili Görüntüle
Ynt: Leibowitz İçin Bir İlahi // Walter M. Miller, JR.
« Yanıtla #3 : 11 Mayıs 2012, 20:27:35 »
Kitabın türünün post apokaliptik olmasından ötürü, eğer aradığınız mutant yaratıklar ya da çöllerden fırlayan dev solucanlarsa bu sizin kitabınız değil. Leibowitz İçin Bir İlahi, sanıldığının aksine oldukça ağırlıklı ve insanı düşünmeye iten -sürükleyen- bir düşünce kitabı adeta. İnsanlığın kendini yok edişinin, bilginin ellerde bilerek ve istenerek parçalanmasını, uyanışın, yükselişin ve sonucunda bir döngüye girişin öyküsü bu.

Bu post apokaliptik klasiği (çeşitli kaynaklar bu iddiamı desteklemekte), üç bölümden oluşuyor. Aslında buna üç çağ demek lazım. Nükleer bombalarla mahvolmuş, çölleşmiş ve cahilleşmiş bir dünyada, felaketten 600 yıl sonrasında buluyoruz kendimizi. Leibowitz o zamanlar Aziz bile değil. Tarikatı orada, çölün ortasında. Peki amaçları ne? Bu kitap bilginin yüceliğine dair de bir eser aynı zamanda. İlk bölüm Orta Çağ'a dönmüş dünyada, hayatta kalan bilgileri muhafaza eden bir manastırı konu ediyor. Neyi anlattığını bile bilmedikleri düzinelerce elektronik, felsefik ve edebi bilgileri tekrar tekrar kopyalayan ve ezberleyen rahipler var önümüzde. Onlar bu anlamadıkları metinleri büyük bir huşuyla, sadece gelecek nesillere taşımak için yapıyor. Bulunan bir alışveriş listesi bile çok kıymetli. Çünkü insanlık, altın çağını yaşayıp kendi sonunu getirmiş olan o insanlık, bilgiye aç.

İlk bölümde insanın içini burkan bazı sahneler görüyoruz. Bunlara trajikomik demek daha doğru olur, çünkü buldukları yeni belgelerin ne olduğunu biz biliyor olsak da onlar bunları çok farklı şeylere yoruyorlar. Mesela dünyayı mahveden radyasyon serpintilerinin iblis sanılması gibi. Ancak şu da var, ilk bölüm 125 sayfa olup bence pek  çok okuru sıkacak cinsten. Ben hiç sıkılmadım, fakat aksiyon bekleyen çoğu kişi için ağır kalacaktır.

Aradan bir 600 yıl daha geçiyor ve bu defa geliyoruz ikinci bölüme. Yine Leibowitz tarikatı var elimizde ve ne tuhaftır ki ampülün yeniden icadını görüyoruz. Laiklik fikirleri dolanıyor dört bir yanda. Bilim hızla gelişmeye başlıyor. İnsanlar yüzyıllar önce keşfettiklerini tekrar tekrar keşfediyor. Ellerinde görecelilik kuramı var, ancak yorumlayacak bilgileri yok. Olsun, onlar ikinci Rönesans için fazlasıyla azimli. Bu arada bu bölümle birlikte kitap kafamızda oturmaya başlıyor. Ayrıca bana epey bir Gülün Adı'nı hatırlatarak yüzümde bir tebessüm de oluşturmadı değil.

Üçüncü bölüme dairse hiçbir şey söylemeyeceğim. Onun hangi çağ olduğu ve son süpriz olsun.

İtahki bu kitapta iyi iş çıkarmış. Kitabın büyük kısmı Katolik mezhebinin etkisinde geçip, karakterlerin çoğu rahip takımından olsa da bu beni rahatsız etmedi. Kitapta çok fazla Latince söz ve İncil alıntısı var. İthaki bunlar için tek tek dipnotlar düşüp okura bir hayli yardımcı olmuş. Çeviri ve editörlük de gerçekten güzel.

Bu kitaba dair olabilecek tek eleştirim, dünyanın sadece Hristiyan aleminden oluşuyormuş gibi yansıtılması oldu. Bu yoğun Katolik öğeler beklediğim gibi beni rahatsız etmedi, ancak diğer iki ilahi dinden de izler görmek istedim açıkçası. Bunun dışında ağırlığının ve ününün hakkını veriyordu.

Kitabın daha önce 2011'de yapılan En İyi 100 Bilimkurgu/Fantastik Eseri sıralamasında da yer aldığını söylemiştim. Kendisi aynı zamanda Hugo Ödüllü. Aldığı ödüllerle bu sıralamadıki yerini kesinlikle hak ediyor. Gönül rahatlığıyla söylüyorum bunu da.

Leibowitz İçin Bir İlahi, bilginin kitabıdır. Tekrar edeyim, çoğu kişiye ağır gelebilir. Aksiyon, gizem gibi şeyler bekliyorsanız size göre değil bu kitap. Ancak üzerinde düşnmek ve gerçekten özgün bir kugu bulmak istiyorsanız ona bir şans verin. Burada fazla değinip spoiler'a girmemek için atladığım üzere, kurgu gerçekten özgün. Çok ciddi ve sağlam temellere oturtulmuş, merkezinde insanla kovaladığı bilginin olduğu önemli bir eser.

Çevrimdışı minrand

  • **
  • 80
  • Rom: 19
    • Profili Görüntüle
Ynt: Leibowitz İçin Bir İlahi // Walter M. Miller, JR.
« Yanıtla #4 : 18 Kasım 2012, 20:34:08 »
Portal büyesinde tarafımdan hazırlanan incelemeye ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.
"oh lord, if there is a lord,
save my soul, if i have a soul."

Çevrimdışı Tardis

  • **
  • 92
  • Rom: 0
    • Profili Görüntüle
Ynt: Leibowitz İçin Bir İlahi // Walter M. Miller, JR.
« Yanıtla #5 : 22 Aralık 2012, 02:10:45 »
Not ediyorum okuyacağım.
İnsanlar güçsüz oldukları için ağlamazlar,
Çok zamandır güçlü oldukları için ağlarlar...

Çevrimdışı strider

  • **
  • 141
  • Rom: 2
    • Profili Görüntüle
Ynt: Leibowitz İçin Bir İlahi // Walter M. Miller, JR.
« Yanıtla #6 : 09 Şubat 2013, 22:42:50 »
Az önce radyoda çekilişle kazandım. Kitap hakkında hiçbir fikrim olmamasına rağmen bir içgüdüyle katıldım çekilişe.
Kötü bir kitap olmayacağını yine içgüdülerim bana söylüyor  :)
O halde git... Bundan başka dünyalar da var.

Çevrimdışı KoyuBeyaz

  • ********
  • 2753
  • Rom: 59
  • Rasyonalist dominant.
    • Profili Görüntüle
Ynt: Leibowitz İçin Bir İlahi // Walter M. Miller, JR.
« Yanıtla #7 : 26 Nisan 2013, 22:26:10 »
Kitabın genel olarak üzerimde bıraktığı etkiyle ilgili kısa bir yorum yapmak istedim.

Kitap ağır başlıyor ama aslında bu ağırlık yazarın özgün ve güzel dilinin bir özelliği sadece. Bu yüzden eğer dile ve anlatımın hızına alışacak kadar okursanız kitabın kalanı birden hafifleyiveriyor, sayfalar sayfaları kovalamaya başlıyor. Buradan sonra eserin tadını çıkarmak ve sonuna gelindiğinde etkilenmek kalıyor geriye.

Kitap bende daha önce sadece Patrick Süskind'ın Koku kitabının başarabildiği bir etkiyi uyandırdı: Orjinalliğini ve anlatımıyla da farklı olduğunu bittikten sonra kazıdı kafama. Diğerlerinden bir farkı var, bunu görmemek mümkün değil. "Benzersiz" tanımının uyduğu sayılı eserden biri oldu benim için çünkü gerek konunun işlenişi, gerek çağların birbirine bağlanışı, gerek karakterlerin oturaklılığı ve gerek konuyu anlatırken odaklandığı noktalar olsun her şeyiyle bütün bir eser bu. Kafanızı karıştıracak bir şey yok, akışında rahatsızlık duyacağınız bir bölüm yok, bilginin korunması ve yeniden ve yeniden ve yeniden doğması var... Her bölüm kendi içinde oturaklı ve ayrı ayrı okunabilirken bir araya geldiklerinde eşsiz bir etki yaratıyorlar. Ana kurgunun içindeki göndermeler (direkt İncil'e olanları kast etmiyorum hem de) ve yan karakterler bile kendi içlerinde çok sağlam basıyorlar yere. Ve akbabalar. Yavrularını sevgiyle besliyor, dünyayı seviyorlar.

Pek çok kitapta bulamayacağınız türden bir deneyim sunuyor Leibowitz İçin Bir İlahi. Okuduğum en iyi kitaplardan biriydi kesinlikle ve bunu ancak bittiğinde tam olarak görebildim. Sadece sonunun sizde yaratacağı etki için bile olsa bir göz atmanızı şiddetle tavsiye ederim.

Yorumun çok dağınık olduğunun da farkındayım ama zaten portalımızda çok güzel bir incelemesi ve yukarıda da aynı şekilde çok hoş bir yorumu olduğundan... Olsun o kadar yav.
Uzay elbisemle kavgaya hazırım.

Çevrimdışı eroniki

  • **
  • 73
  • Rom: 0
    • Profili Görüntüle
Ynt: Leibowitz İçin Bir İlahi - Walter M. Miller, JR.
« Yanıtla #8 : 14 Eylül 2015, 00:58:15 »
Aradan bir aydan fazla bir süre geçmesine rağmen bu eser hakkında yorum yapmamak büyük bir haksızlık olurdu .
Kitap üç bölümden oluşuyor ve bu bölümler arasında zaman farkı ve ufakta olsa bağlar var (bunları yakalamanın verdiği mutluluğu tarif edemem :D )
İlk bölüm hakkında şunu söyleyebilirim benim en çok sıkıldığım ve en çok ürktüğüm bölümdü yazarın dili genelde okumayı hoş bir hale getirse de sıkılmadığımı söylemek yalan olur.
Spoiler: Göster
Korktuğum kısıma gelirsek beni ürküten şey insanların abartma yeteneği oldu . Bunun nedeni inançların çoğunun eski tarihlerde olmasıydı ve bu bir insanın inancının tamamen abartıdan ibaret olması ihtimalini gözler önüne seriyordu . Sıkıldığım kısım ise Francis'in susturulup normal hayatını Yeni Romaya gidene kadar sürdürdüğü kısımdı .

İkinci bölüm ilk bölüme göre çok daha hızlıydı Ve bu bölümde ufakta olsa kitabın fantastik yanını görüyoruz. Leibowitz tarikatı burada bir Rönesansın şafağında ve bu bölüm sizi aynı zamanda güldürecek .
Spoiler: Göster
Genel olarak hem eğlendiğim hem de düşündüğüm bir bölümdü . Benjamin'in ile Paula arasındaki bölümü gerçekten harikaydı onun dışında Paulo ile dekan arasındaki tartışmalarından da bir o kadar zevk almadığımı söyleyemem.

Geliyoruz üçüncü bölüme . İkinci bölümü bitirdikten sonra üçüncü bölümün ikinci bölüm karşısında sönük kalacağını tahmin ediyordum ama ne kadar yanıldığımı söylesem az kalır eğer bu kitabın gidişatını gösteren bir grafik olsaydı ok hep yükselişi gösterirdi . Üçüncü bölümde hepsini okurken zevk alacağınız birbiri ardına kurulmuş düşünceler bulunuyor.
Spoiler: Göster
Keşke kitabın devamı niteliğindeki diğer kitapta dilimize çevrilseydi ve keşke pek çok kişi sadece son bölümü bile olsa bu kitabı okusaydı dediğim bir bölüm oldu . Son bölüm bize dünyayı cehenneme çevirmek için yapmamız gerekenleri söylüyordu , bu konuya fazla girmek istemiyorum çünkü bu son bölüm siyasetle çok ilişkili . Ve bence doğru bir düşünce üstünde duruyor. Bunun dışında ötenazi meselesi var dı ki keşke okurken tam anlamıyla bir cevap bulabilseydim ama hala bu konu üstünde ikilemdeyim .

Bu benim ikinci , bir kitap hakkındaki yorumumdu ve şunları yazmak bile beni fazlasıyla zorladı . Belki üzerinden bir buçuk ay geçtiği içindir . Ama elimden geldiğince anlatmaya çalıştım ve pek başarılı olmadığım gibi bir gerçek gözüküyor :D . Zaten sitede upuzun bir incelemesi var onuda okumadan es geçmeyin derim.
Son olarak bana bu kitabı hediye ettikleri için Kayıp Rıhtım'a teşekkür ederim :) .