Merhaba
fantastik dostlar !

Fantastik edebiyat hayranı olarak her edebiyatsever gibi kısa bir öykü yazmayı planlıyorum.
fakat bilinenden daha çok "bunu sadece ben sorun etmiyorumdur" şeklinde kafamda oluşan argümanlarla bu konuyu açmış bulunuyorum.
bildiğiniz gibi çoğu fantastik romanlar ; ya yazarının oluşturduğu yeni bir dünya'da ki bu dünyanın mevcut dünya ile alakası yoktur ; apayrı hiyerarşisi, apayrı kültürü vardır,ya da yazarlar günümüz dünyasında "yine" dediğimiz yerde,fantastik öğeler kurgular ve önümüze sunar.
bu konu ile ilgili çok kafayı yormuştum ve hala yormaktayım ;
+ Mevcut dünya üzerinden yola çıkılırsa,okurların ortaya çıkmış eser ile birebir özdeşleşmesinin kolay olacağını düşünüyorum.
çünkü mevcut dünya hepimizin hayallerinin kırıldığı,materyalist gözlerle gördüğümüz bir hayat alanı.Romanlarda bu dünya üzerinde oluşan ekstrem durumlar,"
hepimizin başına gelebilir".
+ Diğer seçenek ise yeni dünya !
J.R.R Tolkien üstadımızın da yarattığı gibi.
yazara "tanrımsı" özellikler katıyor,kişisel idealara dayanırsak.
her şeyin sizin kontrolünüzde olduğu bir dünya ; yeni türler,yeni kültürler,yeni objeler ya da yepyeni süjeler ! kısacası "yeni dünya" gerçekten fantastik romanların felsefe taşıdır diyebiliriz.
fakat kişisel düşüncelerim bu tür romanların "kahramanlarla okuyucuların özdeşme noktası" olarak yapılmadığı.
yani LOTR serisini okuyan fantastik bir kişi "Dedem
Sauron olabilir" şeklinde düşüncesi , fantastik açıdan safsatadan öteye gidemez.
çünkü LOTR serisi apayrı bir dünya'da geçiyor.
burada bazılarımız "mantıkdışı !" diye seslenebilir bana,fakat ben bir okuyucu romanı okuduğunda o romanı hayatından çıkarmaması taraftarıyım : başına bir iş geldiğinde okuduğu kahramandan güç almalı ya da başarı kazandığında "romandan" okuduğu olay gibi sevinmeli.fantastik edebiyat neden seviyoruz ? çünkü
sıradanlığı sıradanlar gibi sıradanlaştırmadığımızdan.
bizim gibi düşünenler,fantastik kahramanlarla özdeşleşip tekrar tekrar okuduğu romanı hala elinden düşürmemek istemezler mi ?
Kısacası gelelim Altın soruya ;
Yeni bir dünya mı yaratmalı mıyız ? yoksa Bu dünyayı mı tekrar yaratmalıyız ?