Şöyle bir sorum olacak: Kaç yaşından sonra bu türde kitap yazabilecek hale gelirim? Yani, örnek olarak 16 yaşına gelip çok kitap okusam, çok yazı yazsam bile yazar olunacak bir yaş değil gibime geliyor. Kaç yaşlarında, roman yazmak için yeterli niteliklere sahip olabilirim?
Örnek Christopher Paolini ilk kitabı Eragon yazar 19 yaşındayken basıldı (basıldı diyorum yazıldı demiyorum

) Yazar Miras Döngüsü adlı serisinin diğer üç ana kitabını da yazdı. Eserler onlarca dile çevrildi. Ve yazıldığı dilin konuşulduğu ülkelerde çok satanlar listesinde uzun süre kaldı. Doğru hatırlıyorsam 17 yaşında yazıyordu kitabı.Kitap gerçekten çok başarılıdır. Serinin dört kitabını da okudum. (Hatta sizin yaşınıza da uygun. Ben 13 yaşımda okumuştum ilk üç kitabını. Hem sana da iyi bir örnek olur. Umudunu yeniler hevesini tazeler

)
Ama okumak önemli dememizin en önemli sebebine değinecek olursam. İyi bir örnek verdim kötüsünü de vereyim. Kristal Kılıç Eren Demit verebileceğim en somut örnek olacaktır. Yazar hala Dünya'nın en genç yazarı ünvanına sahip diye hatırlıyorum. Kitabı yayınlandığında 13 yaşlarında idi şu an 15 olması lazım. Eseri gerçekten de üslup bakımından çok zayıftı. Hikaye sanki bilgisayarda oyun oynayan heyecanlı bir çocuğun oyundaki olayı yarım yamalak anlatmasından farksızdı.
Sana şu yaşa geldiğinde olmuş olursun diyebilmeyi isterdim fakat bu böyle bir şey değil. Bir yerden sonra o kadar çok eser okumuş olacaksın ki kelimelerinin dizilişinin nasıl ince bir iş olduğunu anlayacaksın. Takdir etmesini ve yermesini bileceksin. İşte o zaman kendi cümlelerinde kalite baş gösterecek. Yani bu zamanın geldiğini sen anlayacaksın

Sen umudunu kaybetme. Christopher Paolini Dünya'da iz bırakmış bir yazar. Eserleri çok biliniyor. Neden sende de öyle olmasın.
Ayrıca yapılan yorumlar sonucu sende şöyle bir algı oluşturduk galiba: Her kitap bir tecrübe puanıdır 1500 puan olununca yazar olunur. Böyle bir şey yok

Kitap zevk almak için okunmalı en başta. Bu amaçla yola çıkarsan estetik zevkinde gelişir

Gezdiğin yüzlerce Diyar olur