Kayıt Ol

Süper kahraman dizileri/fimleri... Nimet mi, külfet mi?

Çevrimdışı mit

  • *
  • 5536
  • Rom: 96
  • Kronik Anakronik
    • Profili Görüntüle
    • Yorgun Savaşçı'nın Günlüğü
Steven Spielberg şu haberimizde süper kahraman filmleriyle ilgili oldukça ilginç bir iddia atmış ortaya. Demiş ki:

Alıntı
Western’in öldüğü bir zaman vardı ve süper kahraman filmlerinin de Western’in yolundan gideceği bir zaman gelecek. Bu demek değil ki, Western’in geri gelmesi ve süper kahraman filmlerinin dönmesi için bir fırsat olmayacak.

Şu anda süper kahraman filmleri oldukça canlı ve başarılı. Söylediğim tek şey, popüler kültürde bu döngünün sınırlı bir zamana sahip olduğudur. Genç film yapımcıları tarafından bizler için keşfedilmiş başka türlerin, mitolojik kurguların yerini alacağı bir gün gelecek.

Sevgili Fırtınakıran da haberin sonunda şöyle bir yorumda bulunmuş:

Alıntı
Çocukluktan yetişkinliğime kadar, hayatımın her anında “kahramanım” olmuş karakterlerin bu derece sömürülmesinden rahatsız olmayı sürdürüyorum.

Haberi yayınladıktan kısa bir süre sonra "kanlılarımızdan" Elendil_XX ile güzel bir sohbet geçti aramızda. Elendil her ikisine de katılmadığını söyleyip 100 kamçı dar- öhöm, her ikisine de katılmadığını söyleyip süper kahramanları beyazperdede görmenin kendisini çok heyecanlandırdığını ve bunun uzun uuzn bir süre böyle devam etmesini umduğunu söyledi.

Ben de G.R.R. Martin'e esin kaynağı olan her zamanki sayduyululuğum, sakinliğim ve de haşmetimle onun ağzını burnunu... dağıtmadım tabii ki, yüzünün normal şekli böyleydi onun. Fabrika çıkışı böyle bu modellerin. Dedim ki, evet, ben de süper kahraman filmlerini seviyorum ama bu kadar seriye bağlamalarından, arka arkaya bu kadar çok dizi ve film çekilmesinden rahatsızım. Çünkü çekiciliği kalmıyor, seriye bağlıyor ve kalite düşüyor. Ben de Spielberg gibi (IQ seviyemiz yakın olduğundan) düşünüyorum o nedenle.

Sonra baktık muhabbet güzel, böyle kanlı manlı, kımıl kımıl, bu konuyu foruma taşıyalım da bakalım diğer arkadaşlarımız ne düşünüyor dedik.

Eee... Ne diyorsunuz? :)
Jackal knows who you are,
Jackal knows where you are.
Try to hide if you dare.
Do your best, i don't care.

Çevrimdışı Black Helen

  • ***
  • 782
  • Rom: 15
    • Profili Görüntüle
Ynt: Süper kahraman dizileri/fimleri... Nimet mi, külfet mi?
« Yanıtla #1 : 04 Eylül 2015, 18:16:34 »
Daha birkaç gün önce kardeşimle aynı konuyu konuşmuştuk o yüzden hemen damlıyorum. Ben açıkçası bu konuda arada kalmış durumdayım. Bir yandan popüler kültürün bu "geriden beslenme" alışkanlığı beni biraz sıkmaya başladı. Çünkü sadece çizgi romanlardan koparılan süper kahramanlar değil, otuz kırk yıl önce popüler olan çoğu şey tekrar ısıtılıp önümüze sürülüyor (Star Wars, Pixels vs.). Popüler kültürün eleğinden geçen ve biraz da para kaygısına bulanan bu yeni yapımlar maalesef eski ve köklü hayranları tatmin etmeye yetmiyor. Kahramanlar üstün körü yansıtılıyor ya da değiştiriliyorlar.

Diğer yandan da kardeşimin kuşağı -ve hatta benim kuşağım- bu eski ve yeniden ele alınmamış olsalar biraz zor ulaşabilecekleri kültüre öyle ya da böyle erişmiş oluyorlar. Modernleştirilmiş versiyonları ekranda görüp, eskileri merak edenler de az değil. Bu şekilde süper kahramanların tozlanıp, unutulmasının önüne geçilmiş oluyor. Yine de üç dört yıl sonra Spielberg'un de dediği gibi temelli bir kenara atılacak oluşları yadsınamayacak bir gerçek. Popüler kültürde her konunun belli bir raf ömrü var maalesef. O yüzden kararsız durumdayım. Gidip izliyor, tüketiyor muyum, evet. Ama çoğu yeniden uyarlama film ve dizinin benim üzerimdeki etkisi zayıf oluyor. İstediğim tadı alamıyorum.
Spoiler: Göster

Çevrimdışı maviadige

  • **
  • 161
  • Rom: 4
    • Profili Görüntüle
Ynt: Süper kahraman dizileri/fimleri... Nimet mi, külfet mi?
« Yanıtla #2 : 13 Mart 2016, 23:57:22 »
Biraz kafama göre yorum yapacağım, o yüzden süper kahraman hayranları kusura bakmasın. Zaten kpss'ye hazırlanmaktan nevrim dönmüş. :)

Süper kahramanları pek sevdiğim söylenemez. Geçenlerde Yenilmezler'e gittim ama onun nedeni de birden fazla karakterin nasıl sunulacağını merak etmemdi. Günümüzde süper kahraman filmi denince aklıma sadece görsel efekt için çok para dökülmüş ve oyunculuk olarak seyirciye pek bir şey sunmayan, hep kendini tekrar eden film topluluğu geliyor. Diğerlerinden biraz olsun sevdiğim karakter Hulk oldu, filmi kastetmiyorum karakter bazında. Hulk bana daha doğal geldi nedense. Aniden öfkelenmesi ve saldırıya geçmesi insalcıl göründü sanırım. Ayrıca diğerleri gibi garip kıyafeti yoktu neyse ki. :)

Sinemalarda artık bu tür yapımlar çok olduğundan sinemaya nadiren giderim, hatta pek film de izlemiyorum artık. Birkaç yıldır Japon animeleri ve Kore dizilerine odaklandım. Böylece ihtiyacım olan fantastik dünya ile insan ilişkilerinin iyi harmanlandığı şeyi animelerde, samimi oyunculuk ve etkileyici konuların bir arada sunulduğu şeyleri de bu dizilerde bulmuş oldum. Biraz laf kalabalıklığı yaptım ama içimde birikmişti bunlar, söylemek istedim. :D
Yakından bakarsan güzelleşecek.
Uzun süre bakarsan sevimli olacak.
Sen de aynısın...

-School 2013-

Çevrimdışı Thargelion

  • *
  • 2
  • Rom: 0
    • Profili Görüntüle
Ynt: Süper kahraman dizileri/fimleri... Nimet mi, külfet mi?
« Yanıtla #3 : 15 Mart 2016, 04:30:56 »
Süper kahraman filmleri olsun olsun da tadında bıraksınlar yani. Hepsini seri haline dönüştürüyorlar. Serilerin ilki zaten en iyileridir. Ama sonra baktılar iyi tuttu bunun serisini yapalım diye seriye girişiyorlar. Bence çok kötü bir durum. Yeni çıkan Ant-Man çok iyiydi inşallah seri olmaz. Diğer yandan müthiş bir ilgi gören Deadpool'a henüz gütmedim bakalım nasıl olmuş göreceğiz. :)

Süper kahramanların filmleri dışında dizileri de çıkmaya başladı. Diğer tüm kahramanların da dizisi çıkacak diye bir iddia dolaşıyor ortalıkta. Devamı gelecek gibi görülüyor.

Çevrimdışı Engin YILDIRIM

  • *
  • 27
  • Rom: 1
    • Profili Görüntüle
Ynt: Süper kahraman dizileri/fimleri... Nimet mi, külfet mi?
« Yanıtla #4 : 16 Mart 2016, 21:51:02 »
Hollywood senaristlerinin grevinden sonra ortada yazar kalmayınca hazır yazılmış olan şeyler, cgi da hazır en parlak dönemindeyken filmleştiriliyor.
Bir tek kahramanın olduğu diziler/filmler sade gelmeye başladığı için hepsi ortaya karışık sunuluyor.
Masalların birbirine harmanlanıp izleyiciyi başka bir şey düşünmeden ekrana kilitlemek için kullanıldığı bir dönemdeyiz.
Çizgi romanlara bozuk para atmayı özledim. Kapaklarını cilalayıp kadifeyle parlatmayı.
Evet yaşlıyım :)
Tamirci

Çevrimdışı mit

  • *
  • 5536
  • Rom: 96
  • Kronik Anakronik
    • Profili Görüntüle
    • Yorgun Savaşçı'nın Günlüğü
Ynt: Süper kahraman dizileri/fimleri... Nimet mi, külfet mi?
« Yanıtla #5 : 17 Mart 2016, 19:24:59 »
Çizgi romanlara bozuk para atmayı özledim. Kapaklarını cilalayıp kadifeyle parlatmayı.
Evet yaşlıyım :)

Benim dönemimdeki çizgi romanların kapaklarının karton veya ince yaprak olduğunu düşünürsek kadifeyle parlattığınız kapakların aynı olmadığını varsayıyorum :) Çizgi romana bozuk para atınca ne oluyordu peki? Hiç duymamıştım bunu da.
Jackal knows who you are,
Jackal knows where you are.
Try to hide if you dare.
Do your best, i don't care.

Çevrimdışı Grayswandir

  • ***
  • 815
  • Rom: 14
  • You may have heard of me.
    • Profili Görüntüle
Ynt: Süper kahraman dizileri/fimleri... Nimet mi, külfet mi?
« Yanıtla #6 : 18 Mart 2016, 17:27:38 »
Bunu yapmadım kesinlikle, bunun için en azından bir 20 yaş gencim herhalde ama duymuştum. Bozuk paraları çizgi romanların kapaklarından kaydırmak suretiyle oynanan bir oyun. Çizgiromanın sahibinin amacı paraların üstünde durmaması, kayıp gitmesi. Kurallarını tam olarak anımsamıyorum ama.
In the beginning the Universe was created.
This has made a lot of people very angry and been widely regarded as a bad move.

#hayır

Çevrimdışı ryuk

  • ***
  • 497
  • Rom: 25
  • ne değiştirebilir bir insanın doğasını?
    • Profili Görüntüle
Ynt: Süper kahraman dizileri/fimleri... Nimet mi, külfet mi?
« Yanıtla #7 : 18 Mart 2016, 19:26:46 »
Süperkahramanları küçüklüğümden beri sevmem.

Yapay ve zorlama geliyordu çünkü. Büyüdükçe de hepsinin aslında propaganda amaçlı üretildiğni öğrenmemle süperkahraman sevgisizliğim daha da pekişti.

Bu yüzden ne şekilde olursa olsun, süperkahraman dizilerini-filmlerini-çizgiromanlarını gereksiz buluyorum.

Evet. Çok muhalifim.
Fikirlerim için ölmeyi göze alamam çünkü yanılıyor olabilirim - Bertrand Russel

İyi bir fikir üretmek için, pek çok fikir bilmek gerekir:

* Yeni başlayanlar için FRP

* Fantastik edebiyata yeni başlayanlar ve bu türde ilerlemek isteyenler için

* Kılıçlar ve diğer eskiçağ silahları hakkında

* Dark Sun


* Distopya Korkuları

Daha fazlası için: Index

Ynt: Süper kahraman dizileri/fimleri... Nimet mi, külfet mi?
« Yanıtla #8 : 18 Mart 2016, 19:37:45 »
Marvel bence bu sektörün tekeli olma yolunda çok iyi ve de kaliteden kesinlikle ödün vermeyen adımlar atarak işi hakkıyla yapıyor. Onlara söyleyecek sözüm yok neredeyse, hangi dizisini, hangi filmini izlediysem "Sıktı, suyunu çıkardınız artık." demedim. (Agent Carter'ın ikinci sezonunda biraz dedim gerçi, umuyorum ki sadece geçiş sezonu olduğundandır.)
Lakin, DC bana çok "LAN PARA VARMIŞ????" diyip de girmiş gibi sektöre, Smallville de dahil dizilerin gerek konusal olarak sönüklüğü gerek karakterlerin, kendi "karakterlerini" kaybedip CW'nin hedef izleyicisine uygun hale gelmeleri için iyice budanıp da özlerinden apayrı bir hal almaları, çok canımı sıkıyor. Sinema sektöründe de daha iyisini söyleyemeyeceğim doğrusu, Marvel'in 4-5 yıl boyunca ilmek ilmek ördüğü Avengers'ini görüp de yüzeyselliğin dibine vurmuş bir Justice League izletecekler gibi geliyor, hiç değilse önümüzdeki birkaç yıl boyunca.

Her şey bir yana, çizgi-roman, çizgi-roman olarak kalsın, roman da roman olarak. Hollywood'taki üşengeç "sözde" senaristlerin küçük kulüplerden yıldız futbolcu arayan antrenörleri gibi davranarak her köşeden dizi ve film çıkartmaları kalite ne olursa olsun, en basit tabiriyle, irrite edici.

Çevrimdışı Grayswandir

  • ***
  • 815
  • Rom: 14
  • You may have heard of me.
    • Profili Görüntüle
Ynt: Süper kahraman dizileri/fimleri... Nimet mi, külfet mi?
« Yanıtla #9 : 18 Mart 2016, 21:54:26 »
DC'yi bu sektörde gerçekten başarısız görüyorum. Gotham fena değil gibi, onun dışında Flash genel senaryo açısından başarılı ama o "cheesy"likten kurtulamadığı sürece hiçbir zaman sağlam bir dizi olamayacak. Diğer dizilere ise hiç girmiyorum bile. Sinemada da şu ana kadar Nolanverse dışında sağlam bir işlerini göremedik, bence o seride de hak iddia edemezler zaten pek. Umarım yeni filmleriyle bu durum biraz değişir.

Marvel ise gerçekten hakkını veriyor diye düşünüyorum yaptığı çoğu işin. Elbette her şey gibi bunlardan da besleniyorlar, ya da sömürüyorlar diyebiliriz. Para kaynağı onlar için, popüler bir sektör ve dolayısıyla devam ediyorlar yapmaya. Neyse ki bu benim zerre kadar umurumda değil. Zevk aldığım sürece, o diziyi/filmi yapan kişinin ne amaçla yaptığının pek önemi yok. Keyfinize bakın yahu. Ki zaten safi sömürü olsa ortaya düzgün işler çıkmaz( bkz. bütün Michael Bay filmleri). Marvel özelinde konuşursam çok keyif alıyorum. 2-3 film dışında "bu hiç olmamış" dediğim hiçbir işleri yok. Dolayısıyla büyük nimet bence.
In the beginning the Universe was created.
This has made a lot of people very angry and been widely regarded as a bad move.

#hayır

Çevrimdışı yaprak.onur

  • **
  • 150
  • Rom: 5
    • Profili Görüntüle
    • Blog
Ynt: Süper kahraman dizileri/fimleri... Nimet mi, külfet mi?
« Yanıtla #10 : 19 Mart 2016, 12:46:11 »
Ben bu süper kahraman filmlerine biraz pazarlama açısından bakıyorum ve yakın gelecekte popülerliklerini kaybedeceklerine inanmıyorum.

Marvel çok başarılı bir pazarlama stratejisi geliştirerek son yıllarda markasını ciddi anlamda güçlendirdi bu yaparken de hedef kitleyi genişletme stratejisi kullandı.
Süper kahramanlar çizgi romanlar aracılığıyla zaten belli bir hedef kitle tarafından yıllardır sevilip merakla takip ediliyordu fakat bu kitle çok sınırlıydı. 'Geek' olan her şeyin popüler kültürde kendine bir yer bulması (ki bunun da çeşitli sosyal değişimler... yani pazarlama stratejileri yoluyla olduğuna inanıyorum ama o ayrı bir tartışma konusu) bu kitle zaten genişlemeye elverişli hale gelmişti; Marvel da özellikle Thor ve Ironman gibi karakterlerin filmler daha bir romantik macera kıvamına getirilerek buna bir de benzer türde diziler eklenerek bu hedef kitlesini iyice genişletti.
Günümüzde genel bir izleyicinin filmlerden beklediği şeyler çok basit: biraz macera, biraz aksiyon, biraz duygusallık ve her zaman olduğu gibi kötülerin kaybedip iyilerin kazanması.
Zaten şu güne kadar çizgi roman olarak yazılmış hikayeler bunların hepsini içerirken bunu beyaz perdeye taşımak bence çok kolay bir hareket. Ellerinde yarım yüzyıllık hikaye arşivi ve kullanabilecekleri bir sürü karakter var. Şimdi bir de izleyecek kitleyi arttırdıkları için bundan elde ettikleri gelir de oldukça yüksek.

Dolayısıyla bence önümdeki on sene boyunca bu furya artarak devam edecek. Ellerindeki asıl çekirdek hedef kitle kısa süre içinde tanıyıp sevdikleri kahramanları bildiklerinden farklı şekillerde beyaz perdede görmekten rahatsız olup artık izlemekten var geçecek olsa da ellerinde yeni bir kitle var.

Yani bence yeni kitle için nimet eski kitle içinse külfet olacaklar...
"Bir harekete dönüşmediği, fiziksel olarak bir varlık elde etmediği sürece düşünceler gelip geçicidir ve ortaya çıktıkları anda eriyip yok olurlar. Seni bir seçim yapmak zorunda bırakmadıkları, ne kadar önemsiz olursa olsun bir eylem ya da harekete neden olmadıkları sürece anlamsızlardır. Harekete geçiren düşünceler tehlikeli olabilir. Geçirmeyenlerin hiçbir anlamı yoktur."
- Adalet, Ann Leckie

Çevrimdışı cankutpotter

  • ****
  • 1233
  • Rom: 14
    • Profili Görüntüle
    • Büyülü Kale, Hayallerinizin adresi.
Ynt: Süper kahraman dizileri/fimleri... Nimet mi, külfet mi?
« Yanıtla #11 : 19 Mart 2016, 14:52:21 »
Açıkçası bu konuda ne diyebilirim pek emin değilim ama genel olarak bu tip işlerin -hayatın her alanında olduğu gibi- çift yönlü olduğunu düşünüyorum. Bir açıdan yeni nesle işlerini tanıtmak var diğer yanda da para var ama işin ucunda sırf para olsa güzel işlerin de meydana çıkmayacağını hepimiz biliyoruz. Marvel filmlerini severek izliyorum ve çizgi romanları keşfetmem konusunda bana ilham kaynağı olan filmler de bunlardı. Ama açıkçası paranın da izleyiciden geldiğini düşünürsek, kötü bir şey yapmamak için iki hatta üç defa falan düşünmeleri gerek derim ben. Sonuç olarak izliyorum, ama bir gün bitebilir de elbette, bir öğretmenimiz lisedeyken her şeyin bir doyum noktası olacağını söylemişti. İlla ki bitecek ama önemli olan insanların, seyircinin, onlara gerçekten saygılı şeyler izleyebilmesi aslında.
İnsan, hayalleriyle vardır.

Çevrimdışı Engin YILDIRIM

  • *
  • 27
  • Rom: 1
    • Profili Görüntüle
Ynt: Süper kahraman dizileri/fimleri... Nimet mi, külfet mi?
« Yanıtla #12 : 20 Mart 2016, 02:14:02 »
Çizgi romanlara bozuk para atmayı özledim. Kapaklarını cilalayıp kadifeyle parlatmayı.
Evet yaşlıyım :)

Benim dönemimdeki çizgi romanların kapaklarının karton veya ince yaprak olduğunu düşünürsek kadifeyle parlattığınız kapakların aynı olmadığını varsayıyorum :) Çizgi romana bozuk para atınca ne oluyordu peki? Hiç duymamıştım bunu da.

Kusura bakmayın biraz geç oldu anca gördüm.
Boş arsaların olduğu bir İstanbul'da herkes çizgiromanlarını getirip toplanırdı.
Onbeş yirmi adım arası bir mesafe ayarlanıp çizgi roman yere konur ve yanlış hatırlamıyorsam ya 1 yada 2,5 TL metal para üzerine atılıp kapakta tutturulmaya çalışılırdı.
Açılan bahise veya atılan paraya göre bir veya birden fazla tutturan çizgi romanın sahibi olur; eğer tutturamazsa derginin sahibi parayı alırdı.
Tabi çizgi roman sahipleri de parlak kapaklarda para kayıp düşsün diye yüzeyi cilalayıp kadifeyle parlatırlardı.
Ben o dönem (1985 civarı) 10 yaşındaydım ve mahalleden abilerimin benim kadife pantolonuma çizgi roman sürttüklerini hatırlıyorum. Aynı günün sonunda ilk çizgi romanımı da hediye etmişti biri. Superman. Evde saklamak için bayağı çabalamıştım.
Tamirci

Çevrimdışı VeRMiNaaRD

  • ***
  • 461
  • Rom: 1
  • Star-Lord
    • Profili Görüntüle
Ynt: Süper kahraman dizileri/fimleri... Nimet mi, külfet mi?
« Yanıtla #13 : 20 Mart 2016, 10:27:34 »
Enteresan bir oyunmuş.

Birçoğunuz benim "geek" olduğumu biliyorsunuz. Çok küçük yaştan beri bu dünyanın içindeyim ancak artık sıkıldığımı söylemeden edemeyeceğim. Filmler konusunda bir şikayetim yok henüz ama diziler gerçekten baydı. Yılda 1 2 film çıkmasının bir zararı olmuyor oturur izleriz ancak zibilyon tane dizi çıktı piyasaya. İşin kötü yanı birkaçını izleyelim yeter deme şansı da yok crossover bölümler sağolsun birini izliyorsan öbürünü de izleyeceksin! DC'nin Arrow, Flash, Constantine, SuperGirl, LoT birlikteliği derken Marvel da Defenders ekibi için Daredevil, Jesica Jones, Ironfist, Punisher vs birlikteliğine geçmesi iyice gıcık etti beni. Hani güzel yapsalar birşey demeyecem ama kötü oluyor izlemeyelim diyorsun ama güzel olanında öbürüne bağlantı yapıyor diye izlemek zorunda kalıyorsun. Bir geek olarak bu durum sevindirmesi gerekirken, çizgiromanlardan tanıyıp sevdiğimiz karakterlerin artık ele ayağa düşmesi beni üzüyor. Eskiden beri ara ara maraton yaptığım Star Wars mesela kimse bilmezken 7. Film çıkışında Bim'in aktüelci teyzelerine, bebebeliğin diline sakız oldu. Zaten işten güçten birşeyler okuyup izlemeye vakit yok bu kadar dizi içinden eleme yapamayıp hepsini izlemek zorunda gibi hissetmem de iyice kafamı yoruyor.
Marvel yine özene bezene yapıyor ama DC çok ergence ve çok amatörce yapıyor sanki!

Çevrimdışı Bay_Karamsar

  • ****
  • 865
  • Rom: 12
    • Profili Görüntüle
Ynt: Süper kahraman dizileri/fimleri... Nimet mi, külfet mi?
« Yanıtla #14 : 08 Nisan 2016, 18:14:43 »
Süper kahraman türünü temel almış dizi/filmlerin ana karakterleri markaya dönüşürse, yapımcısının yüzünü güldüren nimete dönüşeceği kanaatindeyim.

Ana kahraman için anlatılacak hikaye bitti demişken (örnek 90'lardaki son Batman filmleri) sağlam bir yeni başlangıç noktası (Örnek Nolan'ın Batman üçlemesi) ile sunulabilinirse, yani kısaca, yeni film kaliteli olursa süper kahraman türünü -her ne kadar içerdiği temalar illaki öyle olmak zorunda olmasa da- aksiyon-maceranın alt türü şeklinde görmeye devam ederiz.