Bir filmi özel veya sevilen yapan, izleyen için ilkleri yaşatmasıdır bence. Star Wars zamanının çok ilerisinde bir filmdi. Gerek içeriğiyle, gerek senaryosuyla görülmemiş bir filmdi. Hele kendimden hatırlıyorum da 90 lı yıllarda izlediğim, içinde 3-5 CGI efekt olan filmlerde dibim düşüyordu. Günümüzdekiler ise neredeyse gerçek gibi ama o dönemlerdeki gibi artık heyecanlandırmıyor. Yani bir alışılmışlık var.
Star Wars sevmeyenler de ilk deneyimleri olmamasından kaynaklanmaktadır diye düşünüyorum. Açıkçası ben de sevenlerden değilim ama sevmeyen de değilim. Yani güzel seri ancak gereğinden fazla abartılıyor günümüzde. Dediğim gibi 70'lerde yapılmışlığını göz önüne alınca saygım fazlasıyla var, ama günümüz izleyicisinden de aynı saygıyı veya ilkiymiş gibi sevmesini de beklememeliyiz. (Ki bunu 30 yaşındaki biri olarak ve film serisini baya ufakken izlemiş olmama rağmen söylüyorum.)
Star Wars evreninde sevdiğim şey deneysel bir film olmasyıdı. Yeni şeyleri denemek adına elini taşın altına koymuştu George Lucas. Senaryosunda ise zamanının ilerisinde bir kurguyu barındırmasını çok sevmiştim. Ama sevmediğim şeyler ise bilimkurgu gibi lanse edilmesine rağmen bilimkurgudan uzak olmasıydı. Ve mutlak iyi, mutlak kötü anlayışını pek sevemiyorum sanırım. Herkes kendine göre iyidir sonuçta...
Neyse, özetle demem o ki "yok efendim film şahane, beğenmeyenler ne bilir ki zaten" veya "film çöp, bunun neresini beğeniyorsunuz" ikilemlerinden bıktık. Herkes, her şeyi beğenmek zorunda değil
Ne de olsa mutlak iyi ve mutlak kötü diye bir şey yoktur