Kayıt Ol

Githyanki-Githzerai

Çevrimdışı voyvoda

  • **
  • 202
  • Rom: 5
    • Profili Görüntüle
Githyanki-Githzerai
« : 20 Temmuz 2009, 02:52:30 »
GITHZERAI

Githzerai’lar, genel olarak Limbo düzleminde yaşayan ve bir zamanlar insan olan bir ırktır.
Githzerai’lar doğuştan bazı büyülere karşı dirence ve psişik güçlere sahiptirler. Dövüş eğitime eğilimleri vardır ve çoğu, ruhban olarak savaşır.

Spoiler: Göster

 
Githzeria Toplumu

Githzerai halkı, dinine bağlı ve iç gözlemcidir. Bir kısım githzerai doğal büyü dirençlerini kaybedip büyücü olmayı seçerken, bir kısım ruhban eğitimi alır. Bazı çok yetenekli githzerailar ise, dövüşlerini büyü ve psişik güçleri ile birleştiren zerth’lere dönüşürler. Ayrıca zerth’ler, dini liderlik gibi githzerai toplumunda önemli yeri olan bir konuma sahiptirler. Kuzenleri ve aynı zamanda düşmanları olan Githyanki’ler gibi Githzeria’lar da, nefret edilen Illithid’leri bulmak ve öldürmek için av grupları oluştururlar. Githzerai’lar çoğunlukla Limbo kaosunda, psişik ve ruhsal güçlerini kullanarak düzlemin kaos girdabından oluşturdukları kalelerde ve manastırlarda yaşarlar.

Spoiler: Göster


Tarih

Githzerai’lar ve Githyanki’ler, önceden “İnsan” olarak tabir edilen bir ırktı. İllithid’lerin esiri ve köleleriydiler ve bir çok yıllar boyunca tam bir köle gibi çalıştılar. İnsan ırkından biri ve Githzerai’ların Tanrı-vari figürü olan Zerthimon, gerçek kişisel farkındalığa ve İllithid’lerin zihinsel zincirlerine karşı dayanıklılığa sahip olan ilk İnsan’dı. Zerthimon, diğerlerinin hallerinin farkına varmalarını sağladı ve de onlara illithid’lere nasıl karşı koyacaklarını gösterdi. Yeteri kadar insanı kendine getirme işlemi gizlice, uzun bir zaman yürütüldü, öyle ki illithid’lere karşı tam bir ayaklanma çıkarıldı. İnsan ırkı başarılı oldu ve Kavruk Düzlükler üzerindeki illithid krallığından (bazılarının söylediğine göre çoklu evrende şimdiye kadar kurulmuş en güçlü krallık) arta kalan her şeyi yok etti.

Bu başarının ışığında, isyanın lideri ve bir savaş kraliçesi olan Gith, İnsan’ların çoklu evrende geriye kalan tüm Illithid’leri bulup yok edinceye kadar dinlenemeyeceklerini: ondan sonra ise İnsan’ların, var olan tüm düzlemlere hükmetmekte ve diğer tüm ırklara savaş açmakta serbest olacaklarını söylemiştir.

Birçok kişinin kalbi bu amacı paylaşmıştı. Zerthimon ise İnsan’ların zaten özgürlüğü tattığını ve ırklarına gelen hasarı onarmaya başlamaları gerektiğini savundu. O da birçok İnsan’ın kalbinin paylaştığı bir amacı dile getirmişti. Ama Gith kendisininkinin tek yol olduğu ve bu konuda “aynı gökyüzünün altında” olacakları konusunda ısrarlıydı.

O vakit Zerthimon, Gith’e “iki tane gökyüzü olamayacağını” söylemiştir. Ve bu da, İnsan’ları githyanki ve githzerai ırklarına ayıran savaşın ilanı, “İki Gökyüzü’nün Beyanı” olarak bilinmiştir. Savaş, Kavruk Düzlükler’de yapıldı ve Githzerai’lar Limbo kaosuna geri çekilirken Githyanki’ler de Astral Deniz’e çekilmişlerdir. İki ırk o zamandan beri düşmanlığı sürdürmüştür.



GITHYANKI

Githyanki’ler astral denizde yaşayan ve bir zamanlar İnsan olan bir ırktır.

Tüm Githyanki çocukları küçük telekinetik yeteneklere sahiptirler, fakat biraz çalışma ile yeteneklerini geliştirilebilirler. Githyankiler genellikle psişik güçler yerine büyücülüğü tercih ederler.

Spoiler: Göster


Githyanki Toplumu

Githyanki toplumu, hem erkeklerin hem de kadınların ağırlıklı olarak büyü ve dövüşte geliştiği savaşçı bir toplumdur. Birbirlerine sadık olmaları rağmen, aşırı derece de bireyseldirler. İllithid kalelerine baskın yapmak, dini bir tören gibi değerlendirilir.

Sonsuz Astral Düzlem’de yaşarlar. Githyanki’ler hem düzlemin içine düşmüş maddelerden yaptıkları kalelerde hem de tanrı-adaların(ölü tanrıların büyük taştan cesetleri) üzerine kurulu şehirlerde yaşarlar.  Başkent ve en büyük şehir olan Tu’narath, ‘Hiçlikteki Tek’ olarak bilinen bir ölü güçten oluşan tanrı-adanın üzerine kuruludur.

Githyanki’ler "Tir'su" adlı özel bir yazı formu kullanırlar. Bu form; kelimelerin düz bir şekilde değil de daireler şeklinde oluştuğu; bir kelimenin harflerinin tepeden saat yönünde dizildiği bir alfabetik run setidir. Cümleler bu halka serileriyle oluşur. Runlara mistik anlamlar yüklendiğinden, Githyanki’ler  büyülü asalar ve semboller üretirken tir’su’yu kullanırlar.

Spoiler: Göster


Tarih

Githyanki’lerin ataları, illithid’lerin zihinsel olarak bağlanıp yönettiği, muazzam krallıkları’nın bel kemiği gibi çalıştırdıkları köle insanlardı. Nihayetinde, efendilerinin zihin kontrolüne karşı zihinsel direnç kazandıktan sonra köleler isyan çıkardı ve böylece de illithid krallığının sonu gelmiş oldu.

Tek başına illithid ırkının yok edilmesi onları tatmin etmedi ve savaş onları tekrar köle yapabilecek her ırka karşı yayıldı. “İki Gökyüzü’nün Beyanı”nda, bir zamanlar köle olan ırk,  githyanki’lere ve githyanki’ler tarafından, illithidlerin gizli kalelerine geri çekilmelerine göz yumma ihanetleri yüzünden, nefret edilen githzerai’lara parçalandı. O zamandan beri iki ırk birbiriyle savaş halindedirler.


Çeviri: Voyvoda & Nefertari

Çevrimdışı haldun989

  • *
  • 4
  • Rom: 0
    • Profili Görüntüle
Ynt: Githyanki-Githzerai
« Yanıtla #1 : 19 Ocak 2011, 13:38:59 »
Paylaşımın için teşekkürler, merak uyandıran bir başlıktı.

Çevrimdışı Larien

  • **
  • 133
  • Rom: 0
  • Söyle dost..
    • Profili Görüntüle
Ynt: Githyanki-Githzerai
« Yanıtla #2 : 19 Ocak 2011, 15:09:33 »
Baya ilgimi çekti bu konu. Emeğine sağlık, paylaşım için teşekkürler.
Why, the Past should ever be forgot?

Çevrimdışı ryuk

  • ***
  • 497
  • Rom: 25
  • ne değiştirebilir bir insanın doğasını?
    • Profili Görüntüle
Ynt: Githyanki-Githzerai
« Yanıtla #3 : 14 Aralık 2011, 16:49:20 »
Planescape : Torment oyununda en sevdiğim karakter (dakkon) bir githzerai idi. "the unbroken circle of zerthimon" adlı tabletler okunmaya değerdir :)
Fikirlerim için ölmeyi göze alamam çünkü yanılıyor olabilirim - Bertrand Russel

İyi bir fikir üretmek için, pek çok fikir bilmek gerekir:

* Yeni başlayanlar için FRP

* Fantastik edebiyata yeni başlayanlar ve bu türde ilerlemek isteyenler için

* Kılıçlar ve diğer eskiçağ silahları hakkında

* Dark Sun


* Distopya Korkuları

Daha fazlası için: Index

Çevrimdışı Özgür Ruh

  • *
  • 12
  • Rom: 0
    • Profili Görüntüle
Ynt: Githyanki-Githzerai
« Yanıtla #4 : 12 Şubat 2012, 18:10:56 »
Peki bu ırklar FR'nin hangi kitabında geçiyor? Drizzt Efsanesi'ne devam edersem karşılaşabilir miyim mesela? (6. kitabındayım şu an) Veya yan kitaplara mı bakmalıyım?

Çevrimdışı Lordmuti

  • ****
  • 1123
  • Rom: 35
  • Time is a drug. Too much of it kills you.
    • Profili Görüntüle
Ynt: Githyanki-Githzerai
« Yanıtla #5 : 12 Şubat 2012, 18:15:56 »
Drizzt serisinde hiç geçmiyor diye biliyorum ben. Neverwinter Nights 2'de ana senaryo bu ırklarla bağlantılı onu oynayabilirsiniz belki.



İmparator olmayı canım kolay mı sandın?
Dünyaya kazık çaktım duyulsun adım.