G.R.R. Martin, Taht Oyunları’nın 6. Sezonunda Yok

grr martin1

Buz ve Ateşin Şarkısı adlı efsane serisinin hem kitapları hem de dizisiyle kalbimizde ‘taht’ kuran, ancak son romanını bitirme konusunda bir türlü ilerleme kaydedemeyen G.R.R. Martin bu kez işi sıkıya almışa benziyor.

Daha önce sizlere şuradaki haberimizde Martin’in serinin son kitabı olan The Winds Of Winter’ı (Kış Rüzgârları) bitirebilmek adına bu ay katılacağı pek çok etkinliği iptal ettiğini aktarmıştık. Görünen o ki Martin kendine daha fazla yazma zamanı yaratma konusunda bir hayli ciddi; çünkü Taht Oyunları dizisinin önümüzdeki sezonunda da yer almayacağını kişisel blog sayfasından resmen duyurdu.

Bir – iki aylık zorlu bir düşünme sürecinin ardından Taht Oyunları’nın altıncı sezonu için bir bölüm yazmamaya karar verdim. Bir bölümlük senaryo yazmak bana minimum üç haftaya mâl oluyor. Eğer ki o bölüm doğrudan doğruya kitaptan uyarlama değilse bu süre daha da fazla olabiliyor. Altıncı sezon için bir bölüm yazmak bana The Winds Of Winter’ın üzerinde çalışarak değerlendirebileceğim bir aya, hatta altı haftaya bile mâl olabilir. Bunu göze alamam.

Senaryo işini David Benioff, D.B. Weiss ve Bryan Cogman’a bırakan Martin’in bu üç ismin işi kotaracağına inancı tam.

Serinin sıkı takipçilerinin bildiği de gibi George R. R. Martin daha önceki sezonlarda dizinin bir bölümünü bizzat kaleme alıyor, böylece olayların doğru yönde gitmesine de katkıda bulunuyordu. Ancak geçen yıl da buna benzer bir açıklama yapmış, beşinci sezon için bir bölüm yazmayarak kitabını bitireceğine odaklanmıştı. Görünen o ki bu süre kendisine yetmemiş.

Katılmayacağı etkinliklere de değinen Martin, “onur konuğu” olarak davet ettiklerine dokunmadığını da belirtmiş. Çünkü, diyor Martin, onur konuğu olduğum etkinliklerdeki insanlar beni yıllar öncesinden davet ettiler ve aylardır bunun reklamını yapıyorlar. Diğer  etkinliklerdeyse sadece kendi çalışmasıyla orada bulacak olan bir katılımcıyım ve bu da kendimi daha az suçlu hissetmeme neden oluyor.

Herkesin Taht Oyunları serisinin yeni kitabı The Winds of Winter için Martin’in eline baktığı bir gerçek. Yazarınsa, sanki kitabındaki karakterlere yaptığı gibi hayranlarını da cezalandırmak istercesine romanını elinden geldiğince uzun bir zaman zarfında yazmaya çalıştığı kanısı okuyucuların zihinlerinde belirmiyor değil. Hâl böyle olunca herkes Martin’in bunca projeyi iptal ettikten sonra yeni kitabına odaklanmasını bekliyor. Ama durun! Maalesef işler sandığınız gibi gitmiyor.

Çok meşgulüm derken sadece The Winds of Winter’ı yazmaktan bahsetmiyorum. Hâli hazırda Vahşi Kartlar’ın editörlüğünü de üstlendiğim için serinin üçüncü kitabı High Stakes üzerinde de çalışıyorum. Ayrıca Universal Studios tarafından çekilecek olan Vahşi Kartlar’ın yapımına da yardımcı oluyorum. Bunların yanı sıra farklı aşamalarda olan üç bilgisayar oyununa danışmanlık yapıyor ve HBO ile imzaladığım sözleşmenin gereklerini yerine getiriyorum.

Yazar kısa hikayelerine dayanan bazı kısa film teklifleri aldığında dile getiriyor. Ama uyarıyor da: Bunlar henüz ön aşaması bile bitmemiş şeyler. Saydığı bunca şeyin ardından okuyucularına rahat bir nefes aldırmak için ekliyor:

Meşgulüm. Ama lütfen şunu aklınızdan çıkarmayın: İçinde bulunduğum diğer bütün projeler editörlük, yapımcılık ya da danışmanlık. Yazacağın tek şey ise The Winds of Winter olacak.

Eh… bizlere de bu noktadan sonra kendisine bol bol ilham ve acımasızlık dilemek, Winds Of Winter çıkana dek açlığımızı sizler için çevirdiğimiz ÖN OKUMAYLA gidermek kalıyor.