Daredevil Dizisini Görme Engelli Hayranları da Takip Edebilecek

daredevil

Online dizi devi Netflix, yeni dizisi Daredevil ile herkesi kendine adeta aşık etti. Daredevil’dan sonra diğer süper kahraman dizileri sönük kaldı yanında. Bunu biz değil, diziyi takip edenler söylüyor. Ancak şimdi bununla da bitmiyor. Çünkü Daredevil’ın görme engelli hayranları için Netflix, diziyi “sesli” olarak takipçilerine ulaştıracak. Üstelik aksiyon sahneleri de buna dahil!

Netflix, geride bıraktığımız haftaya damgasını vuran ve uzun zamandır hayranları tarafından merakla beklenen Daredevil dizisi için sesli betimleme özelliğini başlattı. Artık görme engelli hayranlar da bu özellik sayesinde dizideki bütün görsel unsurları detaylı bir şekilde duyup öğrenecekler. Bu özelliğin ilk olarak Daredevil dizisi için seçilmesinin sebebiyse, bildiğiniz üzere, başkarakterin görme engelli bir süper kahraman olması.

Peki bu tam olarak nasıl olacak? Netflix cephesinden gelen açıklama şöyle:

“Ekranda olan biten ne varsa; fiziksel hareket içeren aksiyon sahneler, yüz ifadeleri, kostümler ve sahne değişimleri dahil sesli betimlemede yer alacak.”

Eğer hala aklınızda canlanmadıysa hemen bir örnek verelim. Daredevil dizisinin açılış jenereğinde anlatıcı, “Çizgi roman sayfalarının ortasında kalın ve büyük harflerle ’Marvel’ yazısı belirdi” diyecek. Dizinin ilk sahnesi başladığındaysa “Bir trafik kazasının karmaşasında, yaralanan oğluna ulaşmak için bir baba kalabalığı yararak yaklaşıyor!” şeklinde betimlemelerde bulunacak.

Netflix yetkilileri bu özelliğin Daredevil dizisiyle kalmayıp, diğer dizi ve filmlerinde de yakın zamanda uygulanacağını belirtti. İlk olarak House of Cards, Orange is the New Black, Unbreakable Kimmy Schmidt ve Marco Polo dizilerinin eski ve yeni yayınlanan sezonlarına uygulanacağı müjdesini de verdi.

Netflix’i bu takdir edilesi uygulaması için tebrik ediyoruz. Ülkemizde de Kanal D ile başlayan bu uygulama umarız daha da gelişir ve her kesime ulaşır. Yayıncı sektörüne de bu vesileyle e-kitap alanındaki çalışmaların ne kadar önemli olduğunu, görme engelli okurlar için nasıl bir kolaylık sağladığını bir kez daha belirtmiş olalım.