Sabitfikir’in “2015’in En iyi 50 Kitabı” Listesinde Fantazya Eserleri

sabitfikir-ust

Sabitfikir’in her yıl yaptığı Yılın En İyi 50 Romanı listesinde bu yıl tanıdık isimler bizleri bekliyor.

Idefix’te 13. Sanal Kitap Fuarı’nın başlamasıyla birlikte Sabitfikir de 2015’in En İyi 50 Romanı listesini açıkladı. Bu seneki liste “sadece Türkçede ilk kez basılan kitapları” konu ediyor. Sabitfikir ekibi buna önemle dikkat çekiyor.

Bu yılki listenin seçici kurulu bakın kimlerden oluşuyordu:

A. Ömer Türkeş, Ahmet Ergenç, Ali Bulunmaz, Arzu Erol, Asuman Kafaoğlu-Büke, Aysu Önen, Bâki Asiltürk, Behçet Çelik, Behlül Dündar, Berrak Göçer, Burcu Arman, Burcu Bayer, Bülent Usta, Can Semercioğlu, Cenk Gündoğdu, Ceyhan Usanmaz, Derviş Şentekin, Egem Atik, Elif Tanrıyar, Eray Ak, F. Cihan Akkartal, Faruk Duman, Ferhat Uludere, Fırat Demir, Gökçe Gündüç, Hakan Bıçakcı, Halil Türkden, Hande Gürses, Hande Öğüt, Hasan Cömert, Hayati Roman, Hikmet Hükümenoğlu, Hilmi Tezgör, İpek Şoran, Kaya Genç, Kıvanç Koçak, küçük İskender, Levent Cantek, Mehmet Said Aydın, Melisa Kesmez, Meltem Gürle, Mert Tanaydın, Mustafa Çevikdoğan, Müge Karahan, Nazan Maksudyan, Nilay Kaya, Nurduran Duman, Oylum Yılmaz, Sabri Gürses, Seda Ateş, Sibel Oral, Şima İmşir Parker, Tanıl Bora, Tülin Er, Yankı Enki, Yenal Bilgici.

Pek çok tanıdık ve yetkin ismin önderliğinde yapılan listede bizi çok heyecanlandıran bazı eserler mevcut. Biz de onları sizler için derledik.

  • Jaguar Kitap’ın titiz çalışmasıyla ortaya çıkmış, kendisi küçücük ama etkisi kocaman olan Kağıt Ev, bu 50 kitaplık listede 8. sırada. Bu eseri sizlere pek çok kez tavsiye ettik, yine edelim. Eğer siz de bizim gibi birer kitap tutkunuysanız, Kağıt Ev bu tutkumuzun ne boyutlara ulaşabileceğini sizi hem ürküterek hem de düşündürerek gösterecek.
  • Biz kendisini daha çok distopyanın gelmiş geçmiş en büyük ustalarından saysak da sadece bu türün değil, edebiyatın yetkin kalemlerinden biri olan George Orwell da listede. Bu yıl Can Yayınları’ndan çıkan Boğulmamak İçin, 1930’ların İngiltere’sine ironik bir bakış sunuyor. Kitap listede 16. sırada.
  • Yeraltı edebiyatının en popüler ve en sarsıcı kalemlerinden Chuck Palahniuk da listede. Ayrıntı Yayınları ile ülkemizde devam ettiği yolda, basılan son kitaplarından olan Anlat Bakalım ile 34. sırada. Rahatsız edici gerçeklerin ve dehşet verici şeylerin kralı, Hollywood’un ışıltılı dünyasına karanlık bir bakış atıyor. Tam da ondan beklendiği gibi.
  • 37. sırada İthaki Yayınları’ndan çıkan Sınırdaki Ev’i görüyor ve ürperiyoruz. Korku edebiyatının en eski ve güçlü kalemlerinden William Hope Hodgson’ın bu kült eseri, vakti zamanında Lovecraft’ı bile kalbinden vurmuştu.
  • 40. sırada bu sene çok büyük tartışmalara yol açmış Gömülü Dev var. Kazuo Ishiguro’nun bu fantastik eseri, onu bilimkurgunun kraliçesi Ursula K. Le Guin ile karşı karşıya getirmişti. Hatta bu ustaların çarpışmasını sizler için Türkçeye de çevirmiştik.

Listenin tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Listede bu yıl çeviri romanlar ağırlıkta olsa da, ilk sıralar Türkçe edebiyatın leziz eserlerine verildi. Ne dersiniz, bu senenin listesi içinize sindi mi?