Batman: İlk Yıl Bizlerle!

batman-ilk-yil-ust

JBC Yayıncılık, Christopher Nolan’ın üçlemesine esin kaynağı olan, Batman külliyatının en önemli maceralarından İlk Yıl’ı dilimize kazandırdı.

Nasıl ki Frank Miller’ın yazdığı Kara Şövalye Dönüyor gelmiş geçmiş en iyi Batman hikâyesi sayılıyorsa yine aynı yazarın kaleme aldığı İlk Yıl da hemen onun ardından ikinci sırada yer alır.

80’li yıllarda Batman şimdiki popülerliğinden iyice uzaklaşmış, neredeyse kimsenin okumadığı bir karakter hâline gelmişti. Bunda 1966’daki meşhur dizinin izinden gitmeye ve dinamik ikilinin hâlâ uzaylılarla ve komik takılan düşmanlarla savaşmaya devam etmesinin de katkısı büyüktü. Derken Frank Miller ortaya çıktı ve Kara Şövalye Dönüyor ile daha gerçekçi, karanlık ve oldukça karamsar bir Batman macerası sundu okurlara. Alternatif bir boyutta geçmesine, daha yaşlı bir Bruce Wayne sunmasına ve mini seri olarak tasarlanmasına rağmen bu karamsar Batman o kadar çok sevildi ki DC bu yolu takip etmeye karar verdi.

Böylece bir yıl sonra yine Frank Miller’ın yazdığı Batman: İlk Yıl (Year One) çıktı piyasaya. Bruce Wayne’in eğitiminden yeni döndüğü Komiser Gordon’ın ise Gotham’a ilk kez atandığı günlerde başlayan çizgi roman bu ikilinin ilk kez tanışmasını konu alır. Başta birbirlerine güvenmeseler de zamanla aynı tarafta olduklarını anlarlar ve Gotham’ın yozlaşmışlığına birlikte savaş açarlar.

1987’de yazılar Batman: İlk Yıl öyle sevilir öyle bir popülariteye ulaşır ki ta 2011’deki Yeni 52’ye dek Batman ve Gordon’ın ilk tanışması, karakterlerin gerçek köken hikâyesi olarak kabul edilir. Batman’i bugün tanıdığımız büyük dedektif, muazzam bir taktisyen, karamsar bir adam ve kötülerin kalbine korku salan kahraman yapan ilk hikâye budur. Öldüren Şaka, Gülen Adam, Long Halloween, Knightfall gibi eserler temellerini hep İlk Yıl’dan alır. Keza Christopher Nolan’ın Batman Begins filmi ve Arkham Origins oyunu da öyle…

Batman: İlk Yıl’ın tanıtım bülteni şu şekilde:

batman-ilk-yil1986’da Frank Miller ve David Mazzucchelli Batman’in orijininin – kim ve nasıl Batman olduğunun – bu çığır açan yorumunu ürettiler.

Miller’ın Batman’in son günlerini anlatan distopik masalı KARA ŞÖVALYE DÖNÜYOR’dan kısa süre yazılan İLK YIL, efsanevi karakter için yeni bir vizyona zemin hazırladı.

BATMAN: İLK YIL ÖZEL BASKI’nın içinde çizgi romanın tamamı, Frank Miller’ın yazdığı giriş ve çizer David Mazzucchelli’den resimli bir son söz var. Karakter ve taslak çizimlerinin, örnek senaryo sayfalarının, eskizlerin ve bu modern çağ klasiğinin yaratılış sürecinin perdelerini aralayan çok daha fazla detayın da yer aldığı 40 sayfalık detaylı bir ek, bu cildi tamamlıyor.

Çevirisin Burç Üner’in, editörlüğünüyse Aslı Dağlı’nın üstlendiği 144 sayfalık cilt 21 Haziran’dan itibaren tüm kitapçılardaki yerini alacak. Ön okumasına hemen buradan ulaşabilirsiniz. Kaçırmayın deriz.