Kayıt Ol

Konusu Açıldı Mı Tavsiye Etmeye Başladığınız Kitaplar

Çevrimdışı Bay_Karamsar

  • ****
  • 865
  • Rom: 12
    • Profili Görüntüle
Hani bazen olur ya, sohbetler sırasında konu konuyu açar. O esnada, konuşulan konuya göre önceden yararı görülmüş ya da ortadaki konuyla alakadar olarak beğenilen kitapların ismi geçmeye başlar. Bazen durum daha da ileriye gidip, adı geçen kitabın muhakkak bulunup okunması gerektiği vurgulanır.

Bunun gibi bahsi geçti mi otomatik olarak adı hemen aklınıza gelen, etrafımıza okumaları için tavsiyede bulunduğumuz kitaplardan bahsedelim istedim. Unutmadan, bunlar her türden ve tarzdan kitaplar olabilirler.

Adet yerini bulsun, konuyu açan başlasın :)

Benim Hatam Değil! - Yazarlar, Carol Tarvis ve Elliot Aronson

Kişisel gelişim kitaplarıyla ünlü Kuraldışı Yayınlarından çıkma bir kitap. İçerik olaraksa basit bir kişisel gelişim kitapı değil. Aslında, içerdiği deney sonuçları ve yorumları sebebiyle kişisel gelişim kitabı demek yanlış olur. Kitaptan, öfkeyi sert şekilde açığa vurmanın sanılanın aksine insanı rahatlatmadığını öğrenmek şaşırtıcı olmuştu. Hataları başkalarında aramak gibi konular açıldı mı, muhakkak kitaptan bahsederim.

Çevrimdışı

  • ***
  • 403
  • Rom: 7
  • ☆★
    • Profili Görüntüle
Ynt: Konusu Açıldı Mı Tavsiye Etmeye Başladığınız Kitaplar
« Yanıtla #1 : 09 Ocak 2017, 11:23:17 »
Kitap okumaktan ne anlıyorsun, bilmem kaç sayfa kitapları elinden düşürmüyorsun, manyak mısın sen, okunur mu o kitaplar, insan sıkılır, nasıl dayanıyorsun vb. gibi yorumlar aldığımda önerdiğim ilk kitaptır. Oku sonra gel derim :). J.R.R Tolkien - Hobbit
İt was one of those March days.
When the sun shines hot,
And the wind blows cold.
When the summer in the light,
And winter in the shade.

Çevrimdışı -Kötü karakteR-

  • **
  • 157
  • Rom: 0
    • Profili Görüntüle
Ynt: Konusu Açıldı Mı Tavsiye Etmeye Başladığınız Kitaplar
« Yanıtla #2 : 09 Ocak 2017, 15:01:04 »
Kitap okumaktan ne anlıyorsun, bilmem kaç sayfa kitapları elinden düşürmüyorsun, manyak mısın sen, okunur mu o kitaplar, insan sıkılır, nasıl dayanıyorsun vb. gibi yorumlar aldığımda önerdiğim ilk kitaptır. Oku sonra gel derim :). J.R.R Tolkien - Hobbit
Bu konuda benim aklıma gelen ilk kitap Rüzgarın Adı - Patrick Rothfuss olurdu.

Çevrimdışı Bay_Karamsar

  • ****
  • 865
  • Rom: 12
    • Profili Görüntüle
Ynt: Konusu Açıldı Mı Tavsiye Etmeye Başladığınız Kitaplar
« Yanıtla #3 : 10 Ocak 2017, 16:07:26 »
"Yüzüklerin Efendisi serisi (burada kasıt üçleme) okuyayım mı acaba?" sorusuna, "Merak ediyorsanız alıp okuyun." cevabı verdiğim çok olmuştur.

Çevrimdışı yafeshan

  • **
  • 310
  • Rom: 5
    • Profili Görüntüle
Ynt: Konusu Açıldı Mı Tavsiye Etmeye Başladığınız Kitaplar
« Yanıtla #4 : 11 Ocak 2017, 16:27:47 »
Baska turlerde cahil oldugum icin sadece fantastik; konusu acilirsa onceden hic bu turde kitap okuyup okumadigini sorarim, yeni baslanacaksa Ejderha mizragi, yeni baslamiyorsa direk Zaman Carki serisi, garibim orda burda guzel kitap aramasin bosuna.

Çevrimdışı Guy Fawkes

  • **
  • 266
  • Rom: 1
    • Profili Görüntüle
Ynt: Konusu Açıldı Mı Tavsiye Etmeye Başladığınız Kitaplar
« Yanıtla #5 : 11 Ocak 2017, 20:19:24 »
Çok kitap okur musun diye soran arkadaşıma, Amerikan Tanrıları'nı okuyorum demiştim. O da gerçekten Amerika'daki tanrılarla ilgili bilgi veren mitolojik bir kitap sanmış bunu ve alabilmek için evinden çok uzakta olan kitapçıya koşa koşa gitmiş. Ben de farkında olmadan bir öneride bulunmuş oldum. Umarım kitabı okuyordur.

Çevrimdışı ryuk

  • ***
  • 497
  • Rom: 25
  • ne değiştirebilir bir insanın doğasını?
    • Profili Görüntüle
Ynt: Konusu Açıldı Mı Tavsiye Etmeye Başladığınız Kitaplar
« Yanıtla #6 : 11 Ocak 2017, 22:11:11 »
Sapiens (Yuval Noah Harari) ve Tembellik Hakkı (Paul Lafargue). Herkesin okuyup anlayabileceği, dünyaya ve insanlığa dair bilmeniz gerekenleri ( en azından bir kısmını) özet geçen iki kitap. İkisinde de siyasi olarak katılmadığım yönler bulunmaktadır, fakat bu durum kitapların iyi olduğu gerçeğini değiştirmemektedir.

Bir de aşağıdaki yazı var ki herkesin ama herkesin, ekonomiyi borsa kavramını (Fiddler'ın uyarısı üzerine düzeltilmiştir ;)) anlamak adına okuması gerekmektedir. Bir Memo Tembelçizer yazısı olduğu için küfürlüdür, ama yine de iyi yazıdır ;D

At ******* Borsası

Bölüm 1:

Spoiler: Göster
"malesef ekonomiyle aram pek iyi değildir. ne makro anlamda ne mikro anlamda. yani ne bu ***** **duğumun dünyasının nasıl bir ekonomik düzen üzerinde yürüdüğünü keşfedebildim bu güne kadar, ne de bir kişi olarak kendimin nasıl bir ekonomik düzen üzerinde yürümem gerektiğini. velhasıl ****** koyduğumun parası geliyor gidiyor, geliyor gidiyor. çorba parası çıkıyor mu? çıkıyor. ama bilader, yaş olmuş otuz küsur, her otuz küsur yaşına gelmiş kendini bilmez gibi ben de artık kendimi bilmem gerektiğini ve artık tez zamanda zengin olmam gerektiğini anladım. ve kendime bir hedef koydum: önümüzdeki on yıl içinde yüz tane daire edinmeliyim!..

bu fikrimi bir yakinime çıtlattığımda bana dedi ki, en iyi yatırım aracı taksi plakasıymış. allah allah dedim, taksinin plakasının bir hususiyeti mi var? arabayı sarıya boyamakla taksi olunmuyor mu? dedi ki "taksilerin özel plakası var, fiyatı da iki trilyon lira". efendim, bu durum karşısında şaşkınlıktan ***üm öyle bir tavana vurdu ki anlatamam. ben de dedim ki: "e kardeşim, taksi dediğin kaç para kazanır ki iki tirilyonu amorti etsin de para kazandırsın?"... o da bana taksi plakasına bu parayı veren kişinin parayı amorti etmek amacıyla vermediğini, bir süre sonra daha pahalıya satabilmek için verdiğini usul usul anlattı.

işte o an aniden aydınlandım! dünyanın ekonomik düzenini inkişaf ediverdim! bir malın fiyatını ne malın maliyeti belirliyordu, ne de işletince getireceği gelir. sadece tek bir şey belirliyordu: alınıp satılma hareketliliği!.. yani taksi plakasının fiyatı taksi nesenesinin dünyadaki var oluş biçiminden, işlevleri, kullanım alanları, getirileri ve götürülerinden bağımsız olarak, sadece ve sadece bir takım manyaklar tarafından alınıp satılıyor olmaları doğrultusunda belirleniyordu. bir şekilde birileri bir şeyleri alıp satmaya başlamış, o şeyin alınıp satıldığı bir borsa ortamı oluşturmuşlardı. ve o şeyin ne olduğunun önemi yoktu.

yani taksiyi oradan alıp yerine at ***** koysak hiç bir şey farketmezdi. düşünün bir, at ****nın tanesini iki trilyona satsak ve bir yıl sonra üç trilyon olacağını garanti etsek, kim at ***** almaz?.. ha? soruyorum, kim almaz!?.. şimdik etiler'de bir bina kiralasak, kapısına "at ****** borsası" yazsak, memleket çapındaki at ******larını alıp satmaya başlasak, bir at ****** bir yılda yüzde elli kar getirse, taksi plakası manyakları "ıyy, at ******, çok iğraaanç" diye at ***** almıyacaklar mı? at ***** borsası büyüse, memlekette altından çok at ***** bulunsa, amerikan dolarından çok at ****** sirkülasyonu oluşsa, memleket ekonomisi at ***** üzerinde dönmeye başlasa, farzı misal bir soros, bir fukuyama "biz çok düzeyli ve seviyeli iş adamlarıyız" diyerekten at *****ndan uzak mı duracaklar? hayır!.. hepsi koşa koşa at **** borsasının kapısına dayanacaklar! "bize de at ****** satın! biz de at ****** istiyoruz!" diye kıçlarını yırtarak feryad edecekler!

işte o gün ben at ****** borsası binasındaki odamda oturduğum döner koltukla onlara doğru dönerek "***tirin gidin i*neler!" diyeceğim, "yüz tane daire alarak başladığım zenginlik maceramı bütün at *****larını alarak nihayetlendirdim. bütün at *****ları bende, ve hiç birini size satmıyorum!". işte o zaman onlar kös kös evlerine dönecekler. bense dünyanın bütün at *****larının sahibi olarak mutlu bir hayat süreceğim... sürecek miyim?.. tabi ki hayır, ben alım satımı durdurunca at ***** borsası çökecek, at ****ının değeri sıfra düşecek. ben müflis bir spekülatör olacağım, soros moros ise alıp satacak başka bir şey bulacaklar. eşşeğin ***ini alıp satacaklar mesela."


Bölüm 2:

Spoiler: Göster
"efendiiim, bütün at ****larını elde tutup satmayınca alım satımın durması nedeniyle borsanın çöktüğünü daha önce anlatmıştım... bu durum beni pek üzdü. zira hem dünyalığımı düzmek istiyordum hem de at ***ndan vaz geçemiyordum. fakat mevzu üzerine çok düşündüm ve hem bütün at ******larını hiç bırakmadan tutmaya devam etmenin, hem borsayı ayakta tutmanın, ve hem de mevzubahis ******lar üzerinden daha çok para kazanmanın yordamını buldum.

efenim, bunun yolu at *****larını satıyormuş gibi işlem yapmak ve fakat satmamaktır. bu madrabazlığı gerçekleştirebilmek için at ***** mülkiyetini paylaşabilmemiz gerekiyor. yani, bir at ****nın birden fazla sahibi olabilir değil mi? tabi ki olabilir. hatta bin tane, bi milyon tane bile sahibi olabilir. eğer at ******nın mülkiyetini bir milyon hisseye böler ve tek tek satarsak bir milyon kişi tek bir at ***** üzerinde hisse sahibi olabilir. ama bizim amacımız at ******nı gerçekten satmak değil satıyormuş gibi yapmak olduğundan bir miylon hissenin hepsini satmıyoruz. 499 bin tanesini satıyoruz, 501 binini elimizde tutuyoruz. tabi bu 501 bin hisseyi ifade eden tek bir hisse senedini tek bir elimizle tutmamız daha hayırlı olacaktır, çünki diğer elimizde at ***** var. neden at ****** hala biz tutuyoruz? çünki çoğunluk hisse bizde, en büyük hissedar biziz. evet, diğer 499 bin kişi de en az bizim kadar at *** tutmak arzusuyla dolup taşıyor ama bu durum pratikte mümkün değil. pratikte at ****nın denetimi hala bizde.

at *****ını sattık, ama gördüğünüz gibi, el değiştirmedi. dikkatinizi çekerim, şimdiden %50 kar etmiş durumdayız. şimdi efendim, biraz kıyakçılık yapmaya ihtiyacımız var. kıyakçı olaraktan elimizdeki at ***nı kah sıvazlıyor kah sıvazlamıyoruz. at ****ı da kah uzuyor kah kısalıyor. uzadıkça satış değeri yükseliyor, kısaldıkça satış değeri düşüyor. fiyat bu şekilde oynadıkça at ****ndan medet uman hisse sahipleri kah ellerindeki hisseleri satıyorlar kah yeni hisse alıyorlar. biz de fiyatı düşürüp düşürüp piyasadan hisse satın alıyoruz, fiyatı yükseltip yükseltip piyasaya hisse satıyoruz. ve bir elimizde at *****, bir elimizde hisse senetleri, oturduğumuz yerden para kazanıyoruz. peki hisse sahibi keriz kitle neden mevzuya uyanmıyor? çünkü efendim, tek bir at **** yok ki ortada; hatırlarsak bütün at ****larını satın almıştık. bütün at *****ları bizde, her biri için bütün bu işlemleri yapmışız ve her biri birbirinden bağımsızmışçasına fiyat değiştirip duruyor.

ve *****tan medet uman kitle elindeki hissenin değeri düşse bile başka bir at *****nın hissesi değer kazandığı için kerizliği yanlış *****a oynamakta görüyor; genel anlamda *****la iştigal etmekte beis görmüyor. böylece biz de o *****ın hissesini alıp satamazsak bu ****ın hissesini alıp satıyoruz, bu ****ın hissesini alıp satamazsak şu ****ın hissesini alıp satıyoruz. mütemadiyen para kazanıyoruz ve üstelik bütün at ******ları bizde kalıyor!.. işte olay budur!.."



Benzeri iyi tespitler okumak istiyorsanız: Memo Tembelçizer - Fak

Fikirlerim için ölmeyi göze alamam çünkü yanılıyor olabilirim - Bertrand Russel

İyi bir fikir üretmek için, pek çok fikir bilmek gerekir:

* Yeni başlayanlar için FRP

* Fantastik edebiyata yeni başlayanlar ve bu türde ilerlemek isteyenler için

* Kılıçlar ve diğer eskiçağ silahları hakkında

* Dark Sun


* Distopya Korkuları

Daha fazlası için: Index

Çevrimdışı Ugur

  • ***
  • 459
  • Rom: 2
    • Profili Görüntüle
Ynt: Konusu Açıldı Mı Tavsiye Etmeye Başladığınız Kitaplar
« Yanıtla #7 : 11 Ocak 2017, 22:54:03 »
Genelde okuduğum tarza olan ön yargıyı kırmak için hem 3leme olması hem de akıcılığı nedeniyle KralKatili Güncesi'inin ilk kitabı Rüzgarın Adı'nı öneriyorum . Yok zaten zihinler benim gibiyse okumaya zaman çarkı , okumuş olana Brandon Sanderson öneriyorum . Bunları okuyanlara veya okumuş olanlara  zaten önerecek başka bir şeyim kalmıyor , çünkü önereceğim kitapları çoktan duymuş oluyorlar.

Çevrimdışı Bozhermes

  • **
  • 94
  • Rom: 0
    • Profili Görüntüle
Ynt: Konusu Açıldı Mı Tavsiye Etmeye Başladığınız Kitaplar
« Yanıtla #8 : 11 Ocak 2017, 23:01:37 »
Hermann Hesse, Bozkırkurdu diyorum. Benim için zirvedeki eserlerden. Bozhermes'in Boz'u buradan geliyor. :)

Çevrimdışı Fiddler

  • ***
  • 565
  • Rom: 32
  • Bazen Herkes Duysun Diye..
    • Profili Görüntüle
    • A. Orçun CAN
Ynt: Konusu Açıldı Mı Tavsiye Etmeye Başladığınız Kitaplar
« Yanıtla #9 : 12 Ocak 2017, 10:38:39 »
Bir de aşağıdaki yazı var ki herkesin ama herkesin, ekonomiyi çözmek adına okuması gerekmektedir. Bir Memo Tembelçizer yazısı olduğu için küfürlüdür, ama yine de iyi yazıdır ;D

At ******* Borsası

Bölüm 1:

Spoiler: Göster
"malesef ekonomiyle aram pek iyi değildir. ne makro anlamda ne mikro anlamda. yani ne bu ***** **duğumun dünyasının nasıl bir ekonomik düzen üzerinde yürüdüğünü keşfedebildim bu güne kadar, ne de bir kişi olarak kendimin nasıl bir ekonomik düzen üzerinde yürümem gerektiğini. velhasıl ****** koyduğumun parası geliyor gidiyor, geliyor gidiyor. çorba parası çıkıyor mu? çıkıyor. ama bilader, yaş olmuş otuz küsur, her otuz küsur yaşına gelmiş kendini bilmez gibi ben de artık kendimi bilmem gerektiğini ve artık tez zamanda zengin olmam gerektiğini anladım. ve kendime bir hedef koydum: önümüzdeki on yıl içinde yüz tane daire edinmeliyim!..

bu fikrimi bir yakinime çıtlattığımda bana dedi ki, en iyi yatırım aracı taksi plakasıymış. allah allah dedim, taksinin plakasının bir hususiyeti mi var? arabayı sarıya boyamakla taksi olunmuyor mu? dedi ki "taksilerin özel plakası var, fiyatı da iki trilyon lira". efendim, bu durum karşısında şaşkınlıktan ***üm öyle bir tavana vurdu ki anlatamam. ben de dedim ki: "e kardeşim, taksi dediğin kaç para kazanır ki iki tirilyonu amorti etsin de para kazandırsın?"... o da bana taksi plakasına bu parayı veren kişinin parayı amorti etmek amacıyla vermediğini, bir süre sonra daha pahalıya satabilmek için verdiğini usul usul anlattı.

işte o an aniden aydınlandım! dünyanın ekonomik düzenini inkişaf ediverdim! bir malın fiyatını ne malın maliyeti belirliyordu, ne de işletince getireceği gelir. sadece tek bir şey belirliyordu: alınıp satılma hareketliliği!.. yani taksi plakasının fiyatı taksi nesenesinin dünyadaki var oluş biçiminden, işlevleri, kullanım alanları, getirileri ve götürülerinden bağımsız olarak, sadece ve sadece bir takım manyaklar tarafından alınıp satılıyor olmaları doğrultusunda belirleniyordu. bir şekilde birileri bir şeyleri alıp satmaya başlamış, o şeyin alınıp satıldığı bir borsa ortamı oluşturmuşlardı. ve o şeyin ne olduğunun önemi yoktu.

yani taksiyi oradan alıp yerine at ***** koysak hiç bir şey farketmezdi. düşünün bir, at ****nın tanesini iki trilyona satsak ve bir yıl sonra üç trilyon olacağını garanti etsek, kim at ***** almaz?.. ha? soruyorum, kim almaz!?.. şimdik etiler'de bir bina kiralasak, kapısına "at ****** borsası" yazsak, memleket çapındaki at ******larını alıp satmaya başlasak, bir at ****** bir yılda yüzde elli kar getirse, taksi plakası manyakları "ıyy, at ******, çok iğraaanç" diye at ***** almıyacaklar mı? at ***** borsası büyüse, memlekette altından çok at ***** bulunsa, amerikan dolarından çok at ****** sirkülasyonu oluşsa, memleket ekonomisi at ***** üzerinde dönmeye başlasa, farzı misal bir soros, bir fukuyama "biz çok düzeyli ve seviyeli iş adamlarıyız" diyerekten at *****ndan uzak mı duracaklar? hayır!.. hepsi koşa koşa at **** borsasının kapısına dayanacaklar! "bize de at ****** satın! biz de at ****** istiyoruz!" diye kıçlarını yırtarak feryad edecekler!

işte o gün ben at ****** borsası binasındaki odamda oturduğum döner koltukla onlara doğru dönerek "***tirin gidin i*neler!" diyeceğim, "yüz tane daire alarak başladığım zenginlik maceramı bütün at *****larını alarak nihayetlendirdim. bütün at *****ları bende, ve hiç birini size satmıyorum!". işte o zaman onlar kös kös evlerine dönecekler. bense dünyanın bütün at *****larının sahibi olarak mutlu bir hayat süreceğim... sürecek miyim?.. tabi ki hayır, ben alım satımı durdurunca at ***** borsası çökecek, at ****ının değeri sıfra düşecek. ben müflis bir spekülatör olacağım, soros moros ise alıp satacak başka bir şey bulacaklar. eşşeğin ***ini alıp satacaklar mesela."


Bölüm 2:

Spoiler: Göster
"efendiiim, bütün at ****larını elde tutup satmayınca alım satımın durması nedeniyle borsanın çöktüğünü daha önce anlatmıştım... bu durum beni pek üzdü. zira hem dünyalığımı düzmek istiyordum hem de at ***ndan vaz geçemiyordum. fakat mevzu üzerine çok düşündüm ve hem bütün at ******larını hiç bırakmadan tutmaya devam etmenin, hem borsayı ayakta tutmanın, ve hem de mevzubahis ******lar üzerinden daha çok para kazanmanın yordamını buldum.

efenim, bunun yolu at *****larını satıyormuş gibi işlem yapmak ve fakat satmamaktır. bu madrabazlığı gerçekleştirebilmek için at ***** mülkiyetini paylaşabilmemiz gerekiyor. yani, bir at ****nın birden fazla sahibi olabilir değil mi? tabi ki olabilir. hatta bin tane, bi milyon tane bile sahibi olabilir. eğer at ******nın mülkiyetini bir milyon hisseye böler ve tek tek satarsak bir milyon kişi tek bir at ***** üzerinde hisse sahibi olabilir. ama bizim amacımız at ******nı gerçekten satmak değil satıyormuş gibi yapmak olduğundan bir miylon hissenin hepsini satmıyoruz. 499 bin tanesini satıyoruz, 501 binini elimizde tutuyoruz. tabi bu 501 bin hisseyi ifade eden tek bir hisse senedini tek bir elimizle tutmamız daha hayırlı olacaktır, çünki diğer elimizde at ***** var. neden at ****** hala biz tutuyoruz? çünki çoğunluk hisse bizde, en büyük hissedar biziz. evet, diğer 499 bin kişi de en az bizim kadar at *** tutmak arzusuyla dolup taşıyor ama bu durum pratikte mümkün değil. pratikte at ****nın denetimi hala bizde.

at *****ını sattık, ama gördüğünüz gibi, el değiştirmedi. dikkatinizi çekerim, şimdiden %50 kar etmiş durumdayız. şimdi efendim, biraz kıyakçılık yapmaya ihtiyacımız var. kıyakçı olaraktan elimizdeki at ***nı kah sıvazlıyor kah sıvazlamıyoruz. at ****ı da kah uzuyor kah kısalıyor. uzadıkça satış değeri yükseliyor, kısaldıkça satış değeri düşüyor. fiyat bu şekilde oynadıkça at ****ndan medet uman hisse sahipleri kah ellerindeki hisseleri satıyorlar kah yeni hisse alıyorlar. biz de fiyatı düşürüp düşürüp piyasadan hisse satın alıyoruz, fiyatı yükseltip yükseltip piyasaya hisse satıyoruz. ve bir elimizde at *****, bir elimizde hisse senetleri, oturduğumuz yerden para kazanıyoruz. peki hisse sahibi keriz kitle neden mevzuya uyanmıyor? çünkü efendim, tek bir at **** yok ki ortada; hatırlarsak bütün at ****larını satın almıştık. bütün at *****ları bizde, her biri için bütün bu işlemleri yapmışız ve her biri birbirinden bağımsızmışçasına fiyat değiştirip duruyor.

ve *****tan medet uman kitle elindeki hissenin değeri düşse bile başka bir at *****nın hissesi değer kazandığı için kerizliği yanlış *****a oynamakta görüyor; genel anlamda *****la iştigal etmekte beis görmüyor. böylece biz de o *****ın hissesini alıp satamazsak bu ****ın hissesini alıp satıyoruz, bu ****ın hissesini alıp satamazsak şu ****ın hissesini alıp satıyoruz. mütemadiyen para kazanıyoruz ve üstelik bütün at ******ları bizde kalıyor!.. işte olay budur!.."


Memo Tembelçizer'in tespitleri komik ve iğneleyici olmakla birlikte "ekonomiyi çözmek"ten oldukça uzaklar.
Taksi plakasının değeri "alınıp-satıldığı" için artmaz. Yalnızca İstanbul taksisi plakaları için geçerlidir ve nedeni neredeyse 45 yıldır İstanbul'da taksi sayısının artmamasıdır. Kayıtlı 18.000 plaka vardır ve kimse 18.001'inci plakayı alamaz. Bu nedenle pahalıdırlar ve pahaları da git gide artmaktadır. Spekülasyondan değil, talebin çok arzın az olmasından kaynaklı yani.

At *****'larını elinde tutup %49'unu satmak ve hiç kalanını elinden bırakmamak, değerini düşürüp artırmakla ilgili söylemse ilkine göre daha gerçekçi olsa da burada da at *****'ının durağan, kendi kendine hareket edemeyen atıl bir varlık olduğu, dahası tüm at ******'larını elinde tuttuğunu iddia eden yazarımızın (ki tutamaz çünkü rekabet kurallarına aykırı olur) dışında eli boş gezen ve diğer insanların at *****'larına müdahale eden başka insanlar olmadığını varsayarak söyleniyor. Halbuki bunların gerçek kaynakları olan varlıklar ve şirketler oldukça kırılgan ve hareketliler ve elbette tek elden böyle müdahalelerle kendi kendine zengin olma söylemi pek gerçekçi değil.

Dolayısıyla ekonomiyi çözmek adına verilebilecek daha iyi metinler olmalı. Bana düşünecek bir şey verdiniz; zira ne zamandır kendim de daha iyi anlamak istiyordum hem makro hem de mikro düzeyde. İlgilenenler olursa, mesela MIT'nin açık ders serisi kapsamında videoları ve metinleriyle birlikte sunduğu (yanılmıyorsam) iki tane ekonomi dersi var. Bunun dışında şöyle layıkıyla anlatan, kısa ve hazmedilebilir bir kitap bulup burada paylaşmaya çalışacağım gerçekten.

Konuyla ilgili olarak da ne zaman Salinger ya da Tanpınar konusu açılsa okumamış insanlara ivedilikle okumalarını söylemekten kendimi alamıyorum.
Saatleri Ayarlama Enstitüsü okuyalım..

Çevrimdışı Fırtınakıran

  • *
  • 8351
  • Rom: 1
  • Unique Ravenclaw
    • Profili Görüntüle
Ynt: Konusu Açıldı Mı Tavsiye Etmeye Başladığınız Kitaplar
« Yanıtla #10 : 12 Ocak 2017, 10:45:07 »
Şu konu beni derin düşüncelere sevk ediyor kaç gündür. Öz eleştiriler mi yaptım, kitaplar mı düşündüm, neler ettim bir bilseniz.

Önce kendimi açıklamak istiyorum.

Öz eleştiri yapma nedenim, kişisine göre kitap önerdiğimi bir kez daha görmüş olmam. Bunun yanlış olduğunu düşünmüyorum. Ancak bu konudan sonra herkese koşulsuz önereceğim bir eser var mı diye düşündüm. Sonunda bir sonuca vardım.

Şu ara ülke ve dünya gündemimiz nedeniyle ve son zamanlarda çeşitli şeylere vesile olmasından dolayı Saga çizgi romanı diyorum. Çünkü bu çizgi roman sayesinde çok farklı kesimlerden insanların ortak bir paydada buluşabildiğini gördüm. İşin ilginci, çizgi romanın da dış çatısı bu aslında. Türkiye'deki okurları da aynen Saga'daki durumu yaşıyor. Yani birbirine düşman ya da karşıt görüşlü olmalarına rağmen şu çizgi romanı benzer duygularla seviyor ve okuyor. Üstelik tuhaf şekillerde bu insanlarla tanışma şansına erişerek bizzat gözlemledim bunu.

Bir başka nedeniyse yine ülke ve dünya gündemimizi de işliyor oluşu. Savaş karşıtlığını böyle pulp fiction kisvesinde yapması çok hoş.

Aklıma neler geldi, neler. Ama şu günü düşününce tereddüt etmeden buraya yazabileceğim tek isim Saga oldu.

Saga 3. ciltten geliyor: Savaşın tersi barış değildir. Savaşın tersi başka bir şey. Çizgi roman bunun cevabını insana kahkaha attıran ya da gözleri devirten türden bir yanıtla veriyor. Ama yine de sizi bir an durdurup düşündürüyor.

Çevrimdışı ryuk

  • ***
  • 497
  • Rom: 25
  • ne değiştirebilir bir insanın doğasını?
    • Profili Görüntüle
Ynt: Konusu Açıldı Mı Tavsiye Etmeye Başladığınız Kitaplar
« Yanıtla #11 : 12 Ocak 2017, 20:43:59 »
Dolayısıyla ekonomiyi çözmek adına verilebilecek daha iyi metinler olmalı. Bana düşünecek bir şey verdiniz; zira ne zamandır kendim de daha iyi anlamak istiyordum hem makro hem de mikro düzeyde. İlgilenenler olursa, mesela MIT'nin açık ders serisi kapsamında videoları ve metinleriyle birlikte sunduğu (yanılmıyorsam) iki tane ekonomi dersi var. Bunun dışında şöyle layıkıyla anlatan, kısa ve hazmedilebilir bir kitap bulup burada paylaşmaya çalışacağım gerçekten.

Konuyla ilgili olarak da ne zaman Salinger ya da Tanpınar konusu açılsa okumamış insanlara ivedilikle okumalarını söylemekten kendimi alamıyorum.

Haklısınız, sözleriniz üzerine düşününce fark ettim ki paylaştığım yazı tüm ekonomi üzerine değil; basitçe arz-talep (çok basitçe) ve borsayı anlatmak üzerine kurulu. Bu nedenle söz konusu mesajımdaki ifadeyi değiştireceğim ;D

Ek: Evet, ekonomi üzerine özet bir kaynak lazım; konuyla ilgili çok bilgili olmayanları bilgilendirecek, tez canlı okuyucuyu boğmayacak. Aramalarım sürüyor, benden önce bulan olursa da haber versin ;D

Aklıma gelmişken bir kitap daha önereyim:

Zombi istilasında, nükleer kıyamette, kıtlıkta vb her türlü post apocalyptic olayda hayatta kalmak, kendi besininizi üretip medeniyetin devamını sağlamak mı istiyorsunuz?

Şehirdekiler İçin Sürdürülebilir Yaşam Rehberini okuyun :)

Fikirlerim için ölmeyi göze alamam çünkü yanılıyor olabilirim - Bertrand Russel

İyi bir fikir üretmek için, pek çok fikir bilmek gerekir:

* Yeni başlayanlar için FRP

* Fantastik edebiyata yeni başlayanlar ve bu türde ilerlemek isteyenler için

* Kılıçlar ve diğer eskiçağ silahları hakkında

* Dark Sun


* Distopya Korkuları

Daha fazlası için: Index

Çevrimdışı kasim444

  • *
  • 39
  • Rom: 0
    • Profili Görüntüle
Ynt: Konusu Açıldı Mı Tavsiye Etmeye Başladığınız Kitaplar
« Yanıtla #12 : 12 Ocak 2017, 22:58:21 »
Centilmen piç serisi ve vakıf serisini öneriyorum çevremdekilere .okuyun okutturun .

Çevrimdışı Bay_Karamsar

  • ****
  • 865
  • Rom: 12
    • Profili Görüntüle
Ynt: Konusu Açıldı Mı Tavsiye Etmeye Başladığınız Kitaplar
« Yanıtla #13 : 20 Ocak 2017, 23:07:16 »
@ryuk ve @Fiddler: Gerçekten ekonomi konusunda basit ve anlaşılır bir kaynak her eve lazım.

@Fırtınakıran: Kendinizi sıkmaya hiç gerek yok. Adı üstünde, "Konusu Açıldı Mı..."

Bir kitaptan bahsetmeden, kuru kuruya mesajı bitirmek olmaz.

Şöhret -  Chris Rojek

Ne zaman ünlüler konusu açılsa aklıma gelir, fırsatını bulunca bahsederim. Ünün kötüsü de iyisi kadar yarar sağlayabilir mi? Kişiyi ünlendiren özellikler neden bazı zamanlar kişinin aleyhine işler? Bunun gibi zihin açıcı konuları barındıran bir çalışma.