G.R.R. Martin Resmen Açıkladı: “Kitap Hâlâ Bitmedi, Dizi Okurlar İçin Spoiler İçerecek”

the-winds-of-winter

George R.R. Martin, Buz Ve Ateşin Şarkısı serisinin altıncı kitabını dizinin yeni sezonu başlamadan önce bitiremeyeceğini ve 6. sezonun kitap için irili ufaklı spoiler barındırabileceğini resmen açıkladı.

Martin kişisel blog sayfasında yazdığı uzun bir yazıyla çok gayret etmesine ve çok istemesine rağmen Winds Of Winter’ı 2015’te tamamlayamadığını ve bunun için gerçekten de çok üzgün olduğunu belirtti. Yayıncısının ve HBO yetkilerinin, serinin altıncı kitabını Game Of Thrones dizisinin yeni sezonu yayına girmeden önce yayınlamayı istediğine değinen ünlü yazar bu doğrultuda kendisine ilk başta Ekim 2015’e kadar mühlet verildiğini belirtti. O da buna istinaden katılacağı toplantıları ve etkinlikleri iptal etmişti hatırlarsanız.

Ancak yazım sürecinin hızı Martin’in istediği gibi gitmemiş ve böylece kendisine 2 ay daha süre tanınmış. Yeni teslim tarihi Aralık 2015, kitabın basım tarihiyse Nisan 2016 olarak düşünülüyormuş. Fakat GRRM kitabını bu süre içerisinde de tamamlamayı başaramadı.

İnanın bana, bu sözleri yazmak beni hiç memnun etmiyor. Hayal kırıklığına uğradınız ve yalnız değilsiniz. Editörlerim ve yayıncım hayal kırıklığına uğradı, HBO hayal kırıklığına uğradı, ajansım, yabancı dillerdeki yayıncılarım ve çevirmenlerim de hayal kırıklığına uğradı… ama hiçbirinin benim kadar hayal kırıklığına uğraması mümkün değil. Aylardır 2015’in son ayı bitmeden önce “Winds Of Winter tamamlandı ve teslim edildi” diyebilmekten daha fazla istediğim bir şey yoktu.

Ama kitap tamamlanmadı. Ne yarın bitecek gibi görünüyor ne de gelecek hafta. Evet, çoğu kısmı yazıldı. Yüzlerce sayfa. Düzinelerce bölüm (O “tek bir sayfa bile hazır değil” haberleri nefret ettiğim internet gazeteciliğinin her zamanki zırvalarından başka bir şey değil). Ama hâlâ yazılacak şeyler var. Kitabı tamamlamaktan aylarca uzağım… o da yazım süreci iyi giderse.

Martin yazısının devamında istersek kendisini istersek seyahatlerini istersek katıldığı ödül törenlerini istersek de blog yazılarını suçlayabileceğimizi söylüyor. Tek kabahatlinin kendisi olduğunu kabul eden yazar, HBO ile editörlerini suçlamamamızı rica ediyor. Ama gecikmenin asıl sebebinin adına yazım süreci denen şeyin değişkenliği olduğunu ve 20’li yaşlarındayken de böyle olduğunu ekliyor. Ve bugüne kadar hiçbir kitabını zamanında yetiştiremediğini, daima geriye dönüp önceki bölümleri değiştirip geliştirdiğini ve yine aynı şeyi yaptığını da belirtiyor. Teslim tarihi yaklaştıkça iyice strese girdiğine ve bunun yazımını iyice yavaşlattığına da değiniyor ayrıca. Ardından sıra diziyle ilgili malum açıklamaya geliyor:

Dizi, kitaplar için spoiler içerecek mi? Belki. Hem evet hem hayır. Bakın, hiçbir zaman dizinin kitapları geçeceğini düşünmemiştim, ama geçti. Dizi beklediğimden daha hızlı, bense beklediğimden daha yavaş hareket ettim. Başka faktörler de vardı ama asıl olan bu. Dolayısıyla Game Of Thrones dizisinin altıncı sezonundaki bazı senaryo detayları kitaplarda henüz yaşanmamış olacak. Yıllardır okurlarım izleyicilerimin önündeydi. Bu yıl bazı şeyler için tersi geçerli olacak. Bununla nasıl başa çıkacaksınız… hey, orası size kalmış. Bakın, ben Andy Weir’ın Marslı romanını filmden önce okudum. Ama BBC’nin Jonathan Strange ve Bay Norrell dizisini Susanna Clarke’ın romanını bitirmeden önce izledim. Her iki durumda da hem filmleri hem de kitapları sevdim. İlla biri ya da öteki olmak zorunda değil. İkisinden birini tercih edebilir ama ikisinden de keyif alabilirsiniz.

Martin bunun ardından dizide kitapta görülen pek çok karakterin bulunmadığına, dizide ölen bazı karakterlerin kitapta hâlâ hayatta olduğuna, bazılarının ölebileceğine ama bunun farklı şekillerde olabileceğine ve bunun gibi detaylara dikkat çekiyor.

Böylelikle yeni sezonun kitaplar için spoiler içerebileceği beyanı bizzat G.R.R. Martin tarafından doğrulanmış oldu. Ayrıca, kendisi dile getirmese de Winds Of Winter’ı Mayıs 2016’ya, hatta muhtemelen bu yılın ortalarına kadar göremeyeceğimiz de kesinleşmiş oldu.

Bununla birlikte hayranları geçen haberimizin aksine bu kez kendisine sempatiyle yaklaşıp yaptığı açıklama için teşekkürlerini ilettiler ve kendisine destek oldular.