ryuk, radyo yayınınız bu akşam kaçta? link alabilir miyim?
Alternatif yaşam demişken, ryukun önerdiği "sehirdekiler icin surdurulebilir yasam rehberi" adli kitabi okuyan var mi benden baska aramizda? Muthis bir kitap, muthis bir rehber. Nasil ufak arac, gerec ve onlemlerle yasantimizi daha verimli, daha dogadaki konumumuza yarasir bir sekilde duzenleyecegimizden bahsediyor.
Alıntı yapılan: ryuk - 03 Kasım 2015, 00:09:23Dünyayı kurtarmak mı istiyorsunuz? Önce onu anlamalısınız.Dünyayı anlamak uzun bir süreç. Uzun bir süre var olabilmelisiniz ki, anlayabilesiniz.Fikirlerimizi geliştirmeye ihtiyacımız var. Çevrenin bize sunduğu fikirler çoğunlukla dünyayı anlamak ve içinde kaldığımız labirentten kurtulmak konusunda yetersiz. Ara sıra bazı hikayeler duyuyoruz labirentten çıkanlar-çıkmaya çalışanlarla ilgili, fakat işe yaramaktan uzaklar. Neden?Alıntı yapılan: memo tembelçizerÇünkü artık isyan hikayelerini de otorite anlatıyor.Popüler kültürün sunduğu özgürlük hikayeleri ya gerçek olamayacak kadar uçuk, ya da cesaretinizi kıracak kadar kötü sonlanıyor. (bkz: yine bu başlıktaki kahramanlardan söz eden yazı) Bize ilham verecek fakat gerçekçi ve uygulanabilir bir yola ihtiyaç var.Alternatif Yaşam ProjesiBaşlarda sadece arkadaş ortamındaki bir geyik olan bu proje, zamanla uygulanabilir olduğunuz düşündüğümüz bir fikir haline geldi. İlkeleri çok basit:1-Mümkün olduğunca ekonomik ve az tüketerek yaşamanın yolunu bulmak.2-Kendi kendine yetecek bir insan olabilmek için gerekli yetenekleri kazanmak. Hem maddi anlamda hem de psikolojik anlamda geçerli bu ilke. Çünkü görüyorum ki iyi insanlar, özellikle de farklı ve özel insanlar çoğunlukla yalnız oluyorlar. Böyle insanların, yığınların aptallığı ve kötülüğü karşısında yok olup gitmekten kurtulmalarının yolu; yalnız başına kendine yetebilmeyi öğrenmeleri.3-Yeteneklerini geliştirmek. Çünkü kötülerin bir adım önde olduğu dünyada iyiler güçlü olmak zorundadır.4-Gerçekçi olmak. Sonu hüsran olacak uçuk idealleri izlemektense gerçekçi hedeflerin peşinden gitmek daha mantıklıdır.5-Değerli olan şeylerin peşinden gitmek, değerli olanı aramak ve değer üretmek için çalışmak.6- Sürdürülebilirlik. Yaptıklarınızın, hayatın zorluklarıyla başa çıkmak ve değer üretmek için geliştirdiğiniz yolların sürdürülebilir olmasını sağlamalısınız. Çünkü gerçek değişimler, uzun çabaların sonucudur.Bu ilkeleri izleyen herkesin kendine göre bir yolu olacak. "Hayatta nasıl kalınır ve hayat nasıl değerli kılınır?" sorusuna herkesin kendince bir cevabı olacak.
Dünyayı kurtarmak mı istiyorsunuz? Önce onu anlamalısınız.
Çünkü artık isyan hikayelerini de otorite anlatıyor.
Alternatif yaşam projesinin temel ilkelerinin ikisine dair detaylı açıklamalar yapak istiyorum şimdi.Alıntı yapılan: ryuk - 08 Ocak 2016, 22:37:562-Kendi kendine yetecek bir insan olabilmek için gerekli yetenekleri kazanmak. Hem maddi anlamda hem de psikolojik anlamda geçerli bu ilke. Çünkü görüyorum ki iyi insanlar, özellikle de farklı ve özel insanlar çoğunlukla yalnız oluyorlar. Böyle insanların, toplumun aptallığı ve kötülüğü karşısında yok olup gitmekten kurtulmalarının yolu; yalnız başına kendine yetebilmeyi öğrenmeleri.3-Yeteneklerini geliştirmek. Çünkü kötülerin bir adım önde olduğu dünyada iyiler güçlü olmak zorundadır.Dağcılıkta "kendini taşıyabilmek" diye bir deyiş vardır. Bu, kendi ağırlığını ve ihtiyaç duyduğu ekipmanını, başkalarına ihtiyaç duymadan taşıyabilmeyi, kullanabilmeyi ifade eder. Alternatif yaşam projesi de kendini taşıyabilmek üzerine kuruludur.Yetenek Kazanmak ve Yeteneklerini GeliştirmekBireyin kendi kendine yetebilmesini sağlayacak yetenekleri kazanması gerektiğini söylemiştim, kendine yetebilmek için gerekli en önemli şeyin, işe yarar ve geçerli (yani para kazanabileceğiniz ve kimseye muhtaç kalmadan yaşamınızı sürdürebileceğiniz) bir meslek sahibi olmak olduğunu vurgulamak istiyorum, fakat bununla ilgili detaya girmeyeceğim. Zaten önceki yazılarımda değinmiştim çünkü.Yukarıdaki paragrafta söz edilenler haricinde kazanacağınız yetenekler (yani kandine yetmeyi sağlayanların dışındakiler), yaşamdan zevk almanızı sağlarken aynı zamanda kişiliğinizi de yükseltecek şeyler olmalı. Bu tür uğraşları temelde iki grupta topluyorum: Fiziksel uğraşlar ve zihinsel uğraşlar. Fiziksel uğraşlar ile stres atmayı, eğlenmeyi ve bedenen sağlıklı kalmayı amaçlarken; zihinsel uğraşlar ile düşünsel kapasiteyi ve entelektüeliteyi artırmak olmalı hedef. Bunlardan çok sayıda seçip hepsinin içinde boğulmaktansa, bir adet fiziksel ve bir adet zihinsel uğraş seçip ustalaşmanın daha mantıklı olduğunu düşünüyorum. Elbette size en uygununu bulabilmek için bir çok uğraşı denemeli, fakat sonunda size en uygun olan birer tane seçmelisiniz.Not: Resim-heykel-müzik aleti çalmak, tiyatro vb. sanatsal uğraşları hangisine dahil etsem bilemedim. Ama dansı fiziksel uğraşlardan sayıyorum. Öyle ki:1- Zevk alarak öğrenmeli ve sürdürebilmelisiniz: Zevk almadığınız, size ilginç gelmeyen bir şeyi öğrenmek çok zordur, hatta olanaksızdır. Bir işi iyi öğrenmek, uzun zaman alan bir süreçtir ve ilginizi çekmeyen, size zevk vermeyen bir şeyden (o şey ne olursa olsun) kısa bir süre sonra sıkılır ve uzaklaşırsınız. Dolayısıyla da o konuda derin bilgi ve beceri sahibi olamazsınız.Saygı duyduğum biri, ustalık gerektiren bir uğraşta kişinin işi öğrenmeye başladığını hissetmesi ve kendini tatmin edebilmeye başlar hale gelmesinin genellikle altı ay, işin temeline hakim olup gözle görünür bir şeyler yapabilmesinin iki yıl aldığını, o işi gerçekten iyi yapar hale gelmenin beş, ustalaşmanın ise on yıl aldığını söylemişti. Bunlar elbette kişiden kişiye ve uğraştan uğraşa değişmektedir. 2- Söz konusu şey her ne ise; ulaşabileceğiniz, hakkında kaynak bulabileceğiniz ve uygulama yapabileceğiniz bir şey olmalı, aynı zamanda sizden büyük maddi fedakarlıklar beklememeli. Örneğin Zihinsel uğraşlar içinA) Satranç, mantıklı bir tercihtir çünkü internette ya da kitapçılarda onula ilgili sayısız kaynak bulabilirsiniz, her gün bu kaynakları kullanarak çalışarak kendinizi geliştirebilirsiniz. Hemen her yerde de oynayacak birilerini bulma şansınız vardır. Ek olarak go öğrenmenizi şiddetle öneririm. (bkz: satranç & go)B) Fakat briç öyle değildir; öğrenecek kaynak bulmak satranca göre zordur, oynayacak kişi bulmak da öyle. Üstelik pahalı bir uğraştır.Fiziksel uğraşlar içinA) Koşu yapmak mantıklıdır (ama pazar sabahı eşofmanla gezen emekli teyzeler gibi koşmaktan söz etmiyorum. Teknik ve düzenli bir spor olarak bakıyorum koşuya), kendiniz dışında hiçbir şeye ihtiyacınız olmadan yapabileceğiniz (bir de koşacak düzgün bir alan bulmanız gerekecek elbette), en temel sporlardan biridir çünkü. Ve ömür boyu da sürdürebilirsiniz.B) Poi çalışmak mantıklıdır (çok sirkvari oldu günün bu saati aklıma bu geliverdi işte, idare edin) çünkü kendi ekipmanınızı evdeki malzemelerden kolayca üretebilirsiniz. İnterneti kullanarak teknikleri öğrenebilirsiniz ve evinizde istediğiniz zaman çalışabilirsiniz.C) Golf, tenis vb. mantıklı değildir. Malzemeleri pahalıdır, öğrenmek de öyle. Ayrıca her yerde her zaman yapamazsınız.D) Eskrim, Kendo ve benzeri savaş sanatları ya da dövüş sporlarını her türlü destekliyorum zaten. Çalışabileceğiniz düzgün ve maddi anlamda sizi zorlamayacak bir yer bulabilirseniz kaçırmayın (üniversitelerde bu tür uğraşlara ilişkin kulüpler bulabilirsiniz) bu sporlarda kazanacağınız disiplin ömür boyu size güç verecektir. 3- Zamanla ustalaşmalı ve kendinizden bir şeyler katabilmelisiniz. Örnek için buraya bakabilirsiniz.4- Uğraştığınız şey her ne ise, onu yalnızken de çalışabilmelisiniz. Gerekçesi:Alıntı yapılan: ryuk - 22 Ocak 2016, 20:08:15Çünkü görüyorum ki iyi insanlar, özellikle de farklı ve özel insanlar çoğunlukla yalnız oluyorlar. Böyle insanların, toplumun aptallığı ve kötülüğü karşısında yok olup gitmekten kurtulmalarının yolu; yalnız başına kendine yetebilmeyi öğrenmeleri.Önemli bir nokta: Uğraşı kendi kendine öğrenmekten söz etmiyorum. Örneğin eskrim öğrenmek isteyen biri bunu internetten video izleyerek yapamaz. Fakat yeterli temeli oluşturacak kadar eğitim aldıktan sonra, formunu korumak ve tekniğini geliştirmek için evde kendi başına çalışmasını sürdürebilir.EK: Bir fiziksel, bir de zihinsel uğraşta ustalaş. Felsefesine ek olarak eğer şansınız varsa, marangozluk vb. bir zanaat öğrenebilmek, şapka çıkarılacak bir başarı olur. Çünkü böyle bir başarı, üretmeyi de kapsar ve dünyayı kurtaracak kişinin de tüketen insan olmaktan çıkıp üreten insan haline gelebilmesi gerekmektedir.Sonuç: Bu ilkeleri izlerseniz uzun vadede (uzun zaman sürdürebileceğiniz uğraşlar seçmelisiniz zaten) hem daha gelişkin bir birey olacak, hem de yukarıda verdiğim bağlantıda söz ettiğim gibi uzmanlık döngüsüne girerek üretken bir insan haline geleceksiniz.Dünyayı mahveden şeylerin temelinde, değersizleşme yatmaktadır. Dünyayı kurtarmak isteyen birinin yapması gerekenlerden biri de, değer üreterek değersizleşmeyi durdurmaktır.
2-Kendi kendine yetecek bir insan olabilmek için gerekli yetenekleri kazanmak. Hem maddi anlamda hem de psikolojik anlamda geçerli bu ilke. Çünkü görüyorum ki iyi insanlar, özellikle de farklı ve özel insanlar çoğunlukla yalnız oluyorlar. Böyle insanların, toplumun aptallığı ve kötülüğü karşısında yok olup gitmekten kurtulmalarının yolu; yalnız başına kendine yetebilmeyi öğrenmeleri.3-Yeteneklerini geliştirmek. Çünkü kötülerin bir adım önde olduğu dünyada iyiler güçlü olmak zorundadır.
Çünkü görüyorum ki iyi insanlar, özellikle de farklı ve özel insanlar çoğunlukla yalnız oluyorlar. Böyle insanların, toplumun aptallığı ve kötülüğü karşısında yok olup gitmekten kurtulmalarının yolu; yalnız başına kendine yetebilmeyi öğrenmeleri.
Dünya'nın olayı bu, hiç kimse eşit doğmaz, o halde kendimize en uygun yolu seçeceğiz.
Hadi birey olarak yaptığımız bir değişim olsun, sınırlar içinde kalsın bu yaptığımız. Hatta sadece kendi adımıza yapalım bunları. Bizimle sınırlı kalsın, bu seferde Dünyayı Kurtarmak yanlış olur, kendimizi kurtarıyoruz. Birey olarak kendimizi kurtardık diyelim, sonra diğer bireylerde kurtardı, tümevardık toplumca faydalı işler yaptık, çok güzel bir yer haline getirdik ama herkesin kafasındaki Uyum, Düzen bir mi?
Ekonomik olarak orta düzey olalım örneğin, eh Amerika'ya gitsek paranın değeri düştüğünden yarı yarıya fakirleşiyoruz, Avrupa'da 2.5 kat... Yani ekonomik bağımsızlıktan bahsederken bizi her yerde rahat ettirecek bir gelirden söz ediyorsak Türkiye de bunu yapmak çok zor. Çok iyi meslek dallarının bile aldığı miktar bizi o refaha eriştiremiyor maalesef.
Gelelim şu fizyolojik rahatsızlık kısmına. Kendinize iyi bakın diyorsunuz da bunu en layığıyla yapan insan bile genetik olarak o hastalıktan muzdarip olabiliyor ve bu onun hayatını etkiliyor. Daha da basitleştirirsek yurt dışından aldığımız meyvenin sebzenin içinde ilaçlar var ve bunların uzun vadede farklı hastalıklara sebep olunduğu biliniyor.
Eskiden oturduğumuz evin çatısında baz istasyonu vardı. Oradan aldığım zarar ileride etkisini gösterecek olsa ben artık sistemin içinde mi kalmak zorunda olacağım.
Anlamadığım bir diğer konu da zaman. Bakın bir sürü şey yapmamız gerek ve kalan minik zamanlarda da hayallerimize ulaşacağız. O zaman dinlenmek çok çok az mümkün. İşe git, hayatta kal, boş vakitlerde hayallerine odaklan ee zaten o sevmediğimiz hayat düzeni de bunu istemez mi? Robot gibi yaşamak.
Ben açıkçası tüm bunların yapılması, global bir şekilde uygulanması sonrası bile Dünya'nın kurtulabileceğine inanmıyorum. (Global uygulanmayacaksa en başa dönüyorum bu sizi tamamen özgür kılmaz zaten, ekonomik yetersizlik kendini gösterir sınırların dışına çıkılırsa.) Bunlar yapılsa bile buna ayak uyduramayacak kişiler olacak, o zaman onlara ne olacak? Hadi birey olarak yaptığımız bir değişim olsun, sınırlar içinde kalsın bu yaptığımız. Hatta sadece kendi adımıza yapalım bunları. Bizimle sınırlı kalsın, bu seferde Dünyayı Kurtarmak yanlış olur, kendimizi kurtarıyoruz. Birey olarak kendimizi kurtardık diyelim, sonra diğer bireylerde kurtardı, tümevardık toplumca faydalı işler yaptık, çok güzel bir yer haline getirdik ama herkesin kafasındaki Uyum, Düzen bir mi? Demek istediğim Global genel-geçer bir düşünce, yaşam düzeni oluşturmadıkça yapılan tek şey okyanusta su üzerinde kalmaya çalışıp, nefes alabilmek. Bu konu da -Dünyayı kurtarmak- su yutmadan nasıl nefes alırız gibi bir yere çıkıyor?
Bu arada yayın harika, bir sürü soru türüyor. Yani herkesin cevaplarını bulup bulmamasından ziyade herkese belli soruları soran bir yayın. Ya da o soruları oluşturmasını sağlıyor. Cevabın olması için önce sorunun olması lazım, gibi bir üfürizmayla bitireyim
Bence bir ay geçti sanki.Biraz baskı iyi olabilir diye düşündüm. Merakla bekleyenler var ve vardır eminim
Açılın, içerden bilgi getirdim. Efendiler, biliyorum yayın bekliyorsunuz, ben de bekliyorum sizin gibi. Ryuk bey de yayın yapmak istiyor fakat kendisi maalesef hala epey yoğun. Sizi unutmadı, rahatlayınca yayınlar da başlayacaktır. Müsterih olunuz.