Tüm yorumlara cevap vermek isterim:
Ekonomik olarak orta düzey olalım örneğin, eh Amerika'ya gitsek paranın değeri düştüğünden yarı yarıya fakirleşiyoruz, Avrupa'da 2.5 kat... Yani ekonomik bağımsızlıktan bahsederken bizi her yerde rahat ettirecek bir gelirden söz ediyorsak Türkiye de bunu yapmak çok zor. Çok iyi meslek dallarının bile aldığı miktar bizi o refaha eriştiremiyor maalesef.
Muaet'in söylediği gibi. Makro ve mikro sistemler söz konusu burada. Her sistemin koşulları farklı. Buradaki mikrosistemde sizi rahat ettirecek miktardaki para, başka bir sistemde hiçbir ihtiyacınızı karşılamayabilir.
Ekonomik bağımsızlık ile kastım: İçinde bulunduğunuz sistemde (artık hangi sisteme dahilseniz orası işte
) ihtiyaçlarınızı karşılayıp insanca yaşayabilecek bir düzen kurmanız gerek.
"Çok iyi meslek" ifadesi herkes için farklı algılanabilen bir ifade. Her sistemin el üstünde tuttuğu meslek farklıdır. O yüzden,
içinde bulunduğunuz sistemi anlamanız gerek.
Gelelim şu fizyolojik rahatsızlık kısmına. Kendinize iyi bakın diyorsunuz da bunu en layığıyla yapan insan bile genetik olarak o hastalıktan muzdarip olabiliyor ve bu onun hayatını etkiliyor. Daha da basitleştirirsek yurt dışından aldığımız meyvenin sebzenin içinde ilaçlar var ve bunların uzun vadede farklı hastalıklara sebep olunduğu biliniyor.
Evet, %100 sağlıklı bir çevrede yaşayamıyoruz. Fakat bu, sağlığımızı korumak için hiçbir şey yapamayacağımız anlamına gelmiyor. Sağlığı korumanın öneminden neden söz ediyorum? Çünkü
alternatif yaşam teorisinin amacı mevcut durum içinde kendine yetebilen, bilgili ve becerikli insanlar meydana getirmek. Bir insanın uzun süre kendini eğitip yetiştirdikten sonra, önlenmesi mümkün olan bir hastalık ya da kaza nedeniyle kaybedilmesi üzücü olur. Önleyemeyeceğimiz şeyler var sağlık adına, haklısınız. Fakat en azından önleyebileceklerimizin üstesinden elebilmeliyiz.
Eskiden oturduğumuz evin çatısında baz istasyonu vardı. Oradan aldığım zarar ileride etkisini gösterecek olsa ben artık sistemin içinde mi kalmak zorunda olacağım.
Şu an hiçbirimiz sistemden tamamen kurtulmuş değiliz. Hepimiz sistemin içindeyiz. Sistemden bir anda özgürleşmek de öyle kolay görünmüyor (the matrix has you
) Zaman içinde, yavaş yavaş gerçekleşecek her şey. Evrim kavramının anlaşılmasının önemine bu yüzden vurgu yapıyorum sürekli. Böyle şeyler asla birden olmaz, belli bir süreç dahilinde olur.
Anlamadığım bir diğer konu da zaman. Bakın bir sürü şey yapmamız gerek ve kalan minik zamanlarda da hayallerimize ulaşacağız. O zaman dinlenmek çok çok az mümkün. İşe git, hayatta kal, boş vakitlerde hayallerine odaklan ee zaten o sevmediğimiz hayat düzeni de bunu istemez mi? Robot gibi yaşamak.
Net bir gerçek: Hayallerimizin çoğuna ulaşamayacağız (son yayında bunu da söylemiştim
). Bence bunun farkına varmak uyanışın ilk adımlarından biridir. Yaşamımız (zamanımız) ve enerjimiz sınırlı. Bu yüzden hayallerimiz arasında bir seçim yapmalıyız. Mümkün olan en gerçekleştirilebilir ve bizim için en yararlı olacak amacı seçmeliyiz (bunun nasıl yapılacağını da yayınlarda anlatacağım). Alternatif yaşam teorisinin ilkelerinden biridir "gerçekçi olmak"
Daha önce ilkeleri yazmıştım, tekrar yazıyorum:
1-Mümkün olduğunca ekonomik ve az tüketerek yaşamanın yolunu bulmak.
2-Kendi kendine yetecek bir insan olabilmek için gerekli yetenekleri kazanmak. Hem maddi anlamda hem de psikolojik anlamda geçerli bu ilke. Çünkü görüyorum ki iyi insanlar, özellikle de farklı ve özel insanlar çoğunlukla yalnız oluyorlar. Böyle insanların, yığınların aptallığı ve kötülüğü karşısında yok olup gitmekten kurtulmalarının yolu; yalnız başına kendine yetebilmeyi öğrenmeleri.
3-Yeteneklerini geliştirmek. Çünkü kötülerin bir adım önde olduğu dünyada iyiler güçlü olmak zorundadır.
4-Gerçekçi olmak. Sonu hüsran olacak uçuk idealleri izlemektense gerçekçi hedeflerin peşinden gitmek daha mantıklıdır.
5-Değerli olan şeylerin peşinden gitmek, değerli olanı aramak ve değer üretmek için çalışmak.
6- Sürdürülebilirlik. Yaptıklarınızın, hayatın zorluklarıyla başa çıkmak ve değer üretmek için geliştirdiğiniz yolların sürdürülebilir olmasını sağlamalısınız. Çünkü gerçek değişimler, uzun çabaların sonucudur.
Ben açıkçası tüm bunların yapılması, global bir şekilde uygulanması sonrası bile Dünya'nın kurtulabileceğine inanmıyorum. (Global uygulanmayacaksa en başa dönüyorum bu sizi tamamen özgür kılmaz zaten, ekonomik yetersizlik kendini gösterir sınırların dışına çıkılırsa.) Bunlar yapılsa bile buna ayak uyduramayacak kişiler olacak, o zaman onlara ne olacak?
Hadi birey olarak yaptığımız bir değişim olsun, sınırlar içinde kalsın bu yaptığımız. Hatta sadece kendi adımıza yapalım bunları. Bizimle sınırlı kalsın, bu seferde Dünyayı Kurtarmak yanlış olur, kendimizi kurtarıyoruz. Birey olarak kendimizi kurtardık diyelim, sonra diğer bireylerde kurtardı, tümevardık toplumca faydalı işler yaptık, çok güzel bir yer haline getirdik ama herkesin kafasındaki Uyum, Düzen bir mi?
Demek istediğim Global genel-geçer bir düşünce, yaşam düzeni oluşturmadıkça yapılan tek şey okyanusta su üzerinde kalmaya çalışıp, nefes alabilmek. Bu konu da -Dünyayı kurtarmak- su yutmadan nasıl nefes alırız gibi bir yere çıkıyor?
Bu fikrinize ilişkin düşüncemi yukarıda açıklamıştım "Şu an hiçbirimiz sistemden tamamen kurtulmuş değiliz." diye başlayan paragrafta
. Bir anda olmayacak hiçbir şey.
Anlık bir hevesle "haydi dünyayı kurtaralım" demiyorum. Önce dünyayı kurtaracak insanların yetişmesi gerek.Bu arada yayın harika, bir sürü soru türüyor. Yani herkesin cevaplarını bulup bulmamasından ziyade herkese belli soruları soran bir yayın. Ya da o soruları oluşturmasını sağlıyor. Cevabın olması için önce sorunun olması lazım, gibi bir üfürizmayla bitireyim
Buna çok sevindim, teşekkür ederim
Yayınların amacı zaten dinleyicilerin de katılımıyla yeni fikirler üretmek. Bu yüzden insanları hem yayın sırasında, hem de yayın dışında fikirlerini paylaşmaya teşvik etmeye çalışıyorum. Akıl akıldan üstündür çünkü.
Va haklısınız. Doğru yanıtlara ulaşmak için önce doğru soruları sormak gerek.
Muaet ve Tenekeci: Sizi kutluyorum, görüyorum ki şimdiye dek konuştuklarımızı ve tam olarak ne söylemek istediğimi gerçekten anlamışsınız. Teşekkür ederim
-Kötü karakteR-: Sınavlar önemli, zaten alternatif yaşam teorisine göre birey önce kendine karşı olan sorumluluklarını yerine getirmelidir. son iki yayında kayıt almadım fakat önümüzdeki yayında güzel bir şekilde konuyu toparlamayı düşünüyorum. Eksik kalan yetleri de yazılı olarak tamamlayacağım.
Hepinizi fikirlerinizden, eleştirilerinizden, sorularınızdan ve katılımınızdan dolayı teşekkür ederim.
Asıl amacım biraz da yayınlarda meydana gelen fikirleri toplayarak yazılı bir metin elde etmek. Hatta hepimizin düşüncelerini yazılı olarak bir yerde toplamak. Katılmak isteyen beri gelsin