Ben de beğendim. Hem Ledger'ın Jokeri deyip duruyoruz; ama bir de öncesinde Jack Nicholson jokeri diye bir şey var.
Ledger öldü diye sürekli anıp duruyoruz; ama hatırlarsanız Dark Knight çıkmadan önce de, "bu ne? Nicholson'ın jokerine yanaşamaz bile" falan diye atıp tutuyorduk.
Bunu söylemek için gelmiştim. Ledger'ın ilk fotoğrafları kaçak göçek sızdığında da çok yadırgamıştık. "Bu ne biçim makyaj, neden öyle dağılmış, neden daha derli toplu bir imaj değil," demiştik. Beklentimiz çok düşmüştü. Ama bir yandan "Çok acayip bir şey de olabilir ha" diyorduk. Nolan'ın filmin gösteriminden önce fragman ve görseller konusunda her zamanki pintiliğinin konuştuğu dönemlerdi yine. Bir türlü göremiyorduk adamı, fragmanlarda bile sesi vardı çoğunlukla. Çünkü perdede bir Joker göreli çok uzun bir süre olmuştu. Sadece yorumu merak ediyorduk. Her şey tamamen sürpriz olacaktı. Elimizde yeni Joker'i tanımak için sadece 2 küsur saat vardı. Bayılmıştık.
Ama kendisini bir daha görme fırsatımızı olamayacaktı. Bu defa ise iki Joker arasında görece fazla bir süre geçmedi. Hem performans müthişti, hem de onu bir daha asla göremeyecek olmanın hüznü var. Herkes Ledger kafasını yaşıyor hala. Onca yıla rağmen o unutulmaz imaj hala çok taze. Ama bir daha onu görme imkanımız ne yazık ki olmayacak. Yeni bir şeyler eninde sonunda illa ki yapılacak. Bu yüzden Joker'in fotoğraflarını yayınlamak konusunda normalden daha cömert davrandıklarını düşünüyorum. İnsanları biraz olsun Ledger imajından uzaklaştırıp, film gelene kadar bu yeni kafaya alıştırmak. Farklı bir dünyaya hazırlamak. Dark Knight'taki gibi adamı sadece filmde doğru düzgün görebilseydik, henüz çok taze olan Ledger imajıyla karşılaştırmak için elimizde sadece 2 saat olacaktı. Bu karşılaştırmayı yapmaya çalışırken filmi izleyemeyecektik. Bu da bizi memnun etmeyecekti. Ama şimdi 2016 Ağustos'una kadar bu yeni Joker'e alışmak ve "dur bakalım n'olacak" diye beklenti içine girmek için elimizde yeterince zaman var. Filmi izlemeye gittiğimizde yeni Joker'e çoktan alışmış olacağız.
Bana da başta fazla ayrıksı gözüktü fakat bahsettiğimiz kişi de sıradan biri değil; Joker.
"Tek kareden film yorumu yapıyorsunuz yeaa" goygoyu yapmak niyetinde değilim, neticede bu tür şeyler de film hakkında bir fikir vermek için sürülür ortaya. Fakat akıldan çıkarmamak gerek ki sinema farklı bir dünya ve çizgi roman gibi çok kısa süreler içinde çok farklı tipler görme ve alışma fırsatımız olamıyor. Kısa bir sürede ard arda filmler yapılıp da birbirine yakın yorumlar ya da aynı karakteri görme fırsatımız teknik imkanlar yüzünden haliyle olamıyor çizgi romandaki gibi. Çok uzun bir sürede anca gelebilen filmlerde doğal olarak yeni bir yorum görmek durumunda kalıyoruz. Bu durumda pek çok şey de filmin kendisine, olayları ve karakterleri nasıl ele aldığına bağlı. Şu an abartılı bulduğum şu imaj, filmdeki olayların içinde kendine inanılmaz bir yer bulup yıllarca unutulamayacak bir performansa da imza atabilir; rezalet bir iş de ortaya çıkartıp hepimizi kendisinden tiksindirebilir. İkinci ihtimaldeki muhtemel film kareleri gözümün önüne geldikçe, "I-ıhh, nıç, yok. Olmamış bu.

" diyorum, şu tipi sevdirebilecek kareler aklıma geldikçe de "Oo, harika.

" oluyorum. Beklemekten başka çare yok.