Yaaaa Dresden okunuyor
Her yeni Dresden okuyucusuyla günüm aydınlanıyor
Elçilik Kenti - China MiévilleBen anladım neden yavaş okuduğumu. Kitapta çok yavaş gidiyordum. Genelde Miéville kitaplarında böyle oluyor bana. Şehir ve Şehir hariç, önce ağır tempoyla başlıyor sonra birden girdap gibi içine çekiliyordum. Bunda da öyle olacağını bekledim; oldu da. Fakat bu defa iki nedeni var. Birincisi, oluşturduğu soyut kavramları kafamda anlamlandırmak uzun zaman aldı. İkincisi, kitabı serviste okuyor olmamdandı. Bu neden aynı zamanda birincisine yol açan da bir durum.
Yok, bu kitap işe gidip gelirken okumak için uygun değilmiş. Öyle fonda radyo açıkken kitabın içine girmem ve soyutluğunu anlamlandırmam normalden daha uzun sürmüş. Bunu da uçakta anladım asdklfjdsf. Ciddiyim. Uçaklarda müthiş kitap okuyorum. Yerden yükselince konsantrasyonum tavan yapıyor; ben de anlamadım.
Küçüklüğümden beri konsantrasyon konusunda sıkıntıları olan biri olarak, uçakların bendeki bu etkisini anlamak mümkün değil.
Neyse, kitap yine şahane. Uzayı soyutla, dil kavramını somutlaştır. Bu nasıl iş? China Miéville dışında bunu yapabilecek kaç yazar var? Bu adam yaşayan bir ustadır ve ne mutlu ki biz de bu çağda yaşıyoruz. Çoğu ustanın ölümünden sonra dünyaya gelmiş bizler için harika bir şey bu bence. [*]Bak Le Guin ölürse çok üzüleceğim he
O ölmesin benden önce[/*]
Kitabı yanlış koşullarda okuduğum için çok ağır gitmiş olsam da, şimdi de her bulduğum arada kendisine koşuyorum.
Hard science fiction açılışının ardından dilbilimiyle yola devam edip ortaya yine dehşet bir şey çıkartmış.
Ben sevdim, eller alsın.
Not: kendisi new weird ustası olsa da, bu kitap tamamen bir bilimkurgu. Hem de en saf haliyle.