Biz Bunu İstiyoruz #2.5: Robot Serisi

biz bunu istiyoruz 2-5 robot serisi top

Biliyoruz, uzun zaman oldu. Ama emin olun, değdi! Biz Bunu İstiyoruz’un yeni sayısında çok seveceğinizi düşündüğümüz bir seriye yer verdik.

Neden 2.5? Sırada 3 varken neden 2.5 diyoruz bu projeye?

Çünkü sevgili Rıhtım yolcuları, ilk projemizde o zamanlar basılmamış Kralkatili Güncesi’ni sizlerle buluşturmuştuk. Ne mutlu ki sonrasında basılarak bizleri mest etti. 2. adımda Witcher’ın sadece bir oyun değil, efsanevi bir kitap serisi olduğundan bahsettik ve halen daha çevrilmesi için sabrımızı zor kontrol ediyoruz. Oysa 2.5 adımımız daha önce basılmış bir seri için atılıyor. Ve yine çünkü, Robot Serisi (ve bahsedilecek birkaç kitap daha) vakti zamanında basılmış olmasına karşın şu an sahaflar dışında bulmak imkansız. Hatta yeri geliyor sahaflarda bulmak bile imkansızlaşıyor.

Biz Asimov’u sadece Vakıf Serisi ile bilmek istemiyoruz. Biz hem Vakıf’ı tam anlamıyla kavramak hem de ustanın bir ilke imza atarak polisiye ve bilimkurguyu harmanladığı o meşhur dörtlemesini okumak istiyoruz. Yine biz, sizlerin de bu kitaplara ulaşabilmenizi arzuluyoruz. Tam da bu noktada 2.5 adımı atarak “Biz bunu istiyoruz!” diye haykırıyoruz.

Vakıf dendi mi akan sular durur, oysa Vakıf Serisi’ni 7 kitapla sınırlandırmak çok büyük eksikliktir. Eh, ülkemizde şu an o eksikliği yaşıyoruz. Bu nedenle Sinan Narmanlı bizlere Robot Serisi’nin ilk iki kitabı olan Çelik Mağaralar ve Güneşin Tanrıları’nı anlatıyor. Vakıf’a katkılarını da ekliyor yazılarına. Ancak Robot Serisi’nin 3 ve 4. kitaplarının incelemelerine yer vermiyoruz, çünkü spoilerla hevesini kaçırmak istemiyoruz.

Sonrasında Sinan Narmanlı robotlardan bahsetmişken 3 Robot Yasası’nı bir de insan açısından irdeliyor. Objektif bir bakış açısı sunarak Asimov’un herkesçe bir anda kabul edilen yasalarına farklı bir görüş sağlıyor.

Hazal Çamur’a geliyor sıra, o da Vakıf Serisi’ni tamamen özümseyebilmek, temellerini, kuruluşunu ve gelişme devrini görebilmek adına Robot Serisi dışında neler okunması gerektiğini anlatıyor bizlere. Galaktik Bir İmparatorluğa Dönüşmek İçin Gerekli Tüm Kitaplar yazısında, bu kapsamda ülkemizde basılmış kitapları ve çeşitli baskılarını sayıp döküyor. Böylece proje sadece Robot Serisi ile sınırla kalmayarak gerekli diğer Asimov eserlerine de değinmiş oluyor. Ah, ne yazık ki adres yine sahaflar!

Bakıyoruz ki Hazal Çamur’un yazısında bir adet Ben, Robot adı geçiyor, durur muyuz hiç? Ben, Robot için de detaylı bir inceleme geliyor arkasından. Bu defa yazarı Bedir Yılmaz.

Burada da bitmiyor yolcuğulumuz. Asimov’u bulmuşken öyle kolay bırakacak değiliz! Son adımda Çelik Mağaralar ve Güneşin Tanrıları kitapları için olumlu/olumsuz okur yorumlarını sizlere sunuyoruz. Böylece perdeyi kapatıyoruz.

Ülkemizde bilimkurgu edebiyatına yeniden bir yönelim varken biz bu tarihe damgasını vurmuş ustayı sadece Vakıf şaheseriyle tanımak istemiyoruz. Bizler sahafları altına üstüne getirerek burada sayılan eserlere ulaştık, peki ya sizler? Sizlerin bu eserleri okumaya hakkınız yok mu? Daha da acı olan ne biliyor musunuz? Vakıf Serisi’nin bazı kitapları da tükenmeye başladı ve yeniden basılmıyor.

Biz bu defa bilimkurgunun can damarı olan kitapların “yeniden” basılmasını istiyoruz. İşte bu da bizim serzenişimizdir!

[stextbox id=”info” shadow=”true”]

ULAŞMAK İÇİN TIKLAYIN!