Stephen King’in Yapım Aşamasındaki Tüm Film ve Dizileri

UNDER THE DOME

Yakında göreceğimiz veya yapım aşamasında olan tüm Stephen King film ve dizilerinin tam listesini sizler için derledik!

Yaklaşık üç nesli eserleriyle etkileyen büyük bir yazar Stephen King. Neredeyse her okurun okuduğu, bildiği yahut en azından karşılaştığı önemli bir yazar. 40 yılı aşkın yazarlık hayatında öyle bir noktaya geldi ki onun yarattığı devasa kurgu evreni kültürümüzün her yanına sirayet etti. Sadece kitaplardan değil, sinema filmleri, diziler, e-kitaplar, kısa filmler, çizgi romanlar ve bilgisayar oyunlarından oluşan bu büyük evrene illaki bir ucundan kapıldık.

Kitaplarının hiçbirini okumasak bile Esaretin Bedeli’ni (The Shawshank Redemption), Yeşil Yol’u (The Green Mile) hayranlıkla izledik. King’i hiç tanımayanlarımızın bile Günah Tohumu’nu (Carrie) veya Hayvan Mezarlığı’nı (Pet Sematary) izlerken ödü koptu. Sadece sinemada değil evimizde de onun hayal gücüne tanık olduk. Rüyalar ve Karabasanlar ile Kubbe’nin Altında dizilerinin her bölümünü heyecanla, merakla, ürpertiyle izledik.

Çünkü, onun kitapları her zaman görsel mecralara uyarlanmaya müsait bir çekicilik taşımıştır. 1976’da Brian De Palma tarafından filme uyarlanan Carrie’den bugüne dek neredeyse 40 yıldır onun eserlerini izliyoruz ve yıllarca izlemeye devam edeceğiz. Sinema ve televizyon için sınırsız bir kaynak King. Hatta bazı eserleri defalarca yeniden uyarlandı.

eugene-kaik-stephen-king

Usta yazarın hikâye anlatmadaki üstün yeteneği, insanın en derin korkularını keşfetmedeki becerisi ve okurda yoğun görsel karşılık bulan tasvirleri onun bu denli geniş bir alanda bilinmesini ve sevilmesini sağladı. King’in kendisi de gönüllüydü bu konuda. Çocukluğundan beri izlediği her türden korku filmi, onu sinemaya yakınlaştırdı. Sinemadan miras aldığı hayal gücünü sinemaya adamasını bildi. Uyarlama fikirlerine hep sıcak baktı, yapım aşamasında desteğini esirgemedi. Bu yolda berbat uyarlamalara da şahit oldu, başyapıtlara da. Birçok filmde kısa da olsa izleyicilerin karşısına çıktı, hatta Kamyonlar (Trucks) adlı öyküsünü uyarladığı Maximum Overdrive filmini kendisi çekti (öyküyü Hayaletin Garip Huyları adlı kitaptan okuyabilirsiniz.)

Tabii bu uyarlamaların hepsi beklenen başarıyı elde edemedi. Şimdi tek seferde onlarca muhteşem King filmi veya dizisi sayabileceğimiz gibi onlarca berbat uyarlama da sayabiliriz. Yine de sinema ve televizyon dünyası ondan vazgeçmedi. King de hala müthiş bir üretkenlik ve yaratıcılıkla devam ediyor ve biz de onu keyifle okuyor, izliyoruz.

İşte Stephen King’in eserlerinden uyarlanmış ve yakında göreceğimiz filmlerin ve dizilerin bir listesi:

[stextbox id=”black”]22/11/63 – Dizi Film

22/11/63’te Jake Epping adında bir adam onu büyülü bir şekilde 1958’e götürecek bir kilere girer ve Lee Harvey Oswald’ın Başkan’ı öldürmesine engel olmak için elinden geleni yapar. Jake bu yolculuk sırasında, bazı şeylerin geçmişte daha iyi olduğunu keşfeder.

Kara Kule (The Dark Tower) serisini ve Çağrı (The Dead Zone) kitabını bilenler bu tekrarlanan izleği fark edecektir: Gelecekte olacakları engellemek için geçmişi değiştirmek.

Aldığımız son habere göre dizinin senaryosu üzerinde Jonathan Demme (The Silence of the Lambs / Kuzuların Sessizliği’nin yönetmeni)  çalışıyordu, ama kendisi bazı anlaşmazlıklar yüzünden projeyi bıraktı.

J. J. Abrams’ın Bad Robot adlı şirketi, bir dizi uyarlaması yapmak için kitabın haklarını satın aldı. Eylül ayı itibarıyla, Hulu (isteğe bağlı video hizmeti sunan bir web sitesi) kitabı özgün bir dizi olarak uyarlayacak. James Franco başrolde olacak.

king 22 11 63

[stextbox id=”black”]Ayana – Dizi Film

Aynı Yeşil Yoldaki (The Green Mile) gibi bir mucize gerçekleşir bu öyküde. Pankreas kanserinden ölmek üzere olan yaşlı bir adamın yanına nereden geldiği anlaşılmayan bir kadın ve görme engelli bir kız çocuğu yaklaşır. Kız adamı yanağından öper ve oğlunun dudağına dokunur. Sonrasında olaylar daha da gizemli bir hal alır. Çok bilindik bir King teması olmasına rağmen dizi olmaya müsait bir hikâye.

NBC bu öyküden bir dizi yapmak istiyor. Chris Sparling (Buried / Toprak Altında adlı filmin yönetmeni) pilot bölümü yazıyor. Ben Haber (Across the Universe / Seni İstiyorum filminin yapımcısı) yapımcı koltuğuna oturacak ve Jordan Kerner (Less Than Zero / Sıfırın Altı adlı filmin yapımcısı) de dizinin yürütücü yapımcısı olacak. Yönetmen ve oyuncu kadrosuna dair şimdilik bir açıklama yok.

Not: Öyküyü Karanlık Çökünce (Just After Sunset) adlı kitaptan okuyabilirsiniz.

[stextbox id=”black”]Solunum Metodu (The Breathing Method) – Film

Hamile bir kadın, bebeğini doğurmayı öyle çok istemektedir ki feci bir araba kazası sonucu kafası koptuğunda bile ıkınmaya devam eder… Tabii öykünün en gizemli kısmı bundan ibaret değil. Daha da ilginci, bu hikâyeyi ve diğerlerini anlatmak için bir ateşin etrafında toplanmış tuhaf adamlardan oluşan bir kulübün olması ve bu kulüp birçok öyküde karşımıza çıkıyor. El Sıkışmak İstemeyen Adam* (The Man Who Would Not Shake Hands) adlı öykü de bunlardan biri.

Bu hikâyelerde ortak bir King evreninin var olduğunu hissedebilirsiniz. Bu ortak evren, birçok film/dizi seçkisi için güzel bir başlangıç noktası sağlayabilir. Şimdilik bu sinema uyarlamasının yapımcılığını Jason Blum (Paranormal Activity filminin yapımcısı)  üstleniyor, ancak henüz Universal’e götürmedi işi. Yönetmenin ise Scott Derrickson olmasına karar verildi.

Ama Derrickson maalesef Doctor Strange’i yönetmek için seçildiğinden bu King uyarlaması büyük ihtimalle geri plana atılacak.

* Bu öyküyü Sis (Skeleton Crew) adlı kitapta okuyabilirsiniz.

Not: Solunum Metodu adlı öyküyü Kuşku Mevsimi (Different Seasons) adlı kitaptan okuyabilirsiniz.

[stextbox id=”black”]Cep (Cell) – Film

King’in ilk zombi romanı. Daha önce Rüyalar ve Karabasanlar II adlı öykü kitabındaki Evde Doğum (Home Delivery) gibi birkaç zombi öyküsü yazmıştı aslında; ama artık “King ve zombi” dendi mi Cep’i hatırlayacağız muhtemelen.

Cep’teki zombiler o bildiğiniz beyin yiyen canavarlardan değil. Bilinmeyen bir kaynaktan gelen cep telefonu sinyaliyle insanların çoğu zombi sürülerine dönüşürler ve tek amaçları diğer insanları da kendileri gibi yapmaktır. Başlarda kargaşa hâkimdir, ama sonra yaratıklar A. Romero’nun Land of the Dead / Ölüler Ülkesi filmindeki gibi, garip bir biçimde organize olmaya başlarlar.

Birkaç yıl önce Eli Roth (Hostel / Otel filminin yönetmeni) romanı filme uyarlayacağını söylemişti ama sonra vazgeçti. Film başka bir ekiple yapım aşamasında şu an. Başrollerde John Cusack, Samuel L. Jackson, Isabelle Fuhrman ve Owen Teague var. Filmi Todd “Kip” Williams (Paranormal Activity 2 yönetmeni) yönetecek, senaryoyu King ve Adam Alleca (Last House on the Left / Soldaki Son Ev filminin yeniden çevriminin senaristi) birlikte yazıyor.

King film için romanın sonunu değiştirmeye karar vermiş, bakalım nasıl olacak.

cep-king

[stextbox id=”black”]Mısırın Çocukları (Children of the Corn) – Film

Hayaletin Garip Huyları (Night Shift) adlı kitaptaki öykülerden biri olan Mısırın Çocukları, ilk kez 1984’te filme çekildi. Tam bir korku klasiği. Öykü mısıra tapan çocukların inandığı cani bir din ile ilgili. Şimdiye dek dokuz kez filme çekilmesine rağmen, Warner Bros. bir uyarlama daha çekmek istiyor. Filmi Darren Lynn Bousman’ın (Saw 2 / Testere 2) çekeceği bildirildi. Senaryoyu Jon Bokenkamp (The Blacklist dizisinin yaratıcısı) yazacak.

[stextbox id=”black”]Korku Şovu 4 (Creepshow 4) – Film

King’in yazdıklarının doğasında olan komedi unsurunu açığa çıkaran ilginç bir yapımdı ilk çekilen Korku Şovu. Farklı hikâyelerden oluşan şovun birkaç bölümünde King de rol almıştır. Stephen King’in uzaydan gelen bitkisel bir canavara dönüştüğü kısmı hatırlıyor musunuz?

George A. Romero ve King bu korku filmleri seçkisini klasik EC ve DC korku çizgi romanlarına bir saygı duruşu olarak yaratmıştı. Türün hayranlarını mest eden seçkiye bir yenisi daha eklenebilir. Söylentilere göre Warner Bros bir devam filmi çekmeyi veya bir yeniden çevrim yapmayı düşünüyor. Ti West (V/H/S) gibi bir yönetmenin filme nasıl bir dokunuş yapacağını görmek ilginç olacak.

[stextbox id=”black”]Kara Kule (Dark Tower) – Film

Eğer Stephen King sinema evreni diye bir şeyden söz edebiliyorsak, Kara Kule şüphesiz bu evrenin The Avengers / Yenilmezler’i olacaktır. Çünkü serinin kitapları King’in pek çok kitabını canavarlardan, büyüden ve alternatif zaman çizgilerinden oluşan çok geniş bir bağlantılar ağıyla birbirine bağlar. Yüzüklerin Efendisi’nden ve spagetti westernlerden esinlenen King, âdeta bu türün hayranlarının milli marşını yaratmıştır. Serinin kitapları büyüyle, silahşorlarla, at sırtında mücadelelerle, zaman yolculuğu kapılarıyla, şeytani yapay zekâlarla, vampirlerle, iblislerle, kurtadamlarla ve her yanını dev parazitler sarmış robot ayılarla doludur. Neden şimdiye kadar filminin çekilmediğini anlamak mümkün değil.

King, serinin beyazperdeye yahut televizyona uyarlanacağını kesin olarak bildirdi. Sadece ne zaman olacağını ve Roland’ı kimin oynayacağını bilmiyor. Film Kara Kule serisi ile ilgili ilk film olacak. Önce serinin ilk kitabı Silahşör (The Gunslinger) uyarlanacak.

Filmin yönetmeni ve ortak yazarı Nikolaj Arcel (A Royal Affair / Yasak Aşk), yapımcı şirketleriyse Sony Pictures ve Media Rights Capital. Akiva Goldsman ve Jeff Pinkner tarafından kaleme alınan senaryonun yeniden yazım sürecinde Danimarkalı yönetmen Anders Thomas Jensen yardımcı olacak.

Ron Howard (A Beautiful Mind / Akıl Oyunları) yıllardır bu filmi yapmak için uğraşıyordu. Hatta, gerçekliği paramparça etmek isteyen Kızıl Kralı durdurmak için Kara Kule’ye doğru yola çıkan son silahşör Roland Deschain rolü için Javier Bardem ile temasa bile geçmişti.

Ama şimdi Roland rolünü Russell Crowe (Akıl Oyunları) oynayacak gibi görünüyor. Idris Elba (Pacific Rim / Pasifik Savaşı) da henüz belirlenmeyen bir rolde ona eşlik edebilir. Ayrıca Aaron Paul (Breaking Bad) de bir bölüm için Howard ile bir araya gelmişti. İkisi de Akıl Oyunları ile ünlenen yazar Akiva Goldsman ve yapımcı Brian Grazen da projeye dâhildi.

dark tower movie

[stextbox id=”black”]Tepki (Firestarter) – Film

Hikâye olağandışı güçlere sahip bir baba ve kızla ilgili. Baba ile kız, Dükkân adında bir hükümet kuruluşu tarafından gerçekleştirilen deneyler sonucu bu hale gelmişlerdir. Dükkân ikisini de yakalayıp onların güçlerini kullanmak ve üzerilerinde daha fazla deney yapmak istemektedir.

Dükkân, birçok Stephen King eserinde ortaya çıkar ve yazarın sinemasal evreninin başka bir mühim parçasını oluşturur. Solunum Metodu öyküsünde geçen kulüpteki adamların da bu kuruluşla ilgisi vardır belki.

Hikâye ilk kez 1984’te filme çekilmiş, bu özgün uyarlamada etrafı yakıp yıkan Charlie’yi Drew Barrymore oynamıştı.

Yeni uyarlamanın yapımcıları Universal ve Dino De Laurentiis. Senaryoyu Mark L. Smith (Vacancy / Boş Oda) senaryoyu yazacak. Yapımcılar Tepki’yi başka filmlerin de çekilmesine olanak sağlayacak geniş bir yapıda kurmak istiyorlar. Yani ileride Dükkân etrafında şekillenen birçok film izleme ihtimalimiz var.

[stextbox id=”black”]Oyun (Gerald’s Game) – Film

Yatakta değişik fantezilerden hoşlanan bir çift, sırf heyecan aramak için Maine’in batısında ıssız bir kulübeye tatile giderler. Başlarda her şey yolundadır, adam eşini yatağa kelepçeler ama sonra bu garip oyun biraz kontrolden çıkar ve kadın kendini savunmaya çalışırken kazara kocasını öldürür. Issız ormanın ortasında yapayalnız kalan kadına yardım edecek kimse yoktur ve kocasının ölü bedeni yerde yatmaktadır. Ardından durum daha da kötüleşir. Kadın bir süre sonra garip hayaller (ve Uzay Kovboyu denilen manyak bir adamı) görmeye başlar.

Artık bu hikâyeyi beyazperdede izleyebileceğiz. Mike Flanagan (Oculus / Göz) bu uyarlamanın başında bulunuyor ve senaryoyu Jeff Howard’la (Oculus / Göz) birlikte yazıyor. Yapımcılığını Intrepid Pictures’ın üstlendiği film 2015 yılı içinde gösterime girecek.

[stextbox id=”black”]Grand Central* – Dizi Film

King’in The New York Times: Özel İndirimli Abonelik (The New York Times at Special Bargain Rates) adlı öyküsünü temel alan bu dizi, ölmüş kocasından telefon gelen bir dulun hikâyesini anlatacak. Kocası, kadının hayatını tamamıyla değiştirecek iki felaketle ilgili eşini haberdar etmektedir. Dizi muhtemelen, kocasından gelen telefonlar sayesinde kadının felaketlere engel olma çabasıyla ilgili olacak. Eski The Dead Zone dizisinin senaryo ekibinden Sam Ernst ve Jim Dunn’ın kaleminden çıkacak dizi, şu an ABC’de yapım aşamasında. Pilot bölüme gerek duyulmadan dizinin tüm sezonunun satın alınması bekleniyor.

* Dizi, ismini öyküde ölülerin beklediği istasyondan alıyor.

Not: Dizinin temel alındığı öyküyü Karanlık Çökünce (Just After Sunset) adlı kitaptan okuyabilirsiniz.

[stextbox id=”black”]In the Tall Grass* – Film

Stephen King ve oğlu Joe Hill tarafından yazılan bu öykü, ilk önce Esquire’da yayınlanıp daha sonra e-kitap olarak sunulmuştu. Hikâye, bir erkek ve kız kardeşin Kansas kırsalına doğru giderken aniden bir oğlan çocuğunun çığlıklarını duymasıyla başlıyor. Sonra, tam da bu baba-oğul yazar düetinden beklediğiniz gibi, kıyamet kopuyor…

Şu sıralar, Splice / Deney’in yönetmeni Vincenzo Natali, sinema filmi için bir geliştirim senaryosu (tretman) hazırlıyor. Yönetmen, Screen Daily ile yaptığı bir görüşmede filme dair gelişmeleri açıkladı. İşte Natali’nin hikâye hakkında söyledikleri:

Kimin aklına gelir çimenlerin kokutucu olabileceği. Stephen King ve Joe Hill’in bunun bir yolunu bulduklarına şüphe yok. Kansas’ın zararsız bir köşesini alıp şimdiye kadar okuduğum en rahatsız edici korku hikâyelerinden birine dönüştürdüler.

Çok heyecan verici değil mi? Yeni haberler aldıkça size de bildireceğiz.

* Uzun Otlar Arasında (Bu öykü henüz Türkçeye çevrilmemiştir.)

[stextbox id=”black”]O (IT) – Film

Maine’in Derry kasabasında yaşayan yedi çocuğun başına bela olan Palyaço Pennywise, King’in şimdiye kadar yarattığı en ürkütücü ve şeytani karakterlerden biri. O, aslında palyaço şeklini almış bir yaratık ve yıllar sonra tekrar ortaya çıkarak birer yetişkin olmuş bu yedi arkadaşı öldürmeye çalışıyor.

Hatırlayacağınız üzere filmi Cary Fukunaga (True Detective) çekecekti, ancak çekimler başlamadan birkaç hafta önce projeyi bıraktığını söyleyince yerine Andy Muschietti (Mama) geçti. Fukunaga, Chase Palmer (Neo-Noir) ve David Kajganich (Invasion / İstila) ile senaryoyu da yazmıştı. Şu sıralar taslağı yeniden gözden geçiriliyor ve üzerinde yeni yönetmenin uygun gördüğü değişiklikler yapılıyor. Filmin yapımcısı New Line Cinema olacak.

Uyarlama iki film halinde yapılacaktı, ama haberler New Line’ın yanlızca bir filme bütçe ayırabileceğini söyleniyordu. Fukunaga daha sonra yaptığı bir açıklamayla bu söylentileri yalanlamış ve işin iç yüzüne ışık tutmuştu. Romanda Ben Hanscom’ın söylediği gibi: “Elde ettiklerinin bedelini ödersin. Bedelini ödediğin şeyler senin olur… Ve er geç sahip olduğun şeylerin ne anlama geldiğini de anlarsın.”

Daha önce We’re The Millers / Bu Nasıl Aile’ ve The Revenant / Diriliş’te rol alan 22 yaşındaki aktör Will Poulter, O’nun bu yeniden çevriminde Pennywise olarak kadrodaydı. Cary Fukunaga önceden, Pennywise rolü için doğru oyuncuyu bulma konusunda bazı endişeleri olduğunu belirtmişti ama oyuncu seçmelerinde Poulter’ı görünce aklı başından gitmişti. Ancak yönetmen değişikliğinden sonra oyuncunun yapımda yer alıp almayacağı henüz netlik kazanmış değil.

king-it

[stextbox id=”black”]The Jaunt* – Film

Stephen King’in kötü sonuçlanan bir ışınlanma olayı ile ilgili hikâyesi The Jaunt, Brad Pitt’in yapım şirketi Plan B tarafından filme alınmaya karar verildi.

2013 tarihli korku filmi Mama’nın arkasındaki ikili Andy Muschietti ve Barbara Muschietti projeye dâhil edildi. Filmi Andy yönetecek. Henüz herhangi bir stüdyo ile nihai anlaşma yapılmadı, ancak Plan B şirketi, New Regency ve RatPac Entertainment ile bir ön anlaşma yaptı.

The Jaunt” 24. yüzyılda geçmekte. Dünyalar arasında ışınlanma artık mümkündür. İşin tek garip yanı yolcuların uyuşturulmasıdır, bu yüzden yolculuk sırasında bilinçleri açık değildir. Uyanık olmak kötü sonuçlar doğurmaktadır. Az çok neler olacağını tahmin edebilirsiniz.

Öykü ilk kez 1981 yılında Twilight Zone Dergisi‘nde yayınlandı ve daha sonra 1985 yılında yayınlanan King’in ikinci öykü kitabı Sis’e (Skeleton Crew)** eklendi. Kısa bir bilimkurgu öyküsü ve kesinlikle okunmaya değer. Ne de olsa filmi çekiliyor demeyin!

* Işınlanma (Bu öykü henüz Türkçe’ye çevrilmedi.)

** King’in Türkiye’de yayınlanan öykü kitaplarında her zaman aynı sorun karşımıza çıkıyor: Öykülerin sadece bir kısmı çevriliyor. Skeleton Crew’in içindeki 22 öyküden yalnızca 8’i dilimize çevrildi.

[stextbox id=”black”]Eğlence Parkı (Joyland) – Film

Eğlence Parkı, King’in The Hard Case Crime Serisi* için yazdığı ikinci kitap. İlkinin adı Colorado Kid’dir ve SyFy kanalındaki Haven adlı dizi bu kitabın serbest bir uyarlamasıdır.

King, biraz tarzının dışına çıkarak 1973 yılında geçen polisiye bir hikâye anlatır bize. Devin Jones bir eğlence parkında, karanlık geçmişe sahip bir karnavalda iş bulan bir üniversite öğrencisidir. Kendisini bir anda garip olayların ortasında bulur ve karnavalın tarihi boyunca gerçekleşen tüyler ürpertici cinayetlerin failini bulmak için harekete geçer.

Filmin yönetmeni Tate Taylor (Winter’s Bone / Gerçeğin Parçaları) aynı zamanda uyarlamanın senaryosunu da yazıyor. Wyolah Films ise filmin yapımcılığını üstleniyor. 2015’te gösterilmesi amaçlanan film, halen hazırlık aşamasında.

* The Hard Case Crime, eski tip polisiye kitaplarını yeniden basan ve ünlü yazarların bu türde yazdığı yeni romanları yayınlayan bir yayınevidir.

[stextbox id=”black”]Bir Aşk Hikâyesi (Lisey’s Story) – Film

Büyüleyici bir doğaüstü aşk hikâyesi. Başarılı bir romancı olan Scott öldükten sonra eşi Lisey onun yokluğuna katlanamamaktadır. Onca zaman geçmesine rağmen geçmişe dair hayaller kurmaktadır ve kocasının kendisine bir mesaj bıraktığını düşünmektedir.

Bu sırada kocasının yazılmamış eserlerinin peşinde olan bir üniversite profesörü Lisey’in peşine birini takar. Ancak kadının peşine taktığı adam tam bir psikopattır. Lisey bu adamdan kurtulmak için şizofren olan kız kardeşinden yardım ister. Fakat bunun için kardeşini de ütopik bir dünyadan kurtarması gerekmektedir. Burada kocası Scott ile karşılaşır.

King bu romanda, gerçekten her konuda yazabileceğini kanıtlarcasına evlilik, yazma edimi, akıl hastalığı, ölüm, hafıza ve aile geçmişi hakkında girift bir hikâye anlatır. Bir Aşk Hikâyesi, King’in son yıllarda yazdığı en iyi kitaplardan birisi kesinlikle.

2015’te gösterime girmesi planlanan filmin senaryo yazarı ve yönetmeni Josh Boone (The Fault in Our Stars / Aynı Yıldızın Altında).

[stextbox id=”black”]Uzun Yürüyüş (Long Walk)* – Film

King’in Richard Bachman (yazarın kötü şöhretli ve çok daha acımasız tarafı) ismiyle yayınladığı roman, totaliter bir ABD hükumetinin 100 genç erkek çocuğunu, televizyonda gösterilen canice bir yarışmaya zorla soktuğu distopik bir gelecekte geçiyor. Sadece bir çocuğun hayatta kalacağı bir yürüme yarışı bu. Kazanamayanlar askerler tarafından vuruluyor, vurulmayanlarsa yarış sırasında susuzluk ya da yorgunluktan ölüyor.

King’in uzun süreli ortağı ve eserlerinin uyarlamalarını ustalıkla gerçekleştiren yönetmen Frank Darabont, kitabın haklarını aldı ve düşük bütçeli bir film yapmayı planlıyor. Muhtemelen çok iyi bir film izleyeceğiz.

İlginç bir bilgi: Bu aslında King’in yazdığı ilk romandı ama yıllar boyu yayımlamayı başaramadı.

* Bu roman Türkiye’de, The Running Man ile birleştirilip tek kitap halinde Azrail Koşuyor adıyla yayınlanmıştır.

[stextbox id=”black”]Bay Mercedes (Mr. Mercedes) – Dizi Film

2014’te yayınlanan Bay Mercedes, Bill Hodges üçlemesinin ilk kitabı. Emekli dedektif Hodges, bir Mercedes’le insanları ezen katilin peşine düşer. Konusu itibariyle tam bir rating dizisi gibi, değil mi? Ama sadece bundan ibaret değil. Sayfalar çevrildikçe çözülen polisiye gizemin yanı sıra hikâye King’in ürkütücü kaleminden de nasibini alıyor.

Roman, dizinin yürütücü yapımcılığını da üstlenen David E. Kelley (The Practice) ve Jack Bender (Under the Dome / Kubbe’nin Altında) tarafından uyarlanacak. Kelley pilot bölümü yazacak, Bender da yönetecek. King bu konuda çok heyecanlı:

“Jack Bender’ın işlerini yıllardır takdirle izliyorum. Hem Lost’u hem de Kubbe’nin Altında’yı yönetirken gerilim öğesini sürekli diri tutmayı bildi. David Kelley de inanılmaz yetenekli. Bu büyüleyici yeteneklerle çalışacağım için heyecanlıyım.”

bay mercedes top

[stextbox id=”black”]Overlook Oteli (The Overlook Hotel)* – Film

Çoğumuz King’in Stanley Kubrick’in The Shining / Cinnet adlı uyarlamasından nefret ettiğini biliyoruz. King’e göre Kubrick romandaki karakterlerin hepsini yanlış aktarmıştır. Ama şimdi bambaşka bir uyarlama ile karşı karşıyayız. Peki “berbat edilmiş” bir uyarlamayı telafi etmenin en iyi yolu nedir? Tabii ki bir prequel (olayların öncesini anlatan film) çekmek.

Filmin konusunun ne olacağı pek belli değil ama bu lanetli otelin yeni ziyaretçileri olacak. Filmi, Warner Bros ve Mythology Entertainment için Glen Mazzara (The Walking Dead / Yürüyen Ölüler) çekecek.

* Medyum (The Shining) romanındaki otelin adı.

[stextbox id=”black”]Hayvan Mezarlığı (Pet Sematary) – Film

Hayvan Mezarlığı’nın konusunu bilmeyeniniz yoktur: Doktor Louis Creed’in bir Kızılderili mezarlığına gömdüğü kedi yeniden hayata döner. Mezarlığın sırrını öğrenen Creed oraya başkalarını da gömer ama her şey felaketle sonuçlanır.

Juan Carlos Fresnadillo’nun (28 Weeks Later / 28 Hafta Sonra) yöneteceği filmin senaristi Jeff Buhler (Midnight Meat Train / Dehşet Treni). Buhler, bu yeniden çevrim hakkında şunları söylüyor:

Bu film, 1980’lerde çekilen filmden bir hayli farklı olacak. Tabii bu tür açısından bakıldığında o zamanlara özgü bazı şeylere hayranım, mesela bir Ramones şarkısı eşliğinde esrar tüttüren kamyon şoförü gibi. Ama elinde bir neşterle küçük bir çocuk geri döndüğünde ve “Seninle oynamak istiyorum,” gibi laflar ettiğinde bir tür Chucky’ye dönüşüyor. Biz bu sefer hikâyenin duygusal yönlerine odaklanmak istedik. Filmlerde, içgüdüsel korku yaratma konusunda hâlâ çok fazla uğraşılıyor ama ben hep karakterlere ve onların duygusal yaşamlarına eğildiğimizde filmin, içgüdüsel korkunun yarattığından on kat daha korkutucu olacağını düşünüyorum.

Paramount, yazım işlerini Matthew Greenberg’e (1408) devretmeden önce David Kajganich (Invasion / İstila) ilk taslağı yazmıştı. Yapımcılar Lorenzo Di Bonaventura (Transformers) ve Mark Vahradian (Jack Ryan: Gölge Ajan) projeyi yönlendirmek için kolları sıvadı.

[stextbox id=”black”]Çılgınlığın Ötesi (Rose Madder) – Film

King’in en az sevilen romanlarından biri Çılgınlığın Ötesi. Neden? Çünkü, her ne kadar çok ciddi bir konuyu, aile içi şiddeti işlese de King için çok alışılmış bir konusu var. Kocası yüzünden berbat bir hayat yaşayan kadın evden kaçar ve yeni bir yaşama başlar. Ama kocası onu geri getirmek için peşine düşer. Buraya kadar sanki bir Samanyolu TV dizisi gibi, değil mi? Tabii ortaya o doğaüstü resim çıkınca olaylar bambaşka bir hal alır. Ama King’in sadık okuru için bu pek yeterli olmaz. Yine de filmini dört gözle bekliyoruz. Naomi Sheridan (In America / Yeni Bir Ülkede) senaryo üzerinde çalışıyor.

[stextbox id=”black”]Dükkân (The Shop) – Dizi Film

Dükkân ile ilgili filmlerin çekilmeye başlanmasının ne kadar da harika bir şey olacağından daha önce bahsetmiştik. TNT sayesinde, Dükkân’ın kendine ait bir dizisi olacak. Tepki’nin sonrasındaki olayları içeren dizi büyük ihtimal, doğaüstü güçlere sahip yeni karakterleri içeren başka Dükkân hikâyelerini anlatarak ilerleyecek.

Charlie McGee bir kez daha çıkacak karşımıza ve bu sefer daha güçlü bir Dükkân’dan kaçmaya çalışacak. Neyse ki eski bir Dükkân görevlisi olan Henry Talbot onun yanında olacak ve ona bu kaçak hayatı boyunca yardım edecek.

Projenin yazarı Robbie Thompson (Supernatural), yapımcıları ise James Middleton (Terminator: Sarah Connor Günlükleri), Jaime Paglia (Eureka) ve Thompson.

[stextbox id=”black”]Mahşer (The Stand) – Dizi Film

King’in baş yapıtı Mahşer’de Kaptan Trips adıyla anılan olağanüstü bir grip virüsü ortaya çıkar ve dünya nüfusunun büyük bir kısmını yok eder. Bu vahşet dolu romandaki ana karakterler, bu kıyametin içinde hayatta kalmaya çalışırlar. Ama karakterlerin endişelenmesi gereken şey sadece salgın değildir. Gerçek kötülük başka yerdedir. King evrenindeki en unutulmaz kötü adam Randall Flagg’in içinde. Bu şeytani büyücü, King kitaplarının ve öykülerinin çoğunda karşımıza çıkar ve ana karakterlerin hayatlarını mahveder. Mahşer bu eserler içinde en iyisi olmasının yanında iyi ve kötünün arasındaki savaşın sahici bir tahlilidir.

Bu dizi filmi de Josh Boone yazıp yönetiyor. Aynı Yıldızın Altında filminde onunla birlikte çalışan Nat Wolff’un da kadroda olduğu söyleniyor. Başta bir film olarak tasarlanan proje daha sonra senaryonun uzunluğu nedeniyle sekiz bölümlük bir mini dizi haline getirildi. Hatta yapımcılar bunun bile yetersiz kalacağını, dizi ile birlikte hikayeyi 3 saatlik bir film ile bitirmek istediklerini belirtiyorlar.

Flagg’i kimin canlandıracağını merak ediyorsanız, sıkı durun: Matthew McConaughey.

stephen-king-mahser

[stextbox id=”black”]Tılsım (The Talisman) – Film

Bu muazzam kitabın şimdiye kadar beyazperdeye uyarlanmamış olması bu haberi diğerlerinden daha şaşırtıcı kılıyor. King’in Peter Straub (Hayalet Hikâyesi) ile birlikte yazdığı roman, başka bir boyuta geçen bir oğlan çocuğuyla ilgili. Çocuk, kanserden ölecek olan annesini kurtarmak için diğer boyuttaki “Tılsım” adlı kristali bulmak zorundadır. Yüreğinize dokunacak bu hikâyeye King’in doğaüstü konulardaki eşsiz yeteneği ve sınırsız canavar yaratma kapasitesi de eklenince gelmiş geçmiş en iyi maceralardan birine tanık oluyorsunuz.

Bu uyarlama çok uzun bir süredir yapım aşamasında. Steven Spielberg bir ara dizi uyarlamasının yapımcılığını üstlenecekti ama 2006’da proje iptal edildi. Şimdilerde Frank Marshall (Raiders of the Lost Ark / Kutsal Hazine Avcıları) kitabı sinemaya uyarlamaya çalışıyor.

[stextbox id=”black”]Saat On İnsanları (The Ten O’Clock People) – Film

Bu biraz garip bir öykü ve muhtemelen King’in yaşamıyla küçük bir ilgisi var. Sigarayı bırakmaya karar veren birkaç kişi, zihinlerindeki kimyasal bir dengesizlik yüzünden aniden, dünya liderlerinin ve yüksek mevkideki kişilerin insan kılığındaki canavarlar olduğunu görebildiklerini fark ederler. Herhalde ancak King böyle bir hikâyeyle karşımıza çıkabilirdi. Film uyarlaması ilginç olabilir.

Filmi Tom Holland (Fright Night / Korku Gecesi) yazıp yönetiyor. Başrollerde Jay Baruchel (This Is The End / Buraya Kadar) ve Julie Browen var. Kathy Bates’in (Misery / Ölüm Kitabı) ve King’in kendisinin de filmde görüneceği söyleniyor. 2015’te gösterime girmesi planlanıyor.

Not: Bu öyküyü Rüyalar ve Karabasanlar III adlı öykü kitabından okuyabilirsiniz.

[stextbox id=”black”]Geride Bıraktıkları Şeyler (The Things They Left Behind) – Dizi Film

Arrow, The Flash ve Supergirl dizilerinin yürütücü yapımcısı Greg Berlanti’nin, Seth Grahame-Smith (Aşk ve Gurur ve Zombiler adlı romanın yazarı) ile birlikte bu proje üzerinde çalıştığı duyuruldu. İkili, Geride Bıraktıkları Şeyler’den uyarlanacak dizi için bir pilot bölüm hazırlıyorlar.

Berlanti, David Katzenberg ve Grahame-Smith ile yapımcılığı üstlenirken ayrıca CBS için pilot bölümün senaryosunu yazıyor. Kanal, Kubbe’nin Altında‘dan sonra başka King uyarlamaları da yapmak istiyordu. Bu yeni dizi “ölmüş insanların yarım kalan işlerini halleden iki araştırmacının” hikâyesini anlatacak.

Özgün öykü tam olarak böyle değil aslında. Öykü, 11 Eylül felaketinin sonrasını ve bu felaketten o gün işe gitmeyerek kurtulan bir adamın iş arkadaşlarına dair hissettiği suçluluğu işliyor. Tam da King’in tarzına uygun biçimde, adamın dairesinde garip şeyler olmaya başlıyor. 11 Eylül’de ölen kişilerin bazı eşyaları evin içinde rastgele beliriyor. Adam da bu garip olayın anlamını ortaya çıkarmak için uğraşıyor.

Not: Bu öyküyü Karanlık Çökünce adlı öykü kitabından okuyabilirsiniz.