Bilimkurgu Öyküleri Seçkisi

bilimkurgu oykuleri seckisi

 

Değerli bilimkurgu yazarlarını bir araya getiren öykü seçkileri, sonuca ulaşan mini projede hiç kuşkusuz başrol sahibiler. Ülkemizde çeşitli yayınevlerince yayımlanan bu derlemeler hakkında yapmış olduğum araştırmalar sonucunda, 15 adet kitaba ulaştım. (Dördüncü Güneş ile birlikte 16 yapıyor lakin Uzaydan Gelen Konuk adlı kitapla tamamen aynıdır.) Bu 15 kitabın yalnızca 3’ünün baskısının günümüzde bulunabilir olduğunu gördüğümde çok üzüldüm ve bunu birileriyle paylaşma ihtiyacı hissettim.

Bir an önce harekete geçmeli ve eksik kitapları tedarik etmeliydim. Uzun bir tedarik sürecinden sonra ise, siz değerli bilimkurgu okurlarına her kitaptan bir öykü tanıtmaya ve bu vesileyle de o öykünün yer aldığı kitabı biraz daha görünür kılmaya karar verdim.

Kitapları görünür kılmamın bu aşamada sizlere faydalı olmayacağını da belirtmem gerekiyor. Tükenen bazı derlemeler için uçuk fiyatlar isteyen sahaflarla karşı karşıya gelmek pek hoşunuza gitmeyecek. Öte yandan, tüm kitapları temin ettiğinizde ise, onlarca ustanın 100’ü aşkın öyküsünün içinde mutlu bir birey olarak hayata devam etme şansınız da var. İşte ben, bu minik kıvılcımı yakmak için çıktım yola.

Öncelikle şunu belirtmem gerekiyor: Bu kişisel bir liste. Herkesin sevdiği yazarlar farklıdır ve ben de kendi sevdiklerimden yola çıkarak, ilerleyen sayfalarda göz atacağınız listeyi çıkardım ortaya. Benim gözümde “usta” olan yazarlara öncelik verdim fakat bunlardan bazıları liste dışında kaldı zira her kitaptan yalnızca “1” yazar almak zorundaydım ve bunu seçmesi bir hayli zordu.

Seçilen öyküler kitabın “en iyi öyküsü” değiller. Bazılarını kendi isteğim doğrultusunda seçtim fakat yarıdan fazlası da “mecburiyetten” bu listeye girdiler. Bu yüzden, iyi öykü/kötü öykü sınıflandırmasını bir kenara bırakıp, yapmam gerekene, projenin asıl amacına odaklandım diyebilirim.

Öyküleri derleyen kişiden, çevirmenlerden ve yayınevlerinden bahsettim. Bazı kitapların künyesinde çok az bilgi olduğundan, elimde olan bilgileri kullandım ve ortaya birazdan göreceğiniz oldukça kısa yorumlar çıktı.

Kronolojik sıraya göre dizdiğimiz kitapların ilki 1971, sonuncusu ise 2012 tarihlidir. Tam 41 yıllık zaman aralığında yayımlanan 15 eserin birçoğunun, 2000 yılı öncesi olduğunu görmekteyiz. Asker Kaçağı, Korkunun Bütün Sesleri ve Yamuk Bakan Öyküler dışındaki diğer 12 kitaba ulaşmak ne yazık ki bir hayli güç. Sizlere önerim, bu 3 derlemeyi edinmeniz ve diğerlerini de uzun bir vadeyi göze alarak yavaş yavaş toplamaya başlamanız olacaktır. Çünkü baskısı olmayan bu eserlerin tekrar basılma olasılıkları bir yana dursun, basan yayınevlerinin çoğu artık piyasada dahi bulunmamakta. Acı bir gerçek.

Dilerseniz lafı daha fazla uzatmayıp, sizleri projemizin ikinci sayfasına, ilk eserimize davet edelim.

Keyifli okumalar dilerim.

Bahri Doğukan Şahin (Denaro Forbin)