Ben de planlarına göre on sene sonra akademisyen olacak biri olarak, ruh inancı olan akademisyenlere saygı duyuyorum, ama ruh inancı gibi dini motifleri dersteki örneklerle öğrencilerine empoze ederek, inançlı öğrenciler gözünde prestij kazanmaya yönelik ya da inançsız öğrencileri rahatsız etmeye yönelik hareket eden akademisyenlerden rahatsızlık duyarım. Amatör olarak bile olsa beyin çalışmış biri ruhun olmadığını, beyin gibi karmaşık bir sistem varken ruh sistemine gerek duyulmayacağını fark edebilir. Mont üstüne kısa kollu tişört giymek?
Bir eğitimcinin inançlarından bahsetmesini ben de pek doğru bulmuyorum, hele ki konuyla ilgisi yokken.Nasıl oluştuğunun pek bir önemi yok, zira varlığı tamamen spekülatif olan metafizik bir kavramdan bahsediyoruz. Bir şeyin varlığı ortaya konmamışken nasıl oluştuğu sorusu bir anlam ifade etmez. Ayrıca elbette tesadüfen oluşmadık, böyle bir şey söyleyen olduğunu sanmıyorum. Evrim tesadüf değildir.
"Bilgisayarda herhangi bir yazılımın olmadığını düşünelim.Bilgisayar elektirik olduğu sürece mekanik olarak çalışır.Ancak yazılım olmadığı için hiçbir işlem gerceklestiremeyiz.Ayrıca donanım gözle görülebilen bir şey dir.Fakat ruh aynı yazılımlar gibi elle tutulup gözle görülemez.Yazılımsız bir bilgisayar bitkisel hayattaki bir insana benzer.Bütün organları çalışıyordur fakat o insan sizle konuşamaz ne dediğinizi anlayamaz. Kendisine bir silah doldurduğunuzda buna engel olamaz."Sonuç olarak bence insanı insan yapan ruhtur.
Teknik olarak konuşmak gerekirse, evrim sürecinden herşeyin cevabıymış gibi bahsetmek de hatalıdır.
Pek çok bilim insanının görüşüne ve çalışmalarına göre insan oğlunu hayvanlardan ayıran akli melekeleri evrim süreciyle açıklanamaz, çünkü bu özellikler evrim geçirmenin temel amacı olan ekosistemin daha iyi bir parçası olabilme güdüsüyle ters düşer.
Hali hazırda doğada varolan her canlı kendi çapında görevini mükemmel icra eder. Evrim, canlıya değişen koşullara adapte olma imkanı sağlar, halbuki bu ekosisteme adapte olmayı bırakın dahil olmayan tek canlı türü insandır. Besin piramidinin hiç bir kademesine girmez, hiç bir başka canlı türü evrimsel sürecini etkilemez (virüsler hariç, onların da canlı olduğu tartışılır), dahası aklıyla ortaya koyduğu işler evrimsel süreçte canlılığına katkı sağlamaktan uzaktır.
Bilgisayarda herhangi bir yazılımın olmadığını düşünelim.Bilgisayar elektirik olduğu sürece mekanik olarak çalışır.Ancak yazılım olmadığı için hiçbir işlem gerceklestiremeyiz.Ayrıca donanım gözle görülebilen bir şey dir.Fakat ruh aynı yazılımlar gibi elle tutulup gözle görülemez.Yazılımsız bir bilgisayar bitkisel hayattaki bir insana benzer.Bütün organları çalışıyordur fakat o insan sizle konuşamaz ne dediğinizi anlayamaz. Kendisine bir silah doldurduğunuzda buna engel olamaz."Sonuç olarak bence insanı insan yapan ruhtur.
Bilimsel düşüncenin ve eleştirel düşünmenin temelinde, her olgudan, her bilimsel fikirden ve her bilgiden şüphe etmek vardır. Şu anda "kabul gören" bilimsel bilgi varlığını ortaya koymuyor/koyamıyor diye hiç bir olgu büsbütün yok sayılamaz. Nitekim yarın öbür gün "doğru" ya da "kesin" addettiğiniz bir şey yanlış çıkabilir. Her şey olasılık dairesinde değerlendirilmeye açıktır.
te yandan son yılların popüler konusu bu evrenin gerçekliğidir. Bazı arkadaşlarımız herşey kesinmiş gibi konuşuyor ancak bütün bu varoluşun bir projeksiyon, bir tür hologram olduğu ile ilgili teoriler de gündemde ve bunlar deli saçması değil, ...
Bu hak verdiğim bir ifade, her olasılığı tartışmalıyız bu nedenle.