1
Yazarlar / Orhan Pamuk
« : 24 Mayıs 2013, 21:31:50 »Orhan Pamuk yazarlığa 1974 yılında başladı. 1979 yılında ilk romanı olan "Karanlık ve Işık" ile katıldığı Milliyet Roman Yarışmasında birincilik ödülünü Mehmet Eroğlu ile paylaştı. Bu romanı ancak 1982 yılında Cevdet Bey ve Oğulları adıyla yayımlandı. 1983 yılında bu kitapla Orhan Kemal Roman Ödülüne layık görüldü.
Pamuk'un daha sonra yazdığı kitaplar da çok sayıda ödül kazandı. İkinci romanı olan Sessiz Ev 1984 yılında Madaralı Roman Ödülünü kazandı. Bu romanın Fransızca tercümesi de 1991 yılında Prix de la Découverte Européenne ödülüne hak kazandı. 1985 yılında yayımlanan tarihi romanı Beyaz Kale ile 1990 yılında ABD'de Independent Award for Foreign Fiction ödülünü kazandı ve yurtdışında tanınmaya başlandı. Orhan Pamuk, 2002 yılında yayımlanan Kar kitabını, Türkiye'nin etnik ve politik meseleleri üzerine kurulu bir politik roman olarak tanımlamaktadır. Kar romanı Amerika'da 2004 yılında "yılın en iyi 10 kitabından biri" olarak gösterilmiştir. Yıllar geçtikçe Orhan Pamuk'un Türkiye dışındaki ünü artmaya devam etti. 1998 yılında yayımlanan Benim Adım Kırmızı 24 dile çevrildi ve 2003 yılında İrlanda'nın ünlü International IMPAC Dublin Literary Award ödülünü kazandı.
Romanlarının dışında, yazılarından ve söyleşilerinden seçmelerin ve bir hikâyesinin yer aldığı Öteki Renkler (1999) ve Ömer Kavur'un yönettiği Gizli Yüz adlı filmin senaryosu (1992) vardır. Bu senaryo, 1990 yılında yayımladığı Kara Kitap romanındaki bir bölümden yola çıkılarak yazılmıştır.
Orhan Pamuk ABD'de yayımlanan Time dergisinin 8 Mayıs 2006 tarihli sayısının "Time 100: Dünyamızı Biçimlendiren Kişiler" başlıklı kapak yazısında tanıtılan 100 kişiden biri oldu. 2007 Mayıs'ında yapılan 60. Cannes Film Festivali'nde jüri üyeliği yapmıştır.
Nobel Ödülü
Orhan Pamuk 12 Ekim 2006 tarihinde Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazanarak Nobel Ödülü kazanan ilk Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak tarihe geçmiştir. Akademi'nin 12 Ekim 2006 günü saat 14:00 civarında yayımladığı,
“ 2006 Nobel Edebiyat Ödülü 'Kentinin melankolik ruhunun izlerini sürerken kültürlerin birbiriyle çatışması ve örülmesi için yeni simgeler bulan' Orhan Pamuk'a verilmiştir. ”
şeklindeki basın bildirisiyle Nobel Edebiyat Ödülü'nün Orhan Pamuk'a verildiği resmen açıklandı. Pamuk 7 Aralık 2006'da, İsveç Akademisi'nde Babamın Bavulu başlığı altında hazırladığı Nobel konuşmasını Türkçe yaptı, Türkçe bilmeyen izleyiciler ellerindeki çeviri metinden konuşmayı takip etti, birçok televizyon kanalı konuşmasını canlı yayınladı. Orhan Pamuk ödülünü 10 Aralık 2006 günü Stockholm Konser Salonu'nda düzenlenen ödül töreninde İsveç kralı XVI. Carl Gustaf'ın elinden aldı.
Yayımlanmış eserleri
Cevdet Bey ve Oğulları, roman, İstanbul, Can Yayınları, 1982
Sessiz Ev, roman, İstanbul, Can Yayınları, 1983
Beyaz Kale, roman, İstanbul, Can Yayınları, 1985
Kara Kitap, roman, İstanbul, Can Yayınları, 1990
Gizli Yüz, senaryo, İstanbul, Can Yayınları, 1992
Yeni Hayat, roman, İstanbul, İletişim Yayınları, 1994
Benim Adım Kırmızı, roman, İstanbul, İletişim Yayınları, 1998
Öteki Renkler, yazılarından ve söyleşilerinden seçmeler, 1999
Kar, roman, İstanbul, İletişim Yayınları, 2002
İstanbul: Hatıralar ve Şehir, anı, İstanbul, Yapı Kredi Yayınları (YKY), 2003
Babamın Bavulu, anı, İstanbul, İletişim Yayınları, 2007
Masumiyet Müzesi, roman, İstanbul, İletişim Yayınları, 2008
Manzaradan Parçalar, yazılarından ve söyleşilerinden seçmeler, 2010
Saf ve Düşünceli Romancı, Harvard Üniversitesi'nde verdiği Norton Dersleri, İletişim Yayınları, 2011
Kaynak ve daha fazla bilgi için: http://tr.m.wikipedia.org/wiki/Orhan_Pamuk
Daha fazla uzatmak istemedim, Masumiyet Müzesi hakkında istemediğiniz kadar bilgi almak için: http://tr.m.wikipedia.org/wiki/Masumiyet_Müzesi
Ermenilerle ilgili söylediği sözlerinin Radikal'de, bizzat değerlendirmesi:
http://www.radikal.com.tr/haber.php?haberno=167161
Dinine gelirsek:
İngilizcemle ancak bu kadar çevirebildim. Spiegel'de, 2005 yılında Almanya'da bir ödül alması üzerine iki bölüm halinde yayınlanan röportajın tamamı -ki okumanızı öneririm- burada: http://m.spiegel.de/international/spiegel/a-380858.html#spRedirectedFrom=www&referrrer=http://www.orhanpamuk.net/interviews.aspx
-Siz ateist misiniz?
-Pamuk: Benim dinim karışık. Edebiyat benim gerçek dinim. Hepsinden önce tamamen dinsiz bir aileden geliyorum.
-Kendinizi müslüman olarak görüyor musunuz?
-Pamuk: Kendimi müslüman bir kültürde yetişmiş biri olarak görüyorum. Ateist olduğumu söyleyemem. Yani ben, müslümanlığın kültürel ve tarihi kimliğiyle birleşmiş biriyim. Ancak tanrıyla kul arasındaki ilişkiye inanmıyorum.
Yine bu röportajdaki bir sözü çok hoşuma gitti: (O sıralar söylemleri yüzünden dava edilmişti ve hapis cezası alabileceğini düşünmediğini söyledi bundan önceki iki cümlede - hapse girmedi de)
-En azından bir kere de olsa, hapse girmek bir Türk yazar için bir çeşit onur sayılmaz mı?
-Pamuk: Orada (hapiste) hiç bulunmamış bir Türk yazar olmak daha büyük bir onur olmaz mı? Daha iyi değil mi? Yazar için ve Türkiye için daha iyi değil mi?
Hakkında kendi söyleyebileceklerim:
Türkçeyi 50 tane dile çevirttirebilmiş, dünya okuruna İstanbul'u -ve Kars'ı- merak ettirmiş, Türk olduğuyla gurur duyduğunu söyleyen, yazarlığına ve romancılığına kimsenin bir şey diyemeyeceği -tarzını beğenip beğenmemek her yazarın başına gelebilir- bir insan. Dünya görüşüme -yaklaşık- tamamen ters biri olmasına rağmen onu okumayı çok seviyorum.